Algemeen

Mijn BMW Motorrad Navigator V heeft geen gedrukte bedieningsinstructies. Waar kan ik die vinden?
Sluit je Navigator V met de meegeleverde USB-kabel aan op je computer. De bedieningsinstructies zijn als PDF-bestand opgeslagen in de "OwnersManual"-map of op de pagina Navigator V in het Downloads-gedeelte.
Er zijn twee verschillende types pakketten van de Navigator V. Wat is het verschil?
Het verschil is simpel: de versie voor de navigatievoorbereiding omvat niet de 4-knops Mount Cradle, omdat de Mount Cradle in de fabriek al is aangebracht.
Kan het interne geheugen van de BMW Motorrad Navigator V worden uitgebreid?
Ja. Het apparaat heeft een micro-SD-kaartaansluiting voor kaarten tot 64 GB (SDXC-kaart). Het geheugen kan worden gebruikt voor extra kaarten en om MP3's op te slaan. Zorg dat SD-kaarten zijn geformatteerd als FAT32. Het exFAT-formaat wordt niet ondersteund.
Wat is de maximale maat geheugenkaart die kan worden gebruikt voor de BMW Motorrad Navigator V?
Het apparaat heeft een micro-SD-kaartaansluiting voor kaarten tot 64 GB (SDXC-kaart). Het geheugen kan worden gebruikt voor extra kaarten en om MP3's op te slaan. Zorg dat SD-kaarten zijn geformatteerd als FAT32. Het exFAT-formaat wordt niet ondersteund.
Kan ik extra kaarten kopen die niet inbegrepen zijn bij de BMW Motorrad Navigator?
Ja, alle kaarten die door Garmin of voor Garmin-apparaten worden aangeboden, kunnen ook worden gebruikt met de Navigator V. Extra kaarten kunnen worden aangeschaft bij BMW Motorrad en Garmin. Een overzicht van het beschikbare kaartmateriaal van Garmin is te vinden op de website van Garmin.
Ik heb een fout gevonden in de kaartgegevens. Hoe kan ik dit melden, zodat het kan worden opgelost?
Fouten in de kaartgegevens kunnen voor verdere afhandeling worden gemeld bij Garmin m.b.v. het programma Base Camp. Sluit hiervoor de Navigator V aan op je computer en open Base Camp. Nu kun je de fout melden door met de rechter muisknop op het kaartaanzicht te klikken in de optie "Report map error".
Kan ik de BMW Motorrad Navigator V los van mijn motorfiets gebruiken, bijvoorbeeld in de auto?
Om de Navigator V ook in de auto te kunnen gebruiken, heb je een autoset nodig die bestaat uit een houder met ingebouwde luidspreker, een bevestiging voor de voorruit en een aansluitkabel. Deze is verkrijgbaar als origineel BMW-accessoire met onderdeelnummer 77 52 8 544 460.
Ik heb al een autoset voor mijn Navigator IV. Kan ik die ook voor een Navigator V gebruiken?
In principe kan dat. De Navigator V past in de houder en de accuvoeding werkt ook. De Navigator V heeft echter geen ingebouwde luidspreker, zoals de Navigator IV. En ook de autoset voor de Navigator IV heeft geen luidspreker, wat betekent dat gesproken berichten niet hoorbaar zijn. Daarom kun je beter de bijpassende autoset met ingebouwde luidspreker gebruiken voor de Navigator V.
Waarom moet ik elke keer de licentievoorwaarden accepteren als ik mijn Navigator V aanzet?
Het accepteren van de licentievoorwaarden is alleen nodig zolang het apparaat nog geen satellietontvangst heeft gehad en nog niet verplaatst is. Na je eerste rit met de Navigator hoef je niet langer aan te geven dat je de voorwaarden accepteert. Ontvangst alleen is hiervoor niet voldoende. De Navigator moet ook worden verplaatst.
Ik heb verschillende routes m.b.v. BaseCamp op de Navigator V gezet die ik nu niet langer nodig heb. Ik heb de routes in het apparaat gewist, maar ze verschijnen na het resetten weer. Hoe kan ik de routes definitief verwijderen?
Als routes en favorieten m.b.v. BaseCamp op het apparaat worden gezet, worden ze permanent op het apparaat opgeslagen. Als je alle routes permanent en definitief van de Navigator wilt wissen, doe je dit eerst op het apparaat zelf door de routes en favorieten in de betreffende menu's te wissen. Sluit het apparaat vervolgens aan op een computer en wis alle bestanden in de submap /GPX waar routes en favorieten worden opgeslagen.
Wat is een LIN-bus?
De LIN-bus (Local Interconnect Network) is het nieuwste en meest universele seriële communicatiesysteem in het voertuig. Het is een open standaard "onder” CAN en wordt ingezet als de CAN-bustechnologie te veel tijd kost. LIN maakt een eenvoudige manier van communiceren mogelijk voor intelligente sensoren en actuatoren waarvoor de bandbreedte en flexibiliteit van de CAN niet nodig is.
Wat betekent TMC?
TMC is de afkorting van Traffic Message Channel. TMC is verkeersinformatie die door vele zenders samen met radioprogramma's wordt doorgegeven. De TMC-informatie is niet hoorbaar in het radiosignaal, maar kan worden gedecodeerd met de juiste ontvangers. Vervolgens kan de informatie worden gebruikt door de automatische routeplanner, bijvoorbeeld om routes met files of ander oponthoud te vermijden.
Wat betekent Text-to-Speech?
Text-to-speech betekent in de eerste plaats meer gemak voor de gebruiker van Navigator V. Het gesproken bericht noemt namelijk niet alleen de richting, maar ook de straatnaam. Dit voorkomt vergissingen bij het afslaan en vereenvoudigt de navigatie. Eerdere gesproken berichten waren altijd ingesproken door een echte stem en vooraf opgenomen. Daarna werden de gesproken berichten naar behoefte samengesteld uit de juiste gedeeltes van een bericht en afgespeeld. Om vooraf opgenomen straatnamen te kunnen gebruiken, hadden alle straatnamen in het kaartmateriaal gedigitaliseerd moeten worden, wat onmogelijk zou zijn geweest vanwege de omvang. Text-to-speech leest teksten voor door de menselijke stem effectief na te bootsen. Het werkt dus niet met opgenomen materiaal, maar weet hoe letters, lettergrepen en combinaties daarvan uitgesproken moeten worden. Het resultaat is een bericht dat de navigatie voor je een stuk eenvoudiger maakt.

