Er was eens een steengroeve ...

25 jaars vol vrijheid, avontuur en offroad kwaliteiten in Hechlingen.

Een klein dorpje met een wereldwijde aantrekkingskracht: Hechlingen am See, met ongeveer 600 inwoners, is misschien een klein plekje op de kaart. Desalniettemin is het district van Heidenheim ver buiten zijn Midden-Frankische grenzen bekend. In ieder geval onder GS-rijders, omdat het Enduro Park Hechlingen geweldige dingen promoot. Waar ooit stenen, zand en grind werden gewonnen, hebben gecertificeerde instructeurs de enthousiaste "Homo Enduro"  van over de hele wereld gedurende een kwarteeuw de nodige rijvaardigheden voor offroad rijden bijgebracht.

Hechlingen wereldwijd.

In Hechlingen zijn altijd up-to-date motorfietsen beschikbaar - ooit maakte ook de HP2 Enduro deel uit van de vloot.

Hechlingen wereldwijd.

Het Enduro Park in Hechlingen is uniek, trekt mensen van over de hele wereld aan en heeft een wereldwijde impact. Het is een voorbeeld voor meer 'endurospeeltuinen', de GS-koorts gaat immers rond. Ondertussen zijn er negen uitlopers in Spanje, Rusland, Thailand, Polen, Groot-Brittannië, Nederland, Roemenië en Zuid-Afrika. Over de hele wereld heeft de moeder van alle Enduro Parken haar nakomelingen, die allemaal uniek zijn in hun ontwerp en aard.

+ Lees verder
 • Een legende en de moeder van alle Enduro parken. In Hechlingen is meer dan 26 hectare terrein en ongeveer 45 kilometer aan paden beschikbaar. Naast tal van trainingen, op verschillende niveaus, worden er bijvoorbeeld ook reisworkshops gegeven. Het eerste adres voor enduro-fans. 

   

  https://www.enduropark-hechlingen.de Open in Maps
 • Na een training in het Enduro Park Aras de los Olmos ga je de prachtige omgeving van Aras in. Op ontelbare pistes, paden en trails wordt wat je hebt geleerd in de praktijk gebracht en je kennis verdiept. 

  https://www.malelobo.com Open in Maps
 • In Andalusië trainen endurorijders hun offroad vaardigheden - op elk niveau. De exploitanten van het park bieden ook rondleidingen langs de Atlantische kust en naar de Sierra Nevada. 

  https://www.enduroparkandalusia.com Open in Maps
 • Er is een geschikte offroad training voor elke rijder. Enduro Park Moskou organiseert ook motorreizen door Rusland en andere landen.

  http://www.drivingexperiencemoto.com/ru Open in Maps
 • Of je nu beginner of gevorderd bent - Enduro Park Thailand biedt uitstekende trainingsmogelijkheden. Daarnaast organiseren de Thais een verscheidenheid aan uitstapjes, zowel on- als offroad.

  https://www.enduropark-thailand.com Open in Maps
 • Leren, overwinnen en ontdekken: Country Trax is in Zuid-Afrika een vooraanstaand trainingscentrum - voor beginners en gevorderden geleid door echte experts en gepassioneerde endurorijders.

  http://www.countrytrax.co.za Open in Maps
 • Enduro is in Polen een manier van leven. Het park biedt meer dan alleen de basis: naast verschillende trainingen zijn er ook talloze begeleide motorreizen.

  https://www.akademiaenduro.pl Open in Maps
 • Gelegen in het zuiden van Wales met de mogelijkheid om door een gebied van meer dan 1600 hectare te rijden. Training voor alle niveaus en de organisatie van begeleide offroad-avonturen.

  http://www.offroadskills.com Open in Maps
 • Talrijke trainingen voor beginners en gevorderden, verschillende workshops en de organisatie van begeleide motorreizen.

  https://berrt.nl Open in Maps
 • Gelegen in het hart van de Karpaten. In het enduro-paradijs van Transylvanië zijn de offroad mogelijkheden eindeloos. Gecertificeerde instructeurs geven individuele offroad trainingen en rijden in de sporen van de RedBull Romaniacs Rally voor elk prestatieniveau. 

  http://www.gsexplorer.com Open in Maps

Nieuwe wegen inslaan vraagt om moed, wilskracht en passie.

