De kleurrijke Nederlander.

Marcel Bastiaans - een artiest met een passie voor het leven en motorfietsen.

Waarvoor komt een artiest ´s ochtends zijn bed uit? Voor Marcel Bastiaans is het het verlangen om de wereld een beetje gelukkiger te maken. Dat is de reden dat hij opstaat en 's ochtends in de studio te vinden is. Zijn werk en tentoonstellingen hebben wereldwijd bekendheid gekregen. Zijn filosofie is vrolijk en eenvoudig: doe waar je van houdt en de rest valt op zijn plaats. BMW Motorrad ontmoette de kleurrijke Nederlander kortgeleden, met zijn onweerstaanbare passie voor schilderen en - natuurlijk - motorfietsen.

Zijn idool: Albert Einstein.

Zijn idool: Albert Einstein.

Het dorpje Oirschot in Nederland slaapt nog. Maar Marcel Bastiaans is al op. Hij is dol op de geur van vers brood in de ochtend. Zijn lokale bakker weet wat Marcel nodig heeft om de dag te beginnen. Als snel is de artiest terug in zijn studio om te genieten van zijn ontbijt. De dag, en alle inspiraties die deze met zich meebrengt, kan beginnen.

Marcel straalt een unieke rust uit. Hij maakt zich niet erg druk over het leven, het universum of de rest van de wereld. Hij legt deze positieve energie in zijn kunstwerken vast. "Ik probeer mijn dag altijd blij te beginnen. Dat geeft mij positieve energie", zegt hij. "Daarom schilder ik ook zoveel Einsteins. De man had gelijk: dezelfde typen energieën trekken elkaar aan. Als je een positieve instelling hebt, komen positieve dingen automatisch naar je toe".

+ Lees verder

Een getalenteerde kleuter.

Voor Marcel was er nooit een alternatief naast het maken van kunst. Zijn talent werd al duidelijk op de kleuterschool. Vrienden en familie ontdekten zijn potentieel. Hij kreeg zijn eerste opdrachten toen hij tien of elf was - hij doet dit nu al enige tijd. Toen hij school verliet, begon hij aan de kunst- en designacademie in Eindhoven. Na zijn afstuderen gingen er verschillende deuren voor hem open. Er volgden ontelbare tentoonstellingen. Zijn werken werden verkocht en tentoongesteld in Europa, de VS en Azië. Vanaf dat moment hielden kunstliefhebbers, historici en verzamelaars hem in de gaten.
Maar zijn filosofie is altijd hetzelfde gebleven: Marcel wil dat zijn kunst mensen blij maakt. "Voor mij draait het niet om bekendheid, auto's, huizen of geld", zegt de artiest. "Natuurlijk geniet ik van succes. Maar het succes kwam pas toen ik mij geen zorgen meer maakte en mij begon te richten op mijn passies."
+ Lees verder
Als je een positieve instelling hebt, komen positieve dingen automatisch naar je toe. “

Marcel Bastiaans

Een bezoek van de kleindochter van Picasso.

Een bezoek van de kleindochter van Picasso.

Er zijn vele hoogtepunten in de carrière van Bastiaans, zoals die keer toen de kleindochter van Picasso, Marina Picasso, hem bezocht tijdens een tentoonstelling in Cannes. Zelfs leden van het koninklijk huis komen zijn werk bekijken: voormalig koningin Beatrix van Nederland bezocht een van zijn shows in Duitsland. Net zo indrukwekkend zijn de plaatsen waar zijn werk tentoon werd gesteld. Een enorme versie van zijn schilderij 'Tintin' werd geprojecteerd op een wolkenkrabber in New York. Zijn werk werd ook tentoongesteld in Gaudi's wereldberoemde Casa Batlló in Barcelona.

Marcel is het meest gelukkig in zijn studio, in een oud kloostergebouw in Oirschot. Hier kan hij zichzelf volledig vrijlaten in zijn werk. "Ik kom binnen, sluit de deur en het is alsof ik mijzelf op een eiland bevindt".

