De GS Conqueror.

Miquel Silvestre: van enthousiaste lezer tot enthousiaste rijder.

De reis met de motorfiets is een middel om een doel te bereiken. Omdat de Spaanse auteur Miquel Silvestre aan een nieuw boek werkt en op een of andere manier zijn hoofd vrij moet maken. Wat hij dan beleeft is surrealistischer dan welk plot ook. Miquel wordt de protagonist van zijn avonturenroman en de "veroveraar" van de moderne tijd.

Wie het traject van avonturier Miquel Silvestre wil begrijpen, moet ver in de geschiedenis van Spanje teruggaan. Volgens hem is het onmogelijk om de hele wereld te ontdekken in een mensenleven. En dus volgt Miquel in de voetstappen van de Spaanse veroveraars, zeelui en schipbreukelingen zoals Francisco de Cuéllar, González de Clavijo of Emilio Bonelli.

Hij volgt hen dwars door Europa naar Azië en Afrika. Zo wil hij meer te weten komen over de geschiedenis van zijn voorouders, om vervolgens de gedeeltelijk vergeten schatten van de Spaanse veroveringen in zijn rapporten te noteren. Want Miquel heeft geen vertrouwen in geschiedenisboeken, de media of opiniemakers. Hij wil de waarheid zoeken met eigen ogen, niet via een scherm.

+ Lees verder

Heel goed, mijn vriend

Miquel Silvestre volgt het pad van zijn voorouders.

"De enige manier om je een beeld te vormen van wat er gebeurt in de wereld is door te reizen", legt Miquel uit, "of door de mensen die er echt waren en een land in al zijn complexiteit van schoonheid en wilde natuur tot armoede en verwoesting hebben leren kennen." Miquel neemt de tijd die hiervoor nodig is, mengt zich onder de lokale bevolking en leert hen en hun cultuur kennen. "Het is belangrijk dat je aan vreemden toont dat je geen bedreiging vormt", zegt hij en vertelt ons over een ontmoeting in Indonesië. De mensen daar gedroegen zich terughoudend en ernstig tegenover hem.

+ Lees verder

Op een dag, toen hij bananen kocht van een wantrouwige oudere dame, bedankte hij haar door te zeggen "heel goed, mijn vriend". De vrouw begreep hem en glimlachte. De zin werd een motto dat hem – net zoals zijn motorfiets – dichter bij het land en de mensen bracht. "De motorfiets is het beste voertuig voor een reis. Het is als een balkon met uitzicht op de wereld. Als je met de auto onderweg bent, zit je geïsoleerd in een doos. Je mist de emotie, de beweeglijkheid, de vrijheid – en het zelfvertrouwen dat je haalt uit het verder verbreden van je horizon dan je voor mogelijk achtte."

+ Lees verder
Mensen die een GS kopen, hebben de GS-spirit in zich als een virus. Op een bepaald moment zal het uitbreken en zul je beginnen je dromen waar te maken. Want met de GS beschik je over het middel om je geest vrij te maken. “

Miquel Silvestre

ALLES VOOR HET BOEK

Op zoek naar een visie voor een roman.

Op zoek naar een visie voor een roman.

Miquel Silvestre vertrok voor zijn eerste grote reisavontuur op zijn motorfiets in 2008. Je zou het een zoektocht naar een visie kunnen noemen. Want Miquel was in feite op zoek. Hij was op zoek naar nieuwe ideeën voor zijn nieuwe boek ergens op de stoffige, moeilijke route. Tussen zijn voltijdse baan en de dagelijkse routine van zijn leven was hij zijn muze kwijtgeraakt. Hij had genoeg gespaard en nam studieverlof van zijn baan als ambtenaar – een veilige baan, maar ook doodsaai in de ogen van Miquel.