Bluetooth algemeen

Met welke apparaten kan ik via Bluetooth verbinding maken met mijn Navigator V?
Je kunt met Bluetooth-communicatiesystemen, mobiele telefoons, smartphones en andere Navigator V-apparaten verbinding maken met je BMW Motorrad Navigator V.
Kan ik de mediaspeler van de BMW Motorrad Navigator V gebruiken zonder Bluetooth-headset, bijv. via een kabel?
Nee, dat is niet mogelijk. De mediaspeler van de BMW Motorrad Navigator V is alleen actief als er een headset met A2DP-functionaliteit via Bluetooth wordt aangesloten. Als er geen Bluetooth-headset wordt aangesloten, geeft de BMW Navigator V alleen gesproken berichten via kabel af voor een BMW Motorrad-audiosysteem.
Kan ik de gesproken berichten van de BMW Motorrad Navigator V beluisteren zonder gebruik te maken van een Bluetooth-communicatiesysteem?
Ja, dat kan. Voor de motorfietsen K 1600 GT, K 1600 GTL en R 1200 RT worden de gesproken berichten via de luidsprekers van de motor afgespeeld als er een verbinding is met het optionele accessoire van het audiosysteem. Bij gebruik van de autoset voor de BMW Motorrad Navigator V (onderdeelnummer 77 52 8 544 460) worden de gesproken berichten afgespeeld via de luidspreker die in de houder voor de auto is ingebouwd.
Welke gegevens kunnen er via Bluetooth worden uitgewisseld tussen twee BMW Motorrad Navigator V's?
Gemakkelijk en handig: routes en favorieten kunnen via Bluetooth worden uitgewisseld. Bij het overdragen van routes, kunnen kleine afwijkingen in routes zich voordoen als op beide apparaten niet dezelfde wegenkaart is geïnstalleerd. De route wordt namelijk altijd opnieuw berekend m.b.v. de kaartgegevens op het betreffende apparaat.
Kunnen er ook gegevens via Bluetooth worden uitgewisseld tussen Navigator V en Navigator IV of tussen Navigator V en Navigator Adventure?
Nee, gegevensuitwisseling via Bluetooth tussen Navigator IV en Navigator V is niet mogelijk, omdat de Navigator V een nieuwer intern systeem voor het opslaan van routes heeft (Trips genaamd), dat niet compatibel is met de Navigator IV. Overdracht van gegevens via Bluetooth naar een Navigator Adventure is niet mogelijk, omdat deze Bluetooth niet ondersteunt. De gegevensoverdracht tussen twee Navigator Adventure-apparaten verloopt via een ANT-standaard.

