Alleen coole gasten rijden BMW choppers.

Waarmee zou een Japanner in München anders rijden dan met een BMW chopper?

Toen Yasunobu vijf jaar geleden naar München kwam, wist hij zeker dat hij ook in zijn nieuwe thuisstad met een chopper wilde rijden. Omdat hij vanaf zijn zijn balkon uitkijkt op het BMW-gebouw, gebouwd in de vorm van een 4-cilindermotor, was een BMW Chopper een wel heel toepasselijke keuze. Yasu-San groeide op in Yokohama en kwam als kleine jongen al in contact met motorfietsen. Er was iemand in zijn wijk die het liefst 's avonds laat door de straten van Yokohama en Tokyo scheurde met een bijzondere motorfiets om op te vallen. Hij was uiteraard lid van de beruchte Bozozoku-bende, die de straten onveilig maakte en mensen wilde provoceren, meestal in grote groepen en altijd zonder uitlaatpijpen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze ervaringen Yasunobu hebben geïnspireerd om zich af te zetten tegen de gangbare sociale patronen in Japan, en de wereld te verkennen op zijn motorfiets.

Na zijn schooltijd trok hij met zijn rugzak de wijde wereld in om kennis te maken met culturen en tradities waarover hij tot dan toe alleen films had gezien en boeken had gelezen. Een van die films was 'Easy Rider' met Peter Fonda en Dennis Hopper. Deze film wekte zijn interesse in choppers en gaf deze bovendien hun cultstatus. Hij is nu helemaal in de ban van alles wat met verlengde vorken te maken heeft, laat zijn haar lang groeien, werkt deeltijds bij Mooneyes, drumt in punk rock-bandjes en wijdt elke vrije minuut die hij heeft toe aan zijn 'motorliefde'.
"Zelfs als kind wist ik elke keer wanneer ik mijn buurman op zijn lawaaierige motorfiets zag wegrijden dat ik ooit ook motor zou rijden", zegt Yasu, en hij vertelt ons over zijn geliefde Honda Eco waaraan hij meerdere jaren sleutelde om de motor tot een chopper om te bouwen. De chopper heeft een lange hendel en hoge handgrepen, uiteraard met sissybar, naar voren verplaatste voetsteunen en een veel te lange uitlaatpijp.
+ Lees verder
"Zelfs als kind wist ik elke keer wanneer ik mijn buurman op zijn lawaaierige motorfiets zag wegrijden dat ik ooit ook motor zou rijden". “

Yasunobu Watanabe

Hij vindt zijn BMW via een advertentie op het internet in de regio München, volledig gedemonteerd en in dozen verpakt, en koopt hem van een oudere heer voor een spotprijs. Zonder enige documentatie over de uitgevoerde aanpassingen zet hij hem eerst onderdeel voor onderdeel in elkaar in zijn flat, tot zijn vrouw het niet langer pikt en voert dan de rest van het werk uit in een garage in München-Neuperlach. "Ik maakte onderdelen van het motorblok schoon in de woonkamer, tot mijn vrouw dit niet langer kon verdragen", legt hij uit met een grijns.

+ Lees verder

Een 750 ccm /5-motor uit 1972 is de basis voor zijn unieke model. Het modeljaar 1973 is op het frame gestempeld, waarop ook een gebogen zelfgemaakt achterstuk is gemonteerd. Hij vond de sissybar van chroom van een Kawasaki via internet en monteerde deze zonder problemen. Hetzelfde met de originele knipperlichten die de meegeleverde bull's eyes vervangen. Yasu weet niet zeker waar de lange vork vandaan komt. Hij verwacht eigenlijk dat het een AME-vork is.

+ Lees verder

"Het elektrische systeem is niet erg professioneel gedaan, maar ik heb liever vrijliggende kabels. Ook al omdat die makkelijker te repareren zijn dan kabels die in het frame verborgen zijn", geeft hij toe. Soms veroorzaken deze problemen en moet hij ze repareren terwijl hij aan de kant van de weg geparkeerd staat. Maar alles bij elkaar is het een betrouwbare motorfiets waarmee hij naar zijn werk rijdt - een veganistisch café in Schwabing waar hij elke dag als chef werkt. Zijn vorige baan als webdesigner heeft hij vaarwel gezegd omdat hij niet graag op de computer werkt en omdat het werk in het café hem de kans geeft om elke dag nieuwe mensen te ontmoeten.

+ Lees verder
Ik maakte onderdelen van het motorblok schoon in de woonkamer tot mijn vrouw hierover begon te klagen. “

Yasunobu Watanabe

Hoe is hij in München beland? Door de liefde, natuurlijk. Tijdens zijn reizen in India ontmoette hij een Beier die hem aan zijn dochter voorstelde. Zij hoopte dat hij haar een paar tips zou kunnen geven voor haar geplande reis naar Japan. Na heel wat e-mails en Skype-gesprekken konden ze het steeds beter met elkaar vinden en uiteindelijk ontmoeten ze elkaar en werden ze verliefd. Toen in de lente van 2011 de grote aardbeving in Japan plaatsvond en Yasunobu het vertrouwen verloor in de uitspraken van de Japanse overheid over radioactieve straling in het milieu en in voedingsmiddelen, was de emigratie naar Duitsland al in kannen en kruiken. Het was duidelijk dat hij het niet lang zou uithouden zonder chopper, net zo duidelijk als dat die chopper een BMW zou moeten zijn.

+ Lees verder

Meer verhalen die je misschien interessant vindt.

Geschikte motorfietsen.

spinner