Ride of Smiles.

Een kilometer zonder een lach is een verspilde kilometer.

Voor Dr. Hans-Henning 'Baba' Bützow telt elke kilometer. Tijdens zijn motorreizen kwam de arts regelmatig met mensen in contact die in armoede leefden, maar toch alles met hem wilden delen. Geraakt door deze gastvrijheid en de vriendelijke glimlach van deze mensen, stelde Baba zichzelf een doel: op zijn tocht Ride of Smiles is hij van plan om 80.000 kilometer te rijden op een R 1200 GS en 50.000 euro op te halen voor het goede doel. Aan het einde van zijn tocht hebben kinderen in nood weer een reden om te lachen.

Wij willen veel mensen een gevoel van waardigheid en hoop teruggeven - en hun lach. “

Dr. Hans-Henning 'Baba' Bützow

Een jongen genaamd Joel.

Waarom stopt een man een jaar lang met werken om meer dan 80.000 kilometer op zijn motorfiets te rijden? In allerlei weersomstandigheden. Om gevaren te trotseren die wij alleen op het nieuws zien. Het antwoord van Baba is kort: Joel.
Baba ontmoette de jongen toen hij op zijn 21e aan het backpacken was door Centraal-Amerika. Een ontmoeting die de levens van beiden veranderde. Terwijl Baba bezig was om een goed uitkijkpunt te vinden om een foto van een vulkaan te nemen, hoorde hij iemand in de buurt lachen. Baba keek rond en keek recht in de ogen van een 10-jarige jongen met het uiterlijk van een volwassen man. Door een stofwisselingsaandoening aan de botten wordt Joel sneller ouder dan andere kinderen. In het arme Guatemala had deze jongen een levensverwachting van maximaal 18 jaar.
"Joel was dezelfde heuvel als ik aan het beklimmen. Op blote voeten en met krukken. Hij wist dat hij niet oud zou worden. Hij wist ook dat hij waarschijnlijk nooit een opleiding, een vrouw, een familie of kinderen zou krijgen en nooit een leven zonder pijn zou hebben", zegt Baba. Baba sprak lang met de jongen. Joel legde uit dat hij zich elk weekend naar deze locatie sleepte om te bedelen voor zijn familie, omdat hij niet tot last wilde zijn.
Joel lachte tijdens hun hele gesprek - zonder te denken aan zijn pijn en levensomstandigheden. Hij vroeg niet een keer om geld. Baba was diep geraakt en gaf hem 70 dollar - al zijn geld. Baba kreeg een blije lach terug. Een lach die Baba's leven veranderde.
+ Lees verder

Afzondering? Nee, bedankt.

Afzondering? Nee, bedankt.

Tijdens zijn tocht Ride of Smiles zoekt Baba geen afzondering of onbekende delen van de wereld. In tegenstelling: in een zoektocht naar nieuwe ontmoetingen heeft hij expres routes gekozen die hem in contact brengen met veel mensen. "Ik wil mensen ontmoeten en over hen schrijven in mijn blog. Het doel van Ride of Smiles is om nou juist geld in te zamelen voor deze mensen, en vooral kinderen".

Het inzamelingsdoel van 50.000 euro lijkt niet echt een hoog bedrag. Veel van de mensen die Baba ontmoet hebben nog nooit in hun leven geld gehad. Ze hebben het nodig voor eten en medicijnen. En vooral voor de hoop en kans op een betere toekomst. Voor hen is elke euro heel veel geld.

+ Lees verder

Hulp uit alle hoeken.

Hulp uit alle hoeken.

Donaties voor Ride of Smiles worden niet gebruikt om de tocht zelf te sponsoren. Baba betaalt de hele tocht uit zijn eigen zak. Hij heeft ook de eerste 7.000 euro voor het doel gestort. Dit betekent dat hij slechts 43.000 euro hoeft op te halen als hij eenmaal aan zijn reis begint. Baba heeft veel gulle hulp gehad van vrienden en collega's die onder de indruk zijn van het voorbeeld dat hij geeft door zijn toewijding.

BMW Motorrad wilde ook bijdragen aan zijn buitengewone campagne en voorzag Baba van een R 1200 GS Adventure, inclusief alle noodzakelijke uitrusting. De motor staat bekend om zijn mogelijkheden om speciale uitdagingen aan te gaan en is bestand tegen verrassingen. Dus de motor was een eenvoudige keuze als reiscompagnon voor Baba. De donatie omvatte tevens 7.000 kilometer rijtraining in Spanje.

Vier goede doelen ontvangen een deel van het totale ingezamelde bedrag: Artsen zonder Grenzen, Christian Blind Mission en United For Africa, evenals het goede doel van de Bayerischer Rundfunk 'Sternstunden'. Het zijn allemaal gerenommeerde organisaties en zij hebben de mogelijkheden om de hulp zo te verspreiden dat het ten goede komt van de ontvangers. Het goede doel 'Sternstunden' komt uit Baba's thuisregio Beieren en is gericht op het helpen van zieke, gehandicapte en behoeftige kinderen.

+ Lees verder

Meer verhalen die interessant voor je kunnen zijn.

Geschikte motorfietsen.

spinner