Grenzeloos.

Rijden, klimmen en vliegen met Squash Falconer.

Zoals Isaac Newton, de ontdekker van de zwaartekracht, ooit zei: "Wat omhoog gaat, moet ook weer omlaag komen". Maar wat omhoog gaat, komt niet altijd op dezelfde manier weer omlaag. De Britse avonturier Squash Falconer reed op een motorfiets naar de Mont Blanc, klom naar de top en sprong hier er met een paraglider vanaf. Het was alsof ze de wereld wilde laten zien dat geen berg steil genoeg is om haar te stoppen haar dromen te verwezenlijken.

Al lange tijd werd ze aangetrokken door de berg, de koning van sneeuw, die op zijn majestueuze troon in de Franse Alpen zit. Op 18-jarige leeftijd was ze op skivakantie in Les Arcs. Hier raakte de Britse vrouw Squash Falconer gefascineerd door de Mont Blanc, de hoogste berg van de Alpen. "Ik weet nog goed hoeveel indruk de berg op mij maakte, zelfs op afstand", zegt de 35-jarige met een twinkeling in haar ogen. "Ik herinner mij dat ik bedacht hoe gaaf het zou zijn om die berg op een dag te beklimmen". Jaren later voltooide zij de expeditie, die meer extreme uitdagingen bracht dan alleen het beklimmen van een berg van 4.810 meter.

De zucht naar avontuur.

Haar drang naar extreme sporten en avontuur werd al duidelijk toen ze nog een kind was. "Ik rij al motor zolang als ik mij kan herinneren", zegt Squash Falconer, die eigenlijk Louise heet, maar altijd haar bijnaam Squash heeft gebruikt. "Ik groeide op een boerderij op en had een elektrische driewieler toen ik vier jaar oud was. Later probeerde ik quads en echte motorfietsen - ik ben er dol op", zegt ze.
Haar zucht naar avontuur leidde tot haar eerste trektocht in Argentinië. Samen met vrienden beklom ze de Aconcagua, met 6.961 meter de hoogste berg in Zuid-Amerika. Squash Falconer passeerde de 7.000 meter toen zij de Muztagata (7.546 meter) in het Pamir-gebergte beklom. Ze brak haar persoonlijke record door 8.201 meter naar de top van de Cho Oyu in Nepal te klimmen. "Ik heb altijd al liefde gevoeld voor klimmen. Afdalen daarentegen vond ik helemaal niks", zegt ze. "Dus snowboardde ik van de Muztagata af en gebruikte ik een bum-board om de Cho Oyu af te dalen".
+ Lees verder

Op weg naar een record.

Toen Squash 23 werd, besloot ze zich te richten op alles wat voor haar belangrijk was in het leven. Ze haalde haar motorrijbewijs, leerde paragliden en begon met haar eerste klimtochten. Door deze passie voor verschillende typen sport ontstond het idee voor haar recordbrekende uitdaging.
"Ik dacht dat het geweldig zou zijn om naar het zuiden van Frankrijk te rijden, de Mont Blanc te beklimmen en deze met een paraglider af te dalen", legt ze uit. "Iedereen verklaarde mij voor gek. Maar ik had de vaardigheden en de perfecte teamgenoot om dit mee te doen. Dus besloot ik om er gewoon voor te gaan".
+ Lees verder
Ik spreidde mijn vleugels, hield mijn adem in en ging. “

Squash Falconer

GEEF NOOIT OP. Geef nooit op.

