"Een dag op routine is absoluut niks voor mij."

Interview met customizer Hayden Roberts.

Hayden Roberts leeft in Long Beach, Californië. Hier begon hij in samenwerking de gerenommeerde werkplaats Hell On Wheels MC op. Hier komt ook de naam van zijn vintage motorrace vandaan - van over de hele wereld. Omdat Hayden niet aan de motorfietsen sleutelt, organiseert hij de races. En omdat deze races altijd een groot feest zijn, is hij ook wel bekend als 'Chief Party Planner'. Een geboren entertainer en absoluut geobsedeerd door motorfietsen - een fantastische combinatie.

Hayden, waarom ben jij zo gefascineerd door motorfietsen?
Toen ik ongeveer drie jaar oud was, nam mijn vader mij mee naar de Grand Prix in Groot-Brittannië. Sindsdien heb ik bijna elk weekend op het circuit doorgebracht. Het lawaai en de geuren trekken mij meer aan dan het circuit zelf. Als ik op een motorfiets rij, is mijn hoofd helemaal leeg - dit is mijn favoriete onderdeel van motorrijden. Het gaat alleen nog om het geluid van de motor en het vinden van de beste routes. Bocht na bocht.
Wat heb jij gepland voor de toekomst van Hell on Wheels MC?
In de toekomst willen wij meer evenementen in Californië organiseren. Dit omvat ook dirttrack- en bergraces – met en zonder kostuum. Wij willen ook overzee races organiseren, in Japan. Misschien zelfs in Europa.
Waarom sta jij bekend als 'Chief Party Planner'?
Ik weet het niet helemaal zeker. Maar toen ik begon met het organiseren van races, voelde het altijd als een groot feest. De wedstrijd zelf was niet zo belangrijk. Als iemand komt opdagen met een vikinghelm of in een bananenpak, wordt het pas echt leuk.
Waar zou je echt heen willen reizen?
Ik heb voor september een reis naar de Himalaya gepland. Hier in Californië zou een tocht over de Los Angeles Crest Highway naar de High Desert absoluut een geweldige ervaring zijn. Er schijnt daar een perfecte balans te zijn - met bochtige wegen die overlopen in brede open snelwegen die zich uitstrekken tot in de woestijn.
+ Lees verder

In de loop van de tijd ontstond er uit die passie voor motorfietsen een echte customizing werkplaats. Bij Hell On Wheels MC kunen liefhebbers van vintage motorfietsen hun motoren laten repareren en restaureren, of zelfs een volledig nieuwe custom motorfiets laten bouwen.

+ Lees verder

In de customizing werkplaats in Californië wordt niet alleen aan de motorfietsen gesleuteld. De heren van Hell on Wheels MC organiseren nu ook al enkele jaren vintage motorraces. Deze zijn erg bekend geworden en zijn niet zo zeer een wedstrijd, maar een groot feest. Tot nu toe hebben de evenementen alleen plaatsgevonden in Californië. Maar er staan voor de toekomst races in Japan en Europa gepland.

+ Lees verder
Met wie zou je wel eens een tocht willen maken?
Je denkt dan natuurlijk meteen aan de ware grootheden van het racen, zoals Agostini of Kenny Roberts. Maar als ik erover nadenk, ben ik absoluut niet zo goed als zij, dus dat zou niet heel erg leuk zijn. In elk geval niet voor ons beiden. Daarna moet ik denken aan Joy Lewis - zij is altijd in voor alles. Dat is altijd het leukst.
Hoe ziet de perfecte dag met een R nineT Scrambler er uit?
Ik zou een route van een kaart uitkiezen met de perfecte combinatie van terrein. Met kloven, bergen en onbegaanbare paden. Daarna zou ik simpelweg in het avontuur springen - met een goede vriend en zonder planning.
+ Lees verder
Vonken vliegen in het rond bij de BMW Motorrad Scrambler shoot in Californië! Joy Lewis en Hayden Roberts hebben elkaar al ontmoet. Samenwerkend op de set werken en daarna waar zij thuishoren. Ze zijn kortgeleden getrouwd.
De onconventionele R nineT staat voor vrijheid en een ongetemde levensstijl. Past dit bij jou?
Ik heb de standaard dagelijkse 'negen-tot-vijf' routine geprobeerd, maar dat is niets voor mij. Uiteindelijk moet iedereen natuurlijk gewoon doen wat het beste bij ze past. Voor mij betekent dat, doen wat ik wil wanneer ik wil. Je dient gewoon de belangrijke dingen in het leven te vinden, die je echt gelukkig maken. Als het dan niet om geld gaat, is alles mogelijk.
Heb je een levensmotto?
Find what you love and let it kill you – Bukowski.
Wat betekent motorrijden voor jou persoonlijk?
Altijd kiezen voor een omweg naar huis.
+ Lees verder

Eerlijk. Ongetemd. Luchtgekoeld.

Voel de wind, hang in elke bocht en ervaar de vrijheid van elke meter die je rijdt - de BMW R nineT Scrambler laat je zijn wie je bent. Taai, onconventioneel en tegen de gevestigde normen, deze motorfiets gaat waar je maar heen wilt. Gemaakt voor iedereen die een motorfiets zoekt die puur en minimalistisch is en breekt met elke regel.

Over de R nineT Scrambler

Meer verhalen die je misschien interessant vindt.

Geschikte motorfietsen.

spinner