Che bella moto!

De Transitalia Marathon 2017 rijden

Pasta, pizza, parmezaan – en dat is nog niet eens de helft. Dat geldt vooral voor de 290 enthousiaste enduro avonturiers. Ze nemen deel aan de Transitalia Marathon. De Transitalia Marathon is geen wedstrijd. Het is meer een groot, gezamenlijk avontuur – het ideale evenement voor zware enduro's. Met andere woorden, het perfecte terrein voor de GS community om wederom de kracht van het ontdekken na te jagen - op het geluid van enthousiast Italiaans gejuich langs de weg: che bella moto!

Het goede leven - en het stoffige leven

Het evenement begint op Piazzale Fellini in Rimini. Deelnemers registreren zich hier voor de race en ontvangen hun verplichte T-shirt, polsband en wegenboek. Dit 400 pagina's dikke boek loodst ze door de volgende drie dagen heen. De ongeveer 920 kilometer lange route volgt de weg van de Rally del Titano uit de jaren '80 en golft omhoog en omlaag door de Apennijnen. Deze pittoreske bergrug strekt zich over 1500 kilometer van noord naar zuid door een groot deel van Italië en San Marino uit. Pure passie, perfecte organisatie en ongelooflijke aandacht voor detail zijn voelbaar, zelfs voordat het evenement begint. Het startpunt is genoemd naar Federico Fellini, de meest beroemde oorspronkelijke inwoner van de stad en regisseur van meesterwerken zoals La Strada en La Dolce Vita (The Sweet Life). Dat past erg goed, omdat de motorrijders zich klaarmaken voor een echte filmische ervaring. Maar voordat de eerste etappe de volgende morgen begint, genieten zij van een Italiaans feest – nog één keer de smaak proeven van het goede leven voordat de stoffige dagen zullen beginnen.

+ Lees verder

Zin in een espresso? Doe maar een dubbele.

Zin in een espresso? Doe maar een dubbele.

De regels van de Transitalia Marathon geven duidelijk aan dat het doel van het avontuur is om de cultuur, mensen, omgeving, geschiedenis en tradities van Italië te ervaren. Het evenement draait niet om de wedstrijd of tegen de klok rijden. Deelnemers leren om het rustig aan te doen. Het is dus geen verrassing dat de motorrijders al na een paar kilometer worden geïnspireerd: door de Italiaanse manier van leven. Ook al beginnen ze in groepen van drie, een handvol rijders maakt nog een snelle stop voor een espresso bij interessante lokale locaties, zoals cafés. Tussen deze stoppen door genieten de enduro rijders van uitdagende snelle tochten tot veeleisende langzame stukken over grind, asfalt, onverharde paden en door olijfgaarden. De zonsondergang aan het meer van Trasimeno, de eerste bestemming, is het perfecte einde voor een authentieke Italiaanse eerste dag.

+ Lees verder

Hete banden voor een koud biertje.

Hete banden voor een koud biertje.

De motorrijders zitten alweer op hun motoren voordat de ochtendmist verdwenen is. De hoge wegen die uitzicht bieden over de valleien zijn vooral tijdens deze vroegen uren bijzonder mooi. De zon stijgt langzaam op uit zee. Een werkelijk filmische scene. Juist op dat moment moet een rijder stoppen vanwege een lekke band. Het duurt niet lang of er heeft zich een groep andere rijders bij hem gevoegd. Gelukkig heeft Frederico, een zeer goed voorbereide deelnemer en ervaren rally-racer, een reserveband. De reparatie gaat snel en hulp wordt altijd snel geboden tussen deze gelijkgestemden. Ze zijn al snel weer onderweg, hopend op een dag zonder problemen. De geboden hulp wordt die avond terugbetaald met een hartelijke glimlach en een koud biertje in Leonassa. Hier, in het midden van Abruzzo, viert het hele stadje de komst van de motorrijders met een festival vol dans en muziek evenals een diner in een oud kloostergebouw.  

+ Lees verder
Transitalia Marathon
Transitalia Marathon
Transitalia Marathon
Transitalia Marathon
Transitalia Marathon
Transitalia Marathon
Transitalia Marathon
Transitalia Marathon

Eenzaam maar nooit alleen.

Voordat ze naar Fermo, hun eindbestemming rijden, hangt de geur van verse koffie in de lucht samen met een gevoel van melancholie: de afgelopen dagen waren te magisch voor woorden. Puur enduro-plezier. Je kunt het vuil en de modder wegspoelen, maar de ervaring laat een onvergetelijke indruk achter. Het gevoel van afgelegenheid en ongelooflijk uitzicht over eeuwenoude culturele landschappen blijven voor altijd in de harten en geest van de motorrijders hangen. In elk stadje, elk dorp en op elke boerderij worden ze onthaald met enthousiaste gastvrijheid. Een kleine tafel aan de rand van de weg met vers brood en bacon is net zo natuurlijk voor de rijders als het rijden over de piazza's of de welkomstpassage door geweldige stadspoorten in de avond. Na een tijdje is niemand meer verrast als ze stoppen om bij een lokale garage om gereedschap te vragen. De eigenaar blijkt zelf ook een enthousiaste enduro-rijder. En direct wordt de oude garage omgevormd in een tijdelijke werkplaats, vol met verhalen over motoren en de marathonrijders draaien enthousiast moeren en bouten aan - er is namelijk altijd wel iets dat los zit.

+ Lees verder

Da capo al fine.

Op de laatste avond is het dezelfde sfeer waar iedereen zo gewend aan is geraakt tijdens deze tocht: lange tafels vol met vermoeide maar gelukkige enduro-fans, die ongekende verhalen of ervaringen delen. De stoffige wegen en paden, die speciaal voor de tocht zijn geopend, brengen de rijders niet alleen naar de lokale inwoners, maar bieden ze ook een blik in hun leven. Een pad door een weiland, normaal gereserveerd voor een tractor, is ineens helemaal voor hun. Zelfs de grazende koeien en het vee aan de kant van de weg lijkt niet onder de indruk als de all-terrain rijders langsrijden. Drie dagen lang hebben de rijders zichzelf ondergedompeld in dit ongelooflijke enduro-landschap, hun blikken altijd gericht op de zee, de vallei of nog beter - de toekomst. Voor bijna iedereen die op de laatste avond aan de lange tafel zit, is het wel duidelijk: da capo al fine – graag nog een keer!

+ Lees verder

Meer verhalen die interessant voor je kunnen zijn.

Geschikte motorfietsen.

spinner