Slechts 30 procent van de mensen die proberen de top van de Mont Blanc te halen, slaagt hierin. Na twee pogingen begon Squash zich af te vragen of ze de top ooit zou halen. Toch deden zij en haar klimpartner Irwyn Jehu een derde poging. En opnieuw kwamen ze in de problemen. Klimmers aan de andere zijde van de berg keerden terug vanwege waarschuwingen voor lawines. Maar deze twee klimmers gingen door en bereikten de top van de Mont Blanc. Succes!
Er stond hun echter nog een afdaling met de paraglider te wachten. "Wij verwachtten sterke windvlagen en ik was bang om te paragliden. Maar ik was echt niet van plan om al klimmend af te dalen", geeft ze aan om haar aarzeling te verklaren. "Ineens ging de wind liggen, dus ik spreidde mijn vleugels, hield mijn adem in en daar ging ik. Het was ongelooflijk". Ze probeerde deze adembenemende sensatie te beheersen tijdens de 22 minuten durende afdaling. Ondanks het euforische gevoel moest zij zich richten op een veilige landing. Toen ze eenmaal de grond raakte, was ze de eerste Britse vrouw die de Mont Blanc beklom en al paraglidend van de top afdaalde. Een ongelooflijke prestatie, nadat zij op een BMW F 650 GS de 1.200 kilometer vanaf haar huis in Derby, Engeland, had gereden.
+ Lees verder
Met zuurstofmasker op de top van de Mount Everest.

Mount Everest en andere pieken

In hogere sferen (bijna letterlijk) en vol energie richtte zij zich op de droom van elke bergbeklimmer - om het dak van de wereld te bereiken: Mount Everest. Twee jaar nadat zij een record op de Mont Blanc had gebroken, vertrok ze. Wederom was ze van plan om paraglidend van de top af te dalen en een nieuw record te breken. Ze had geen problemen om de top van de hoogste berg ter wereld te bereiken, op 8.848 meter. Maar haar droom om de eerste vrouw ooit te worden die solo met een paraglider van de Mount Everest afdaalt, bleef buiten bereik vanwege het slechte weer en de harde wind.
Tegenslagen konden Squash nooit stoppen. Zij houdt ervan om nieuwe dingen te ontdekken en nog veel meer outdoor-avonturen te beleven. Sindsdien is ze met haar paraglider van de top van de Gran Paradiso (4.061 m) in Italië afgevlogen, was ze onderdeel van de grootste groep ooit (94 personen) die de top van Mount Kilimanjaro heeft beklommen, kortgeleden heeft ze een nieuw record neergezet door bijna 5.000 kilometer door zes landen op een elliptische fiets (een combinatie tussen een fiets en een cross-trainer) te rijden en werd ze Europees kampioen ElliptiGo voor vrouwen.
+ Lees verder
Het maakt niet uit hoe onbereikbaar een droom lijkt: met de juiste combinatie aan geloof in jezelf, voorbereiding, training en voorstellingsvermogen, is bijna alles mogelijk. “

Squash Falconer

Accepteer geen grenzen

Squash Falconer en haar GS.

Accepteer geen grenzen

Op haar zoektocht naar avontuur kwam Squash bijna altijd terug bij motorfietsen - en de GS. Ze reed op een F 800 GS door Mexico voor de Mexicaanse TV-serie "Rodando por México". Kortgeleden volgde een filmploeg haar voor een reisdocumentaire door Argentinië, Chili, Peru, Colombia en Brazilië. Sinds zij voor haar eerste uitdaging bij de Mont Blanc voor een GS koos, heeft de avonturier altijd op de motor vertrouwd, die zoals zij zegt "precies doet wat hij moet doen, ongeacht de omstandigheden".

+ Lees verder
Filmen voor een Zuid-Amerikaanse reisdocumentaire.

"Ik heb een alles-is-mogelijk mentaliteit en ga er altijd voor. En de GS is het toonbeeld van dezelfde mentaliteit. "Het is de perfecte motor voor avonturiers - het is altijd de motorrijder die als eerste stopt". Een drang naar avontuur zorgt ervoor dat Squash Falconer en andere GS-rijders hun grenzen blijven verleggen om het gevoel van grenzeloze vrijheid te ervaren, de kracht van GS. "Het maakt niet uit hoe onbereikbaar een droom lijkt: Met de juiste combinatie aan geloof in jezelf, voorbereiding, training en voorstellingsvermogen, is bijna alles mogelijk".

+ Lees verder
Klaar om in het koude water te springen tijdens een fotoshoot met de R 1200 GS.

Meer verhalen die interessant voor je kunnen zijn.

Geschikte motorfietsen.

spinner