+ Lees verder

Dat was trouwens het beroep dat ook President Rajoy uitoefende voor zijn inauguratie. "Ik koos een slecht leven om eindelijk te kunnen leven", zegt Miquel. Geen vast inkomen meer, alleen de inkomsten van schrijven, fotograferen en filmen voor kranten en tijdschriften. Voordat hij op reis vertrok, pakte hij zijn bezittingen netjes in dozen in en bracht deze naar het huis van zijn moeder. Maatpakken, horloges, dure leren schoenen. Dat was acht jaar geleden. De dozen staan er nog steeds. "Ik ben niet bang meer om al die dingen te verliezen", zegt Miquel.

+ Lees verder

Trainen voor de vulpen.

Trainen voor de vulpen.

Tijdens zijn verlof reed hij eerst naar Toscane in Italië. Waar anderen gewoon op vakantie gaan, ging Miquel op zoek naar het spoor van de Spaanse veroveraars waarover hij als kind zo veel had gelezen. Destijds had de avontuurlijke wereld van zeelui en diplomaten zo veel invloed op hem dat hij liever boeken verslond dan voetbal te spelen met zijn vrienden. Nu heeft hij zelf expedities ondernomen en boeken geschreven. Van Italië reisde hij door Europa naar Ierland, waar hij acht maanden bleef.

+ Lees verder

"Ik leerde de legenden kennen over de Armada Invencible, de Spaanse Armada van King Philipp II, die ten oorlog trok tegen Engeland in 1588”, vertelt Miquel. Hij schreef verslagen over dit vergeten hoofdstuk van de Spaanse geschiedenis voor de bekende kranten ABC en El País. Dit hielp hem financieel stabiel te blijven en was ook een goede training voor zijn pen. Eigenlijk was Miquel nog steeds op zoek naar het grote idee voor een roman – tot hij besefte dat zijn ervaringen en ontdekkingen de inhoud moesten vormen voor zijn boek. "Mijn ontdekkingen van mijn reizen met de motorfiets waren verbazingwekkender dan mijn fantasie ze ooit had kunnen verzinnen."

+ Lees verder
In mijn helm zag ik een eindeloze film die me niet losliet. “

Miquel Silvestre

Een miljoen stenen

Avontuur betekent je horizon verder verbreden dan je ooit voor mogelijk had geacht.

De motorfiets als een balkon op de wereld.

De motorfiets als een balkon op de wereld.

Waarom worden mensen avonturiers? Miquel stelde zichzelf deze vraag en kwam tot de volgende conclusie: het is een vorm van weerstand tegen volwassen worden. Op een wereldreis gaat er geen dag voorbij zonder angst en euforie. Het is het volle, opwindende leven waar je niet moet functioneren zoals aan een lopende band, maar waar je een beetje zoals een kind bent. Geen routine, geen dagelijkse sleur. "Wie met een GS rijdt, heeft precies dit verlangen naar avontuur diep in zich. Zelfs als je nu niet de grote wereldreis plant, heb je toch nog de kans om het pad naar avontuur te kiezen en je droom waar te maken", zegt Miquel.

+ Lees verder

Na zijn sabbatical kon Miquel niet terugkeren naar zijn leven aan de "lopende band". Hij was veranderd. "Mijn vroegere leven leek me saai. Want in mijn helm zag ik een eindeloze film die me niet losliet." Hij nam ontslag, klom weer op zijn motorfiets en reisde door het Afrikaanse continent. "Wat ik over Afrika wist voor mijn reis maakte me bang. Maar toen ik er was, maakte ik niet alleen honger, oorlog en bloed mee, maar ook vriendelijke mensen en erg veel behulpzaamheid. Ja, er zijn conflicten, maar dat is niet waar men het vergrootglas op moet richten."

+ Lees verder

Een boek dat alles verandert.

Een boek dat alles verandert.

Op zijn reis door Afrika ontmoette Miquel bijzondere persoonlijkheden en kwam hij in absurde situaties terecht. Genoeg materiaal om eindelijk zijn roman "Un millón de piedras" – "Een miljoen stenen" te schrijven. 240 pagina's, vol verhalen over zijn ontmoetingen in de woestijnen, savannes en jungles van het zwarte continent. "Ik ben trots op dit boek", zegt Miquel. "Ik dacht niet aan het succes en wat de lezers ervan zouden denken toen ik het schreef. Ik heb het voor mezelf geschreven."