+ Lees verder

Motorfiets in de studio.

In een hoek van de studio staat een motorfiets: een customized BMW R nineT. Rechts ervan staat een ander kunstwerk: Ike and Tina, twee levensgrote varkens die waarschijnlijk eindigen in de tuin van een verzamelaar. De BMW R nineT motorfiets past hier perfect, met zijn contrasterende oppervlakken en materialen. Er staat zelfs een miniatuurversie van deze motor op het bureau van de artiest. Maar de R nineT staat daar niet alleen om een statement te maken - Marcel haalt de motor graag uit de studio om te gaan rijden.
Marcel geniet van de vrijheid en de anonimiteit van het rijden, ongeacht zijn direct herkenbare rode baard. Hij voegt toe: "De mogelijkheid om de R nineT te personaliseren is wat mij aantrok. Ook al vind ik de standaard versie al geweldig en had de motor niet echt wijzigingen nodig, toch kocht ik een aantal accessoires. Dat is de artiest in mij, denk ik. Ik veranderde de luchtinlaat, het windscherm, de spiegels en de handgrepen. Ik installeerde ook een zitting voor twee personen en wijzigde de middelste sectie van de uitlaat voor een brullend geluid."
+ Lees verder
De mogelijkheid om de R nineT te personaliseren is wat mij aantrok. “

Marcel Bastiaans

Bastiaans vindt het leuk om aan auto's, motorfietsen en fietsen te sleutelen.

Bastiaans vindt het leuk om aan auto's, motorfietsen en fietsen te sleutelen.

Ik rij voor mijn plezier op mijn R nineT. En het is zo verslavend omdat de motor snel gaat, maar ook eenvoudig te rijden is. Ik krijg heel veel complimenten van andere motorrijders over het supergave ontwerp. De R nineT ziet er niet alleen goed uit, maar laat mij er ook goed uitzien als ik erop zit".

Auto's zijn een andere passie van Marcel. Hij heeft auto's, prototypes, onderdelen en interieurs voor verschillende producenten ontworpen. Hij heeft zelf speciale 'kunstauto's' vormgegeven voor Lamborghini en Toyota. Op dit moment werkt hij aan zijn eigen 'kunstmotor'. Het is eigenlijk een privéproject, naar de reacties die hij al van zijn fans en klanten heeft gehad, betekenen dat een beperkte serie een 'absolute mogelijkheid' is. Een rasechte artiest.

Bestemming: Manhattan.

Andere huidige projecten omvatten zijn verhuizing naar een deel van Manhattan, vlakbij Central Park. Er komen ook tentoonstellingen aan in Miami en Amsterdam. Bastiaans geeft internet op als een van de redenen voor zijn wereldwijde succes. Dankzij dit medium krijgen zijn schilderijen meer en meer aandacht over de gehele wereld. Ook al heeft hij het druk, hij vindt altijd tijd voor ontspannende activiteiten, zoals lezen in een van zijn gerestaureerde art-deco cinemastoelen uit de jaren '20 en natuurlijk toeren met zijn R nineT.

+ Lees verder

Meer over de artiest.

Meer over de artiest.

Kleurrijk en experimenteel.

Artiest Marcel Bastiaans schetst, sleutelt en rommelt met alles wat hij maar kan vinden. Zijn buitengewone kunstwerken zijn wereldwijd bekend. Hier vind je meer informatie over de kleurrijke en experimentele wereld van deze Nederlander. Hier vind je meer informatie over zijn laatste werken en projecten.

+ Lees verder

Iets unieks maken.

Word zelf artiest.

De BMW R nineT biedt jou een mogelijkheid aan customizing mogelijkheden. Het eindstuk van het achterframe kan bijvoorbeeld verwijderd worden en zelfs de klassieke omgekeerde vork biedt opties voor conversies. Met een klein beetje kennis kom je erachter dat er met de R nineT geen grenzen zijn voor jou en jouw creativiteit.

CONFIGUREER NU

Meer verhalen die je misschien interessant vindt.

Geschikte motorfietsen.

spinner