Wat in juli 1993 begon met de eerste officiële training in de voormalige steengroeve, kan achteraf worden geformuleerd als het begin van een groot succesverhaal. Natuurlijk waren hier vrije denkers nodig die baanbrekend werk verrichtte - gedreven door moed, wilskracht en passie. Het Enduro Park Hechlingen is ontstaan uit een idee dat BMW Motorrad vertegenwoordigt, zowel toen als nu: Make Life a Ride! Concreet: maak van motorrijden een complete ervaring; tastbaar en onvergetelijk. "Geen enkele andere motorfietsfabrikant kan een dergelijke ervaring bieden aan zijn rijders", zegt Franz Geisenhofer, die op dat moment voor de publiciteitsafdeling van BMW Motorrad werkte.

+ Lees verder

Het 26 hectare grote gebied vanuit de lucht gezien. Het Enduro Park in Hechlingen is meer dan alleen een grote speeltuin voor volwassenen.

Zorgvuldig omgaan met het milieu en de natuur.

Zorgvuldig omgaan met het milieu en de natuur.

De weg naar de eerste officiële trainingssessies lijkt onoverkomelijke obstakels te hebben. De Federale Vereniging voor Vogelbescherming en de Federatie van Natuurbehoud protesteerden tegen de vergunning. BMW Motorrad gaf deskundigen de opdracht om een rapport op te stellen om zo milieuoverwegingen te kunnen waarborgen, zodat de gemeente Hechlingen de vergunning kon afgeven. Er zijn geen problemen met milieuactivisten: verschillende keren bevestigde een bijgewerkte ecologische uitwerking van bewijsmateriaal dat de aanwezigheid van het park geen negatieve gevolgen heeft voor flora en fauna. Het Enduro Park Hechlingen kreeg in 1999 zelfs de milieuprijs toegekend door het Ministerie voor het Leefmilieu van Angela Merkel - omdat het park in harmonie is met de natuur en het ecologische huis is van tal van dier- en plantensoorten, zoals oehoes. "Met precies voorgeschreven acties creëren we zelfs leefgebieden voor dieren en planten die bescherming verdienen", zegt Hansjürgen Carl, die dat moment hoofd van de publiciteitsafdeling was.

+ Lees verder

Puristisch verleden, representatief heden.

Representatief: het ontvangstgebouw is een ontmoetingspunt en communicatiecentrum voor de deelnemers.

Puristisch verleden, representatief heden.

In het begin waren er voor het team slechts een paar biertafels beschikbaar op het 26 hectare tellende terrein. Geen water. Geen omkleedfaciliteiten. De oude hangar van de steengroeve werd omgebouwd tot een onderkomen en diende als werkplaats voor de toenmalige vloot. Sindsdien hebben enduro-rijders van over de hele wereld hier hun persoonlijke uitdaging gevonden - van beginners tot professionals. In de tussentijd is een gerenommeerd ontvangstgebouw met een bezoekersterras gebouwd, evenals de motorgarage van het centrum met werkplaats en wagenpark. Bij verschillende gelegenheden heeft het park het circuit uitgebreid of aangepast met verschillende obstakels, steile hellingen, onverharde wegen, smalle paden, bewortelde bospaden en kleine en grote beklimmingen en afdalingen. Vandaag de dag is het BMW Motorrad Enduro Park Hechlingen een van de toonaangevende offroad trainingscentra in Europa met ongeveer 250 opleidingen en 3.650 deelnemers per jaar - dat is meer dan 40.000 deelnemers sinds de start van het park.

+ Lees verder

Enduro park Hechlingen in cijfers

•    meer dan 26 hectare oppervlakte
•    ongeveer 45 km aan paden
•    meer dan 40.000 deelnemers (1993 - 2018)
•    ongeveer 250 trainingssessies per jaar
•    meer dan 50 medewerkers geven trainingen en workshops
•    ongeveer 420 banden per jaar
•    meer dan 400 afgebroken rem- en koppelingshendels per seizoen

+ Lees verder

Legenda

1. Ontvangstgebouw
2. Werkplaats & motorgarage
3. Bezoekersterras
4. Trainingsterrein; basis oefeningen (beginners)
5. Trainingsterrein, basis oefeningen (gemiddelde groep)
6. Trainingsterrein, basis oefeningen (gemiddelde groep)
7. Trainingsterrein, basis oefeningen (gevorderden)
8. Kameelbult, track bar, springheuvel
9. Paden
10. Grenspad
11. Ho-Chi-Minh-pad
12. Hekpad
13. Zand (Sahara)
14. Stijle curve
15. Canyon
16. Zwitserse variant
17. Trial terrein
18. Diamand veld
19. Knuffelweide
20. Frankisch uitzicht
21. Asekrem
22. Bloedgolven
23. Golfbaan
24. Helipad

Binnenkort: 25. Voormalig gemeentebos, 26. Sauwald  

Op het Enduro Park Hechlingen heb ik geleerd dat ik veel meer kan dan ik dacht dat mogelijk is. “

Rolf Lange

Voordat Rolf Lange zijn wereldreis begon, bereidde hij zich uitgebreid voor in het Enduro Park Hechlingen.

