Als vrouw in een mannenwereld.

Jolandie Rust is de First Lady van de GS Trophy.

Als de eerste vrouwelijke marshal op de International GS Trophy, heeft Jolandie, of simpelweg "Jo" Rust haar plaats veroverd in een typische mannenwereld. Het is niet lastig voor haar. Rust is niet zo snel onder de indruk. Zelfs niet toen ze onder schot werd gehouden tijdens haar reis door Afrika op een Enduro-motor. De mannen vegen het zweet van hun voorhoofd. De temperatuur ligt ruim boven 30 graden. Maar het is niet de hitte die het zo lastig maakt voor deze mannen, het is de ongelooflijk hoge luchtvochtigheid in Mae Sariang, een stadje in het hart van het achterland van Thailand. Niet precies wetende wat te doen, staan ze rond de motor van een teamlid voordat ze nog een laatste poging wagen om de R 1200 GS van 250 kilo uit de modder te trekken. Vergeet het maar. Ze hebben Jo nodig. Jo is de teamleider, de baas, de professional. Jo heeft haar teamleden regelmatig uit de modder getrokken tijdens het zevendaagse International GS Trophy Enduro avontuur. En uit andere rotzooi.

Marshal Jo heeft respect verdiend.

Marshal Jo heeft respect verdiend.

De volledige naam van Jo is Jolandie Rust. Ze is 32 jaar oud en komt uit Zuid-Afrika. Deze sterke vrouw met delicate gezichtstrekken en lang bruin haar is de eerste vrouwelijke marshal in de geschiedenis van de International GS Trophy. De First Lady van de Enduro-expeditie heeft het vertrouwen en respect van haar teamleden verdiend. Ze vertrouwen haar vanwege de energieke steun die zij aan de GS rijders in de race geeft. Ze respecteren haar vanwege haar unieke ervaring met avontuurlijk rijden.

+ Lees verder

Meer pk. Meer snelheid.

Meer pk. Meer snelheid.

Jo heeft altijd op tweewielers gereden. Het begon allemaal met fietsen. Ze fietste in honderd dagen 5.951 kilometer door Afrika. Maar dat was niet genoeg voor haar. Jo wilde meer. Meer pk. Meer snelheid. maar ze bleef trouw aan tweewielers. Ze koos voor de BMW F 650 GS Dakar. In 2011 besloot ze om een tocht rond Afrika te maken, die begon in Cape Town. Jo was niet bang om als vrouw alleen te rijden, zonder iemand om haar te helpen in geval van nood. In elk geval niet tot die noodlottige dag in N'Zeto in het noorden van Angola, waar ze onder schot werd gehouden door twee gewapende mannen, die haar van alles beroofden wat ze had, behalve haar leven.

+ Lees verder

Van overval tot opstandigheid.

Dat was het moment dat angst de overhand nam. Ze annuleerde de rest van haar reis en keerde terug naar huis. Maar ook al hadden de mannen al haar uitrusting gestolen, ze hadden haar niet beroofd van haar moed. Dus ze vertrok weer om haar reis voort te zetten. Na 18 maanden, 28 landen en 45.000 kilometer werd een droom werkelijkheid voor deze Zuid-Afrikaanse: ze is de eerste vrouw die op een motorfiets een reis door Afrika maakt. Een record. "Het was een ongelooflijke ervaring", zegt Jo terwijl ze terugkijkt op haar reis.
Haar avontuur in Afrika heeft haar veranderd. Niet alleen haar persoonlijkheid, maar haar gehele leven. "Sinds mijn reis weet ik dat ik alles kan bereiken. Ik ben de persoon geworden die ik altijd wilde zijn". Ze wil haar kracht en zelfvertrouwen, zij noemt dit het 'GS gevoel', nu doorgeven aan andere vrouwen. Daarom schrijft ze nu een boek over haar motorreis en werkt tevens als offroad instructeur. Bovenal wil zij vrouwen leren om het plezier van het rijden van een GS te ervaren. Ze heeft ook het globale platform 'BMW GS Girls' gelanceerd. Het is een plek waar vrouwelijke motorrijders hun avonturen kunnen delen. Jo's inspiratie: "Ik wil dat veel meer vrouwen motoravonturen beleven".
+ Lees verder
Meer vrouwen zouden motoravonturen moeten beleven. “

Jolandie Rust

Girlpower op de International GS Trophy.

Girlpower op de International GS Trophy.

In 2016 was het eindelijk weer zover. Voor de eerste keer in zeven jaar deed er een vrouwenteam mee aan de International GS Trophy. "Toen ik erover hoorde, wilde ik meedoen als rijder", zegt Jo. Maar de regels van het evenement verbieden dat. Als offroad instructeur mag ik helaas niet meedoen aan de Trophy", zegt Jo. Maar als de ene deur wordt gesloten, wordt er een andere geopend: Jo werd jurylid van de Female Qualifier voor de International GS Throphy in Zuid-Afrika. Tien vrouwen streden om een plaats in het internationale vrouwenteam. Jo deelde haar kennis en uitstekende beoordelingsvaardigheden vanaf de zijlijn. Het werd al snel duidelijk: zij zou onvervangbaar zijn bij de International GS Trophy in Zuidoost-Azië. De rest is geschiedenis - de geschiedenis van de eerste vrouwelijke marshal in de International GS Trophy.

+ Lees verder

Uitkijken naar het volgende avontuur.

Chiang Doi, maart 2016. De zon is net ondergegaan boven het Rim Doi Resort. Jo organiseert haar spullen op haar bed en stop ze in haar koffer. De International GS Trophy is voorbij. Het vrouwenteam heeft niet gewonnen (deze keer nog niet), maar Jo is blij. "Het feit dat er nu vrouwen meedoen aan het evenement is een grote stap voorwaarts. Dit zal andere vrouwen inspireren om het avontuur op te zoeken", zegt Jo. Ze sluit haar koffer en loopt naar de deur. Ze kijkt nog een keer rond in de kamer. Er sluit weer een deur. Maar er wordt ook een deur naar een nieuw avontuur geopend.
+ Lees verder
Voor Jolandie Rust roept het volgende avontuur alweer.

Meer verhalen die interessant voor je kunnen zijn.

Geschikte motorfietsen.

spinner