De motordanser.

Stuntmotorrijder Mattie Griffin en de G 310 R.

Ze noemen hem 'artiest op de motorfiets' - en danser: Mattie Griffin. Met spectaculaire tricks op de G 310 R heeft de Ierse motorstunter het publiek tijdens de BMW Motorrad Days in Garmisch-Partenkirchen betoverd.

Klussend aan de werkbank.

Klussend aan de werkbank.

We treffen Mattie Griffin aan in zijn werkplaats aan de Ierse westkust. Waar hij aan zijn werkbank staat, achter in de werkplaats, verscholen achter de motortakel en ontelbare motorfietsonderdelen. Als hij zijn werkplaats verlaat, is de eenvoudige monteur een wereldberoemde stuntrijder die met zijn gedurfde stunts de menigten doet brullen. Rolling stoppies, wheelies met één hand of zonder handen, achterwaartse burnouts, motorsurfen, front flips - Mattie heeft alle stunts onder de knie gekregen waarvoor het de doorsnee biker aan voldoende vaardigheden of moed ontbreekt - of aan genoeg geld voor de onvermijdelijke reparaties.

+ Lees verder

Ballet op de motorfiets.

Ballet op de motorfiets.

Mattie Griffin valt zelden van zijn motor. Een enkele keer gebeurt het wel, vooral als hij nieuwe, nog nooit vertoonde trucs uitprobeert . Voor hem hoort dat er gewoon bij als hij uiteindelijk een verrassende en niettemin feilloze prestatie wil neerzetten. Mattie doet alles wat hij leuk vindt om te doen. En toch: wat hij doet is geen sinecure. Hij oefent twee uur per dag, zes dagen per week. Ook op zondag, eigenlijk een rustdag, staan er nog vier uitputtende uren training op zijn programma. Hoewel zijn lichaam hiervoor de tol betaalt, is dit de enige manier waarop hij de stunts die hem beroemd hebben gemaakt, kan perfectioneren. “Iemand zei een keer dat mijn show eigenlijk ballet op een motorfiets is”, aldus de 36-jarige.

+ Lees verder

Van monteur tot freestyler.

Van monteur tot freestyler.

Al van jongs af aan is Mattie handig met alles wat op twee wielen rijdt. “Mijn vader had eens een oude motor gekocht en beloofde me dat ik die zou krijgen als ik hem weer aan de praat kon krijgen”, zo vertelt hij. “Ik heb er mijn hart en ziel in gelegd. Toen hij het uiteindelijk weer deed, zocht ik door het hele huis naar rondslingerend muntgeld zodat ik er benzine mee kon kopen. Na schooltijd reed ik rond - overal. In oude steengroeven, over verlaten terreinen. Daar is het allemaal mee begonnen.”

+ Lees verder
Daarna volgden de eerste trials. Mattie kwam erachter dat hij dingen op een motor kon die anderen maar moeilijk vonden. Repareren of rijden - hij kon eigenlijk niet beslissen wat hij het liefste met een motor deed. Nog maar 22 jaar jong opende hij zijn eerste werkplaats voor motorfietsen. Terwijl zijn makkers rondtoerden op de motor, bewoog Matties leven zich in 'kringetjes'. In zijn microkosmos oefende en perfectioneerde hij allerhande stunts. Toen een vriend hem aanspoorde om professioneel met freestylen aan de slag te gaan, kocht Mattie meteen een gechrashte motorfiets en bouwde deze om tot stuntmotor. In 2004 gaf hij zijn eerste show.
+ Lees verder

De G 310 R als stuntmotor.

Twaalf jaar later, in de zomer van 2016, had Mattie Griffin al honderden shows over de hele wereld gegeven. Zijn grote performance tijdens de BMW Motorrad Days in Garmisch-Partenkirchen moest toen nog komen. Daar nam hij de plaats in van stuntlegende Chris Pfeiffer, die in de afgelopen tien jaar die plek had gevuld. Toen die stuntsuperster een punt achter zijn carrière zette, kwam Mattie meteen in beeld als zijn vervanger. Mattie beschouwde het als een grote eer om in de voetstappen te mogen treden van zijn grootste idool en nam het aanbod aan. “Chris Pfeiffer is een enorme inspirator voor mij geweest. Hij heeft me geholpen om in mezelf te geloven en heeft me heel veel adviezen gegeven. Met zijn stunts heeft hij de lat hoog gelegd. Hij zal altijd mijn grote voorbeeld zijn.”
+ Lees verder
Chris Pfeiffer is een enorme inspirator voor mij geweest. Hij heeft me geholpen om in mezelf te geloven en heeft me heel veel adviezen gegeven. Hij zal altijd mijn grote voorbeeld zijn. “