Bluetooth-communicatie

Kan de BMW Motorrad Navigator V worden gecombineerd met het BMW Motorrad-communicatiesysteem?
Ja, de Navigator V heeft een ingebouwde Bluetooth-interface. Je kunt hem dus samen met het BMW Motorrad-communicatiesysteem gebruiken. Gesproken berichten van de Navigator V kunnen zo draadloos worden doorgegeven aan een BMW Motorrad-helm. Dit heeft geen invloed op de intercom-verbinding tussen twee BMW Motorrad-helmen. De gesproken berichten worden slechts aan één helm doorgegeven (die van de rijder). Als er behalve de Navigator V ook een mobiele telefoon met Bluetooth is, wordt deze direct met de Navigator V verbonden in plaats van met de helm. De telefoon kan eenvoudig worden bediend m.b.v. de Navigator V. Binnenkomende oproepen worden met het telefoonnummer weergegeven op de Navigator V. Je kunt oproepen ook aannemen of afwijzen via de Navigator V. Je kunt zelfs een nummer kiezen. In dat geval functioneert de Navigator V als toetsenbord.
Kunnen Bluetooth-communicatiesystemen van andere fabrikanten worden gebruikt in combinatie met de BMW Motorrad Navigator V?
Ja, in principe kan dat. We kunnen echter niet garanderen dat dit probleemloos werkt. Voor een optimale werking is het gebruik van een BMW Motorrad-communicatiesysteem aan te bevelen.
Wat moet ik doen om de BMW Motorrad Navigator V te verbinden met een BMW Motorrad-communicatiesysteem?
De bijbehorende bedieningsinstructies beschrijven de procedure voor het verbinden van Bluetooth-apparaten met het BMW Motorrad-communicatiesysteem en de Navigator V.
Kan de BMW Motorrad Navigator V ook via Bluetooth verbinding maken met de helm van de rijder als hij via intercom is verbonden met de helm van de passagier?
Ja, dat kan. De gesproken berichten en ook de muziek van de mediaspeler kunnen echter slechts in één helm worden beluisterd. Als je de Navigator V dus wilt gebruiken met twee BMW Motorrad-communicatiesystemen, moet je deze eerst verbinden met een helm (die van de rijder). De tweede helm wordt met de eerste verbonden zoals beschreven in de bedieningsinstructies van het BMW Motorrad-communicatiesysteem. De intercom-verbinding blijft behouden, zelfs tijdens gesproken berichten van de Navigator V.
Ik heb een BMW Motorrad-communicatiesysteem in mijn helm geïnstalleerd, maar ik kan het volume niet regelen via de MMC Controller.
Om het volume van het BMW Motorrad-communicatiesysteem via de MMC Controller te kunnen regelen, is de meest recente softwareversie v250 voor het BMW Motorrad-communicatiesysteem nodig. De software is gratis verkrijgbaar bij je geautoriseerde BMW-motordealer.
Kan ik de volumeregeling van de MMC gebruiken op een R 1200 GS met een Bluetooth-helm die niet van BMW is?
Nee. Voor de volumeregeling via de MMC Controller is het nodig dat de Bluetooth-helm toestaat dat het volume op afstand wordt geregeld. Afstandsbediening met de MMC Controller wordt alleen ondersteund door het BMW Motorrad-communicatiesysteem.
Als ik de BMW Motorrad Navigator V gebruik met een intercom-systeem in de helm, hoor ik steeds als ik een knop op het scherm indruk een geluid. Hoe kan ik dat voorkomen?
Als je de Navigator V gebruikt in combinatie met een BT-communicatiesysteem, raden wij je aan het toetsgeluid en het touchscreen-geluid uit te schakelen. Ga hiervoor naar de hoofdpagina van de Navigator V en druk op "Volume". Druk op de volgende pagina op de sleutel in de linker bovenhoek. Om het toetsgeluid uit te schakelen, verwijder je het groene vinkje door op "key tones" te drukken.