+ Lees verder

Het boek zou alles veranderen. Miquel begon zich systematischer op fotografie te concentreren en begon ook zijn reizen te filmen. Hij was ook aanwezig op de sociale media, en werd gecontacteerd door tijdschriften en sponsoren – en uiteindelijk door de Spaanse televisie. Daar kreeg hij zijn eigen serie. "Het is zeker niet een programma waar alleen motorrijders naar kijken. Ik denk dat ik mensen een beetje dichter bij de wereld van motorfietsen en GS breng.”

 

 

 

 

 

+ Lees verder
Met bikermeetings en groepsexcursies heb ik niet zo veel. Ik ben een eenzame rijder in een zwart leren jack, die de motorfiets gebruikt om te ontsnappen van de kudde, niet om de kudde te zoeken. “

Miquel Silvestre

Een nomade genaamd Big Monkey.

Miquel’s reizen werden langer en langer, de afstanden groter en groter. Na zijn reis door Afrika trok hij door Noord-Amerika, Centraal-Azië en het Oosten. Altijd alleen. Hij was vrij, reisde licht door hele continenten, en combineerde zijn passie voor schrijven met – zoals hij het zegt – het toppunt van vrijheid: de motorfiets. Met bikermeetings en groepsexcursies heb ik niet zo veel. Ik ben een eenzame rijder in een zwart leren jack, die de motorfiets gebruikt om te ontsnappen van de kudde, niet om de kudde te zoeken. Miquel leefde als een nomade op zijn reizen. Eenvoudig en primitief.

Hij liet zijn baard groeien, at zowat alles en sliep zelfs ver weg van elke comfortzone. Zijn bijnaam Big Monkey past perfect bij hem. De ontbering leerde Miquel de kleine dingen van het dagelijkse leven en zijn thuis op prijs te stellen. Hij kijkt dan ook uit naar zijn terugkeer naar Spanje na elke lange reis. "Hier is het goed leven. Je hebt hier vrijheid, veiligheid, prachtige landschappen, Jamón Ibérico en olijfolie.” En niet te vergeten: de liefde van zijn leven.

+ Lees verder

Mystieke momenten op de Ararat.

DE VOLGENDE RADICALE VERANDERING

In 2015 trouwde Miquel met de tv-journaliste Teresa Perales. Teresa moest voor een documentaire iemand interviewen die zijn leven radicaal had veranderd. Bijvoorbeeld van ambtenaar tot nomade: Miquel. De twee waren net zo verschillend van elkaar als een ambtenaar en een nomade, en toch werd al snel duidelijk dat ze bij elkaar hoorden. "In het begin doe je altijd alsof je alles wat de andere persoon doet briljant vindt", zegt Miquel met een grijns. "Toen we elkaar ontmoetten, nodigde ik haar uit voor een uitstap met de motorfiets in de Verenigde Staten. De tweede dag wilde ze niet meer op de motorfiets en huurde een auto en reed me achterna. We hebben gewoon een heel andere visie op reizen."

+ Lees verder

Verandert een huwelijk je leven? Waarschijnlijk niet zo veel als wat erop volgt. In de zomer van 2016 werd Alejandro geboren, genoemd naar de veroveraar Alexander de Grote. "Het was wel duidelijk dat dit nomadische bestaan niet eeuwig zou duren", zegt Miquel. "Ik ben van plan om nu meer projecten in Spanje te doen, dus keer ik in zekere zin terug – maar niet naar mijn vroegere leven.” Hij is dus niet langer de Miquel die aan de "lopende band" werkt. Hij heeft opnieuw geleerd om te spelen, een kind te zijn, dat vroeger was opgeslokt door het dagelijkse leven. "Een avonturier is iemand die kinderlijke emoties achterna gaat. Het observeren van mijn opgroeiende zoon helpt me om altijd een beetje een kind te blijven, net zoals tijdens mijn reizen."

+ Lees verder

Dagboek van een nomade

Meer verhalen die interessant voor je kunnen zijn.

Geschikte motorfietsen.

spinner