Superhelden en supermotoren.

De tekeningen van Riccardo Burchielli brengen de eerste strip van BMW Motorrad tot leven.

Strips brengen ons naar een kleurrijk parallel universum. Een waarin superhelden, in een poging om de wereld te redden, in een eindeloos gevecht zijn verwikkeld tegen kwaadaardige schurken. Riccardo Burchielli is de maker van dergelijke stripverhalen. Zijn huidige werk is geïnspireerd op zijn voorliefde voor BMW motorfietsen.

In de grafische roman 'Riders in the Storm' van BMW Motorrad en Panini heeft Riccardo Burchielli bestaande motorcoureurs onsterfelijk gemaakt in een futuristisch plot over de strijd tegen het kwaad. Zonder te veel te verraden, kunnen we nu al zeggen dat lezers zich mogen voorbereiden op sterke vrouwelijke personages (maar niet op de manier waarop dit meestal gebeurt in stripverhalen), genetische manipulatie, monsters, kwaadaardige assistenten en, natuurlijk, motorfietsen.

Tekenen en motorrijden.

Tekenen en motorrijden.

In het stripverhaal combineert Riccardo Burchielli zijn grootste passies: tekenen en motorrijden. “Op een motorfiets rijden, is natuurlijk vele malen spannender dan ze te tekenen. Maar ze tekenen komt op een goede tweede plaats”, grapt de 41-jarige Italiaan. “Over de hele wereld zijn veel mensen gefascineerd door strips. BMW Motorrad wilde een verbinding leggen met dit type verhalen. En met die gedachte was BMW op zoek naar een striptekenaar die ook motor rijdt. Het feit dat ik een hartstochtelijke BMW-motorrijder ben, heeft het kennelijk een heel stuk makkelijker gemaakt om toestemming van Panini te krijgen.”

+ Lees verder

Auto's en muren moesten eraan geloven.

Auto's en muren moesten eraan geloven.

Riccardo tekent al sinds hij kan denken. Op school was hij de beste in tekenen en zijn bijzondere talent viel op. Nog maar vijf jaar oud lakte hij het dak van de Volkswagen Kever van zijn vader en de verfde hij de muren van het huis van zijn ouders. Hij heeft altijd een intens verlangen gekend om iets speciaals te tekenen en te scheppen. De stripverhalen die door het hele huis verspreid lagen, hebben een doorslaggevende rol gespeeld en beïnvloedden Riccardo's toekomst.

+ Lees verder

De weg om de allerbeste te worden.

“Ik wilde dingen uit het echte leven en uit andere stripverhalen natekenen. Mijn vader en mijn oom hadden een hele stapel stripboeken bij thuis. Ik heb nooit echt stripboeken voor kinderen gelezen, alleen maar voor volwassenen. In de jaren tachtig publiceerden Italiaanse stripmagazines het allerbeste van striptekenaars uit Zuid-Amerika, Spanje en Frankrijk - Bernet, Moebius, Mandrafina, bijvoorbeeld. Mijn verslaving aan Amerikaanse strips kwam pas later.”
In de afgelopen paar jaar heeft Riccardo gewerkt voor de grote Amerikaanse uitgevers: DC Comics, Marvel, Panini, Dark Horse. Maar pas toen talentenjager Will Dennis van DC Comics het werk van Riccardo bij de Comic Con in Napels onder ogen kreeg en hals over kop verliefd werd op zijn manier van tekenen, begon hij echt naam te maken op de internationale markt. Samen met auteur Brian Wood maakte Riccardo een reeks stripverhalen die sinds 2005 bij Vertigo/DC Comics verkrijgbaar zijn. De grote doorbraak.
+ Lees verder
Ik heb de afgelopen zes jaar gewerkt aan de DMZ-reeks en een wereld geschapen die eerder niet bestond. Voor mij was het alsof ik een kind grootbracht. “

Riccardo Burchielli

Omringd door inspiratie.

Hoewel Riccardo inmiddels binnen de stripscene wereldwijd een bekende naam is, is zijn succes hem nooit naar zijn hoofd gestegen. Hij werkt nog steeds vanuit een eenvoudige studio met een hele verzameling originele exemplaren, tekeningen, afdrukken, posters, boeken en stripverhalen van vrienden en collega's die hij om hun werk eert. Zijn inspiratiebronnen liggen gewoon om hem heen verspreid. Maar als die inspiratie niet voldoende is, luistert hij wat naar heavy metal muziek.
“Diep in mijn hart ben ik een rock- en heavy metal-fan. 's Ochtends moet ik eerst naar iets stevigs luisteren. Daar krijg ik de juiste energiestoot van. Ik word er blij van. Ik weet alleen niet of mijn buurman er ook blij van wordt. Maar alle grapjes terzijde - mijn belangrijkste inspiratiebron is mijn gemoedsrust. Om mezelf goed te kunnen uitdrukken moeten mijn gedachten vrij zijn. Dan komen de tekeningen vanzelf.”
+ Lees verder

Stripverhalen en de GS

Voor Riccardo is motorrijden een van de beste manieren om ruimte in zijn hoofd te krijgen. Hij rijdt het liefst met zijn GS over de smalle, kronkelende Italiaanse landwegen, ver weg van het lawaai van de snelweg, helemaal old school, zonder GPS. Motorrijden is één ding. Motorfietsen tekenen is iets heel anders. Vooral wanneer BMW motorfietsen in mijn tekeningen figureren, dan moeten die in de strip duidelijk als zodanig herkenbaar zijn. De enthousiaste motorrijder is zijn uitdaging met open armen en een geslepen potlood aangegaan.

+ Lees verder

“Technische machines tekenen is een boeiende aangelegenheid. Als het er statisch uitziet, dan is dat niet goed voor het eindresultaat”, zo geeft Riccardo toe. “Maar de uitdaging is duidelijk omlijnd: metaal en plastic tot leven brengen. Ik geniet er echt van en geloof dat het precies op die manier moet.” Met het BMW Motorrad stripverhaal krijgen fans van motorrijden en strips de kans om hun passies met elkaar te verenigen, zoals Riccardo dat heeft gedaan.

+ Lees verder
Stripverhalen maken deel uit van onze opvoeding. Samen met boeken leggen ze de basis voor onze fantasie. “

Riccardo Burchielli

Meer verhalen die interessant voor je kunnen zijn.

Geschikte motorfietsen.

spinner