Mattie Griffin

Tijdens de BMW Motorrad Days trad Mattie op met de nieuwe G 310 R. De weken voorafgaand aan het evenement was hij druk in de weer om de standaardmotorfiets geschikt te maken om er stunts mee uit te halen. Een proces dat normaal gesproken maanden in beslag neemt - zelfs voor een getalenteerde monteur. Want veel onderdelen moeten gewoon nog worden gemaakt. Maar omdat het evenement op vrij korte termijn zou plaatsvinden, bracht Mattie dag en nacht door in zijn werkplaats om te zorgen dat de fans op de BMW Motorrad Days Mattie Griffin en de nieuwe G 310 R te zien zouden krijgen.
+ Lees verder

G voor Griffin. G voor G 310 R.

G voor Griffin. G voor G 310 R.

“Het was geweldig om als eerste stunts met de G 310 R uit te mogen voeren”, aldus Mattie. “De BMW Motorrad Days zijn de perfecte gelegenheid om te laten zien wat er allemaal mogelijk is met deze lichte, wendbare motorfiets en zijn krachtige motor.” Dit heeft hij allemaal veranderd aan de G 310 R: de standaardmachine heeft extra sterke voetsteunen gekregen, een groter achtertandwiel, een lat voor de voeten en een recht stuur met handrem voor het achterwiel. “Ik hoefde aan het motorblok zelf geen significante veranderingen door te voeren.”

+ Lees verder

Zijn technische expertise en de betrouwbaarheid waarom BMW Motorrad geprezen wordt, zorgden ervoor dat Mattie nooit problemen heeft gehad met zijn eerdere F 800 R-stuntmotor. Hij verwachtte dit dus ook van de G 310. Hij krijgt vaak de vraag hoe lang de motor en het koppelingssysteem meegaan als hij op volle snelheid gaat. Mattie kan alleen maar benadrukken dat hij nog nooit één koppelingsplaat heeft hoeven vervangen.

+ Lees verder
Tijdens een show vind ik het vooral leuk om het publiek te zien glimlachen of om verwondering op de gezichten te zien. “

Mattie Griffin

“Op een aangepast stuur na is er nooit iets mis gegaan met de motorfietsen. De F 800 R heeft een uitstekende motor, soepel en heel krachtig. Het enige wat ik heb moeten vervangen zijn de motorolie, het oliefilter en de achterband. Ik vind het net zo leuk om aan deze motorfietsen te sleutelen als om er op te rijden. Het is belangrijk om precies te weten hoe alles werkt en dat alles werkt - uiteindelijk staat of valt mijn gezondheid er mee.”

+ Lees verder

Zo door zijn werk te worden opgeslokt dat hij alles om zich heen vergeet - bij Mattie Griffin is dat absoluut niet het geval. Ook al verkeert hij tijdens zijn show in opperste concentratie, hij blijft zich bewust van wat er op de tribune gebeurt. Wat zijn toewijding de moeite waard maakt, is het applaus van het publiek. De erkenning voor de prestatie die hij neerzet. Tijdens een show vind ik het vooral leuk om al die blikken in het publiek te zien. Als ik ze zie glimlachen of verwonderd zie zijn. Als ze daarna de tijd nemen om een praatje met me te maken - dat is geweldig. Motorrijden is mijn leven, mijn passie. Ik zie mezelf als een enorme mazzelaar dat ik mijn brood mag verdienen met motorrijden.”

+ Lees verder

INTENS RIJPLEZIER

DE BMW G 310 R.

De wendbare en krachtige motor is de essentie van rijplezier. De motor is gebouwd voor drukke steden en voor iedereen die geniet van motorrijden. De motor is goed te manoeuvreren, eenvoudig in omgang en tegelijkertijd sportief. Of je nu een grote of kleine motorrijder bent - elke motorrijder voelt zich direct thuis op de BMW G 310 R! Ga naar de G 310 R

Over de G 310 R

Meer verhalen die interessant voor je kunnen zijn.

Geschikte motorfietsen.

spinner