Geen grenzen.

Inspiratiebronnen en nieuwe ideeën op Wheels and Waves.

Ooit was dit gewoon een populaire ontmoetingsplaats voor motorrijders en surfers. Nu is dit het symbool voor een hele beweging: het Wheels and Waves Festival in Biarritz, Frankrijk is dé ultieme ontmoetingsplaats voor motorrijders en surfers. Tussen fantastische architectuur en perfecte golven ontmoeten gelijkgezinden elkaar op dit festival om ervaringen te delen in een verfrissende nieuwe zeitgeist zonder regels. Hier worden creatieve custom motorfietsen geëerd en wordt de skate- en surfcultuur gevierd. Alles mag. Alles is welkom.

Vergeet de saaie Franse steden maar

De afgelopen vijf jaar kwamen in de maand juni allerlei vrije zielen samen in het elegante kleine stadje Biarritz. Hun bestemming: het Wheels and Waves Festival - de ultieme 'place to be' voor motorrijders en surfers. Het begon als een festival met slechts een paar honderd mensen. Tegenwoordig trekt het meer dan tienduizend bezoekers. Maar het ware gevoel van Wheels and Waves is vrijwel niet veranderd. Elk jaar is er echter wel een nieuwe attractie om naar uit te kijken.

+ Lees verder

Gedurende de dag kunnen festivalgangers motorfietsen en tentoonstellingen bekijken en vrienden ontmoeten. Surfen, motorrijden en skaten staan ook op de agenda. 's Avonds spelen bands live in Cité de l'Océan de Biarritz en de atmosfeer voelt aan als een muziekfestival. De vriendelijke en open atmosfeer en ontelbare custom motorfietsen zijn een ware bron van inspiratie en motivatie voor de ambitieuze motor-customisers in het publiek.

+ Lees verder

Motorcultuur goed uitgevoerd

Hij ontwierp de kunstwerken voor Wheels & Waves: Naoto Hinai alias NUTS ART WORKS.

De organisatoren van de Toulouse Southsiders MC krijgen het altijd voor elkaar om de open en inspirerende atmosfeer van het evenement vast te leggen in hun ArtRide-tentoonstelling. In een voormalige visfabriek van 3000 vierkante meter in Pasaia in de buurt van San Sebastian, laat de tentoonstelling een opvallende selectie aan zeldzame historische motoren zien samen met internationale fotografie en kunst. Wheels and Waves is een ontmoetingsplaats van de avant-garde van de motorwereld van tegenwoordig en hun invloed kan over het hele festival worden gezien.

+ Lees verder

Franse "savoir vivre".

Franse "savoir vivre".

De hele stad Biarritz heeft de motorkoorts. Dit kun je al zien als je door de stad loopt of langs de stalletjes op het festivalterrein op Cité de l'Océan de Biarritz slentert. Bedrijven decoreren hun winkels met motoraccessoires en verkopen producten die gericht zijn op de festivalgangers. In de cafés in de levendige zijstraten van de stad, draaien hoofden elke keer als er een motorfiets voorbij raast. Zelfs als het de honderdste motorfiets van de dag is, elke motorfiets is uniek, en dat geldt ook voor de rijders. Zij komen hier van over de hele wereld en maken er geen geheim van hoe trots zij zijn op hun speciale creaties.

+ Lees verder

De stijlen, kleding en accessoires die zij naar Biarritz brengen, kunnen niet opvallender zijn. Geen grenzen. Onnavolgbare conversies (waarvan de meeste niet voor de weg zijn toegestaan) leggen de fantasie van creatieve motorsleutelaars vast. Tijdens het avondeten worden de Baskische tapas en wijn op het menu vergezeld van gesprekken over motorfietsen. Iedereen die hier niet op een motorfiets kon komen, brengt in elk geval een helm mee. Omdat lifters veel sneller een lift op een motorfiets kunnen krijgen. Auto's zijn hier duidelijk in de minderheid.

+ Lees verder

Surf. Skate. Rij. En opnieuw.

Surf. Skate. Rij. En opnieuw.