Mobiele telefoon met Bluetooth

Ik kan mijn mobiele telefoon maar heel kort met de Navigator V verbinden (ca. 10 seconden), daarna wordt de verbinding verbroken. Vervolgens verschijnt er een foutmelding in de Navigator V. De verbinding via Smartphone Link werkt zonder problemen. Waarom is dat?
Omdat de Navigator V geen ingebouwde luidspreker heeft, wordt deze melding getoond als er geen output-mogelijkheid voor audio aanwezig is. Daarom is een telefoonverbinding alleen toegestaan als er ook een Bluetooth-headset of -helm of een autoset (met geactiveerde stroomtoevoer) wordt aangesloten. De smartphone-verbinding via Bluetooth werkt uiteraard altijd zonder headset of CarKit.
Kan ik gesproken berichten van de BMW Motorrad Navigator V beluisteren tijdens een telefoongesprek?
Tijdens een telefoongesprek via de Navigator V met een verbonden mobiele telefoon met Bluetooth, worden de gesproken berichten van de Navigator V onderdrukt ten gunste van het telefoongesprek. Er klinkt wel een waarschuwingsgeluid voor navigatie-aanwijzingen tijdens een telefoongesprek. Deze zie je tevens op het scherm van de Navigator V.
Ik heb mijn smartphone en een BMW Motorrad-communicatiesysteem via Bluetooth verbonden met de BMW Motorrad Navigator V. Kan ik nu muziek beluisteren vanaf mijn smartphone?
Nee, dat is niet mogelijk. De BMW Motorrad Navigator V kan geen muziek doorgeven via Bluetooth. Gebruik in plaats daarvan de mediaspeler die in de BMW Motorrad Navigator V is ingebouwd.

Navigatievoorbereiding

Heb ik een speciale versie van de BMW Motorrad Navigator V nodig voor de navigatievoorbereiding van de R 1200 GS?
Nee, er is geen speciale versie van de BMW Motorrad Navigator V nodig voor de R 1200 GS. Er zijn namelijk twee verschillende mogelijkheden voor de Navigator V. De versie voor de navigatievoorbereiding heeft niet de 4-knops Mount Cradle, omdat deze al aan de R 1200 GS is gemonteerd.
Kan de navigatievoorbereiding van de R 1200 GS ook achteraf nog worden aangebracht?
De navigatievoorbereiding omvat de Multi-Controller, de montagebeugel en de Mount Cradle via het instrumentenpaneel. De afzonderlijke onderdelen kunnen ook achteraf nog worden aangebracht.
Kan ik de navigatievoorbereiding met Multi-Controller ook installeren op een R 1200 GS van voor 2013?
Nee, dat is niet mogelijk. Voor de navigatievoorbereiding is de LIN-bus vereist. Deze is niet beschikbaar voor R 1200 GS-modellen van voor 2013.
Als de R 1200 GS is besteld zonder navigatievoorbereiding, kan er dan later nog een Navigator V worden aangebracht?
Ja, de Navigator V met de 4-knops Mount Cradle in het pakket kan ook op de R 1200 GS worden gebruikt. Voor het aanbrengen is de montagebeugel ook via het instrumentenpaneel nodig.
Ik heb al een Navigator IV. Kan ik het apparaat op de R 1200 GS met navigatievoorbereiding gebruiken?
Ja, dat kan. De enige voorwaarde is dat de Navigator IV softwareversie 4.90 of hoger heeft. Indien nodig kan de software op de Navigator IV worden geactualiseerd via WebUpdater.
Kan een Garmin Zumo 660 met de navigatievoorbereiding van de R 1200 GS worden gebruikt?
De Garmin Zumo 660 past in de navigatievoorbereiding, die ook voor de stroomtoevoer zorgt. Bediening via de Multi-Controller en alle andere speciale functies van de Navigator IV of Navigator V worden echter niet ondersteund.
Is de tankwaarschuwing van de Navigator V gekoppeld aan het tankwaarschuwingslampje van de K 1600 GT / GTL of de R 1200 GS met navigatievoorbereiding?
De tankwaarschuwing van de Navigator V op de K 1600 GT / GTL is gebaseerd op de indicator van de actieradius die wordt doorgegeven door de motorfiets. Je kunt de waarschuwingsdrempel van de navigator apart instellen. Deze is onafhankelijk van het reservelampje van de K 1600 GT / GTL. Op de R 1200 GS is de tankwaarschuwing gekoppeld aan het tankwaarschuwingslampje van de motorfiets. De waarschuwingsdrempel van de Navigator V heeft daarom in combinatie met een R 1200 GS geen functie. De tankwaarschuwing wordt afgegeven samen met de reservewaarschuwing van de R 1200 GS.
Kan ik de houder die met de navigatievoorbereiding wordt geïnstalleerd vervangen door een 4-knops Mount Cradle en toch de Multi-Controller blijven gebruiken?
Nee, dat kan niet, omdat de 4-knops Mount Cradle de LIN-bus niet ondersteunt.
Ik had een Navigator IV op mijn 2013 R 1200 GS en wil graag een Navigator V aanschaffen. Kan ik de Navigator IV door een Navigator V vervangen?
Ja. De houder van de navigatievoorbereiding op de 2013 R 1200 GS of hoger is volledig compatibel met de Navigator IV en Navigator V. De volledige functie-omvang van de Navigator V wordt ondersteund.
Ik had een Navigator IV op mijn K 1600 GT / GTL en wil graag een Navigator V aanschaffen. Kan ik de Navigator IV door een Navigator V vervangen?
Ja. De houder van de navigatievoorbereiding op de K 1600 GT / GTL is volledig compatibel met de Navigator IV en Navigator V. Omdat de Navigator V een groter display heeft dan de Navigator IV, moet de afdekking van het instrument op de motorfietsen K 1600 GT / GTL van voor 2014 (onderdeelnummer: 46 63 8 546 302) worden vervangen. Alleen dan is het hele scherm van de Navigator V zichtbaar. De bijpassende afdekking voor het navigatiecompartiment is verkrijgbaar met het volgende onderdeelnummer: 46 63 8 546 367.

