Ridders op motorfietsen.

Op naar het slagveld met XR-rijder Robert Nacke.

Middeleeuwse veldslagen zijn er niet alleen voor gamers. Motorfanaat Robert Nacke trekt regelmatig zijn harnas aan en reist terug in de tijd naar de vijftiende eeuw voor een middeleeuws gevecht. Hij strijdt tegen andere moedige krijgers in een middeleeuws gevecht, een contactsport waarbij de tegenstanders een harnas dragen en authentieke wapens gebruiken.

De perfecte afleiding.

Ze strijden, vechten met zwaarden en schreeuwen: ridders in een compleet harnas delen zware klappen op de helm uit in een middeleeuws gevecht, een historische contactsport. Ondanks de harnassen komt bijna niemand in het gevecht er zonder kleerscheuren vanaf. Een harde sport voor een geharde jongen: Robert Nacke, IT-projectmanager en enthousiast S 1000 XR-rijder. Voor de 37-jarige Nacke bieden beide sporten van zijn keuze de perfecte afleiding van zijn werk. "Of ik nu op mijn motor rijd of in een middeleeuws gevecht verwikkeld ben, het doel is hetzelfde. Het gaat erom plezier te hebben met vrienden en optimaal van het leven te genieten", zegt Nacke, doelend op zijn hobby's.
+ Lees verder

In de stijl van Koning Arthur.

In de stijl van Koning Arthur.

Middeleeuws vechten wordt steeds populairder en niet alleen onder mannen. Ook steeds meer koene jonkvrouwen zoeken de actie op en vechten voor glorie en eer op het slagveld. Twee gelijke teams van 5, 10, 16 of 21 strijders nemen het in de arena tegen elkaar op. In de originele stijl van Koning Arthur dragen de ridders moderne harnassen. Net als de onderdelen van een leren motorpak moeten alle onderdelen perfect op elkaar aansluiten om ondanks het gewicht flexibiliteit te bieden tijdens het gevecht. Een volledige uitrusting kost 6.000 euro.

+ Lees verder

Gevecht met duidelijke regels.

Gevecht met duidelijke regels.

Bij die prijs zijn de wapens niet inbegrepen. En er zijn veel wapens: moderne ridders kunnen zwaarden, bijlen, dolken en knotsen gebruiken. De regels van een middeleeuwse vereniging schrijven voor hoe de wapens mogen worden gebruikt. Een andere strijder ernstig verwonden met een mes of dolk is niet toegestaan. Bovendien zijn alle wapens bot. "Het is niet de bedoeling dat je tijdens de wedstrijd sterft", grijnst Nacke. "Wapens zoals een oorlogshamer, die aan het uiteinde een punt heeft en is ontworpen op een harnas te doorboren, zijn eveneens niet toegestaan", vertelt hij. Lachend voegt hij toe: "Maar we mogen ze wel als blikopener gebruiken."

+ Lees verder

Motorrijden. Trainen. Vechten.

Motorrijden. Trainen. Vechten.

Het is niets nieuws voor motorrijders met krachtige motoren zoals de S 1000 XR om te genieten van een dosis adrenaline en het gevoel van absolute vrijheid. Maar middeleeuwse gevechten tillen dit naar een heel ander niveau. Het is een sport die veel fysieke kracht vereist. Om te winnen, moet je je tegenstanders uitschakelen door zware klappen en schoppen uit te delen, ze vast te grijpen en uit te schakelen. Dat betekent dat middeleeuwse strijders moeten beschikken over uithoudingsvermogen, kracht en volharding. Behalve dat hij regelmatig op zijn XR rijdt, doet Nacke ook aan CrossFit-trainingen om de benodigde kracht op te doen voor vuistslagen, schoppen en het hanteren van zware wapens.

+ Lees verder
Of ik nu op mijn motor rijd of in een middeleeuws gevecht verwikkeld ben, het doel is hetzelfde. Het gaat erom plezier te hebben met vrienden en optimaal van het leven te genieten. “

Robert Nacke

Vriendelijke vijanden.

Iedereen die een middeleeuws gevecht heeft bijgewoond, weet hoe fysiek het er bij deze sport aan toegaat. Tijdens de brute gevechten zijn voortdurend slagen, schoppen en wurggrepen te zien – en te horen. De ruimte vult zich met de zware ademhaling en het gekreun van de worstelende strijders en het geluid van metaal op metaal is bijna oorverdovend. "De adrenaline stroomt door je aderen, want je geeft alles wat je hebt", vertelt Nacke. "Maar je hebt hier geen vijanden. Na het gevecht is alles altijd weer goed en gaan we samen wat drinken." Middeleeuwse gevechten zijn een opwindend spektakel voor de toeschouwers. En als je wil meedoen, kun je je aansluiten bij een clan. Wie weet neemt een lid van je motorclub of een onschuldig ogende collega wel regelmatig de gedaante van een vijftiende-eeuwse ridder aan. Robert Nacke is in ieder geval wel die aardige collega van IT – en die ridder op een motorfiets.
+ Lees verder

Meer verhalen die interessant voor je kunnen zijn.

Geschikte motorfietsen.

spinner