Dus er zijn alleen motorfietsen in Biarritz? Absoluut niet! De Baskische kust is een van de bekendste surfplaatsen aan de Atlantische kust. Amerikaanse toeristen kwamen hier al vanaf 1930 met hun surfboards en gaven de stranden in en rond Biarritz hun reputatie als het paradijs voor surfers. De lokale jeugd pikte dit al snel op, maakte hun eigen boards en ontwikkelde hun eigen stijl. Tijdens de "Thirsty Fins"-wedstrijd op Wheels and Waves strijden surfers en motorrijders in een 'wave-riding'-wedstrijd op Milady Beach. Zij die nog niet genoeg hebben na de "vroege start" op het strand kunnen naar het festivalterrein gaan en hun skills laten zien in de half-pipe, voordat zij een motorrit maken door de schilderachtige omgeving. De lifestyle van Californië, gemaakt in Frankrijk.

+ Lees verder

Inspiratie op wielen

The Concept Lac Rose op de ArtRide.

The Concept Lac Rose wordt onthuld op de ArtRide-tentoonstelling in Pasaia en is een hommage aan de overwinningen van Gaston Rahier in de Parijs-Dakar rally. BMW Motorrad's hoofd design en Enduro-fan Edgar Heinrich en zijn team maakten een echte blikvanger in de stijl van de iconische 1985 rally-motor, die ook wordt gepresenteerd. Details zoals de neon-oranje lak en de grote tank laten direct zien hoe deze motorfiets werd geïnspireerd door de originele rally-motor.

+ Lees verder

Trotse designers: Edgar Heinrich en Ola Stenegard.

De Concept Lac Rose is een indrukwekkend voorbeeld van hoe een standaard motorfiets via customizing kan worden omgevormd. Zelfs al is deze motorfiets niet echt ontworpen voor wedstrijden, de Concept Lac Rose, waarvan de naam gebaseerd is op het legendarische finish-punt van de Parijs-Dakar rally, zou makkelijk mee kunnen doen in een amateurevenement. "Puur en onvervalst plezier is waar deze motorfiets om draait. Er zijn geen grenzen, net zoals op Wheels and Waves", zegt Edgar Heinrich.

+ Lees verder
"Puur en onvervalst plezier is waar deze motorfiets om draait. Er zijn geen grenzen, net zoals op Wheels & Waves. “

Edgar Heinrich

La Copita op Punks Peak

Het is nu een standaard onderdeel van het evenement: de legendarische "Punks Peak" één-op-één klimwedstrijd op de berg Jaizkibel. Hoog in de Pyreneeën, op afgelegen, zware wegen gaan bikers de strijd aan op hun customised motorfietsen. Maar het is warm weer geweest, en het begint net te regenen als de race begint. De wolken hangen laag over de bergtoppen als het koudefront aantreedt. De hardcore rijders verzamelen zich op de Jaizkibel; hun kuipdelen zien er uitdagend uit in de mistige en haast mystieke omgeving. Maar het maakt niet uit, de race moet geannuleerd worden. Maar de 50 cc rijders strijden wel om de "La Copita" (kleine prijs) en staan klaar aan de start. Laat de show beginnen voor het werkelijke showtalent. Het is wederom duidelijk: alles kan. Als het maar leuk is - en werkt.

+ Lees verder

Veel paardenkracht op de paardenracebaan.

Veel paardenkracht op de paardenracebaan.

Op de vlakke racebaan van Wheels and Waves kun je daarentegen de hitte voelen. Een groep internationale rijders rijden naar de beroemde racebaan van San Sebastian, ook wel het Ascot van het Baskenland, om grote stofwolken te veroorzaken op een prachtige zonnige dag. Karl Maier, viermalig wereldkampioen dirt-track en BMW Motorrad-dealer uit Neufinsing was de enige die voor echte oproer zorgde. Nadat hij 20 jaar was weggeweest uit de motorsport, keerde de legende terug naar de baan om tegen jonge rijders te strijden op de R nineT Scrambler die hij zelf had aangepast. Eens een racer, altijd een racer. Maier reed vol gas, maar werd in de finale verslagen door zijn sterke tegenstanders. "Het was een geweldig gevoel", zegt hij, weggeblazen door de verhitte race. "Maar deze jonge gasten zijn erg sterk en ik ben geen 38 meer. Laten we het erop houden dat het iets meer dan een paar jaar terug is dat ik voor het laatst een wedstrijd reed".

+ Lees verder

Meer verhalen die interessant voor je kunnen zijn.

Geschikte motorfietsen.

spinner