Bedrijf en functies

Kan de Navigator V routes met veel bochten berekenen?
Ja, de Navigator V kan routes met veel bochten berekenen. Dat zijn per slot van rekening nog altijd de meest aantrekkelijke verbindingen tussen twee punten.
Hoe kan ik de BMW Motorrad-dealerdatabank op mijn Navigator actualiseren?
De BMW Motorrad-dealerdatabank op je Navigator wordt één keer per jaar geactualiseerd. Je kunt de meest actuele versie downloaden op de pagina Navigator V. Voor de installatie kopieer je de bestanden gewoon naar je navigator. De databank bevat gedetailleerde instructies.
Het icoontje op het kaartaanzicht van de navigator kan worden gewijzigd. Waar kan ik mijn BMW-motorfiets als icoontje krijgen?
Je kunt iconen met de meest recente BMW Motorrad-voertuigen downloaden op de pagina Navigator V. Op het moment zijn de modellen R 1200 GS, K 1600 GT, K 1600 GTL en R 1200 RT verkrijgbaar in verschillende kleuren.
Op de K 1600 GT / GTL zijn TMC-updates beschikbaar. Zijn deze ook beschikbaar op de R 1200 GS?
De K 1600 GT / GTL ontvangen de TMC-updates via de radio van de motorfiets, waarna ze worden doorgegeven aan de Navigator V. Omdat de R 1200 GS geen radio heeft, zijn de TMC-updates hiervoor niet beschikbaar.
Wat betekenen de driehoekjes die in de verschillende menu's en dialoogvensters te zien zijn?
De driehoekjes geven aan dat de betreffende functie van de Navigator V geactiveerd kan worden door de MMC Controller in te drukken en ingedrukt te houden. Afhankelijk van de positionering van de driehoek moet er links of rechts worden gedrukt.
Kan het startscherm op de Navigator V worden gepersonaliseerd?
Nee, het startscherm kan niet worden gepersonaliseerd.
Moet ik de BMW Motorrad Navigator verwijderen bij het tanken, om te voorkomen dat er benzinespatten of brandstofdampen op komen?
Nee, de behuizing en het scherm van de Navigator zijn bestand tegen brandstof. Je kunt brandstofspatten gewoon voorzichtig wegvegen met een schone doek.
De kompasfunctie van de BMW Motorrad Navigator wijst direct na het inschakelen in de verkeerde richting. Na het wegrijden is de aangegeven richting correct. Hoe komt dat?
De kompasfunctie van de Navigator is gebaseerd op een elektronisch kompas en niet op een mechanisch magnetisch kompas. Dit elektronische kompas bepaalt de richting door het verschil tussen twee positiemeetpunten te vinden. Als de Navigator niet beweegt, is er natuurlijk ook geen verschil en kan de kompasrichting niet worden bepaald. Maar zodra je begint te bewegen, kan het verschil worden vastgesteld. Het kompas geeft de juiste richting aan.
Wordt gegist bestek (dead reckoning) ondersteund door de BMW Motorrad Navigator?
De BMW Motorrad Navigator ondersteunt gegist bestek niet. Deze functie wordt gebruikt om navigatie aan de hand van het tachosignaal en een zogeheten "gyro" (een magnetisch kompas) mogelijk te maken, zelfs in situaties waarin satellietontvangst niet mogelijk is. Zoals bijvoorbeeld in een tunnel.
spinner