Krijg meer zelfvertrouwen.

De voormalige steengroeve is het begin van ontelbare offroad avonturen, het begin van een wereldreis of van de GS Trophy. Dit is waar de levenshouding, die een motor uit het Adventure segment van BMW belooft, tot leven komt. Rolf Lange, wereldreiziger en diehard GS rijder, is zeer vertrouwd met dit gevoel. In 17 maanden reed hij anderhalve keer rond de wereld: vijf continenten, 42 landen, ongeveer 65.000 kilometer. Het begon allemaal in Hechlingen, waar hij zich op zijn reis voorbereidde. "Het Enduro Park heeft me iets heel belangrijks geleerd: dat ik veel meer kan dan ik voor mogelijk had gehouden. Het geeft me zelfvertrouwen en optimisme."

+ Lees verder

Kijk en ontspan.

Kijken, kijken en nog eens kijken. Dat is de kern van het verhaal, een erg belangrijke les!

Kijk en ontspan.

Met name het totaalpakket dat deelnemers op het Enduro Park Hechlingen aangeboden krijgen, is precies goed geweest voor Rolf: "Het park is een gigantische speeltuin voor volwassenen." De sfeer onder de instructeurs en de deelnemers is uniek. Zo nu en dan frist Rolf zijn offroad rijvaardigheden in Hechlingen op. "Ik vind het leuk om daar te zijn, iedereen is er gelijk." Twee inzichten uit de trainingssessies hebben hem in het bijzonder gevormd: kijken, kijken en nog eens kijken. En ontspan! Veel deelnemers voelen hetzelfde als Rolf, en als ze vatbaar worden voor het offroad virus, zullen ze er zeker snel weer terugkeren.

 

 

+ Lees verder

Modder maakt gelukkig.

Kennis delen en rijvaardigheid aanleren: dit is alleen mogelijk met gecertificeerde instructeurs. Het veeleisende trainingsprogramma voor instructeurs werd bedacht en ontwikkeld in Enduro Park Hechlingen. De hoge normen voor het certificaat wordt gehandhaafd in alle Enduro-parken. Geen wonder dat in Hechlingen de paden van instructeurs, marshalls en andere kampioenen van over de hele wereld elkaar steeds opnieuw kruisen. Winnaars zoals Byron Coetsee bijvoorbeeld. In 2016 won hij samen met zijn Zuid-Afrikaanse team de International GS Trophy. Of Amy Harburg, die een van de eerste vrouwelijke teamleden was die dat jaar deelnam aan de GS Trophy. Een bekend gezicht is Tomm Wolf, de voormalige hoofdinstructeur van Enduro Park Hechlingen. Tegenwoordig runt hij het Enduro Park Aras de los Olmos (Spanje) en zorgt hij voor aantrekkelijke routes en uitdagende rijgedeeltes tijdens de GS Trophy.

+ Lees verder

Nog groter.

Het Enduro Park Hechlingen wordt uitgebreid en biedt in de toekomst nog meer mogelijkheden.

Nog groter.

Een kwart eeuw is voorbij en de volgende is al in volle gang. Dit gaat hand in hand met de uitbreiding van het terrein: twee gebieden naast het bestaande bos in het Enduro Park werden aangekocht - ongeveer zes hectare. In de toekomst worden daar een basis oefenterrein en extra paden aangelegd. Zo blijft het park de lat hoger leggen. En de berijders staan voor nieuwe uitdagingen. De kans is groot dat in de komende 25 jaar veel motorrijders hier 'Make Life a Ride' in de praktijk komen ervaren. Uitdagingen aangaan, herovering van vrijheid en het uiten van die speciale levenshouding tegenover de hectiek van de moderne wereld.

+ Lees verder

Fotocredits: Christian Mittelmaier, Rolf Lange.

+ Lees verder

Meer verhalen die interessant voor je kunnen zijn.

Geschikte motorfietsen.

spinner