Zo cool.

De R nineT Scrambler en een droom die werkelijkheid is geworden - een perfect duo.

Gepassioneerd motorrijdster Laura Antoine reist op haar Scrambler van haar huis in Toulouse naar Lyon. Daar gaat ze bij iemand op bezoek die zijn stijl tot levensroeping heeft gemaakt en die - net als Laura - verzot is op vintage en motorfietsen: Sébastien Chirpaz. Een ware vrije geest met verstand van zaken die een cadeautje klaar heeft liggen voor zijn bezoeker. 

ENTHOUSIAST VANAF DE KINDERTIJD

Laura Antoine, oorspronkelijk van Toulouse, werd met haar passie geboren. Ze kon amper om de custom- en vintage-scene heen: haar vader is namelijk lid van de Toulouse Southsiders MC, die onder meer ook het Wheels and Waves-festival organiseert. “Mijn vader is de reden dat ik sinds mijn kindertijd al een fascinatie heb voor motorfietsen”, zo legt Laura uit. “Ik ben verzot op motorrijden. Het geeft me een ongekend gevoel van vrijheid. Het leven is kostbaar en daar moet je maximaal van genieten. Als ik op mijn motor zit, word ik helder in mijn hoofd en weet ik ineens de oplossing voor problemen”.

+ Lees verder

Als ze een dag vrij heeft, springt de 28-jarige op haar motor en rijdt ze Toulouse uit om te genieten van de schoonheid van Zuid-Frankrijk. Als ze meer tijd heeft, rijdt ze zelfs naar verder afgelegen streken. Ze heeft zelfs getoerd door Namibië en later ook door Cuba. “Voor mij is het belangrijk om me vrij te voelen en overal naartoe te kunnen wanneer ik maar wil”, zegt ze en voegt eraan toe: “Natuurlijk ken ik ook wel angsten. Maar ik heb dit gevoel nodig om meer te voelen dat ik echt leef en intenser van mijn leven te kunnen genieten.”

+ Lees verder
Het leven is kostbaar en je moet er maximaal van genieten. Als ik op mijn motor zit, word ik helder in mijn hoofd en weet ik ineens de oplossing voor problemen”. “

Laura Antoine

Een fascinatie voor reizen met de motorfiets.

Een fascinatie voor reizen met de motorfiets.

Laura heeft tijdens haar reizen talrijke positieve ervaringen opgedaan: “Mensen komen veel dichter bij je en jij komt veel dichter bij hen als je reist per motorfiets. Want mensen zijn verwonderd en nieuwsgierig. “Op de motor ontdek je ook de gekste plekken in de middle of nowhere waar je met de auto nooit zou komen.” Die ervaringen doet Laura elke tocht wel op, ook op relatief korte ritten, zoals naar Lyon. Hier gaat ze Sébastien Chirpaz ontmoeten, met wie ze haar passie voor alles wat vintage is en haar verslaving aan de onaangepaste manier van leven deelt. Ze is enthousiast over het cadeau dat Sébastien speciaal voor haar heeft ontworpen: een zijden doek als mascotte voor toekomstige tochten. 

+ Lees verder

Naarmate ze Lyon nadert, begint het steeds harder te waaien. De regio Rhône-Alpes, waarvan Lyon de hoofdstad is, heeft een aantal fantastische routes. Bij aankomst in Lyon draait Laura haar Scrambler door de nauwe straatjes tot aan de La Croix-Rousse, een heuvel die een spectaculair uitzicht over de stad biedt. Wevers waren een van de eersten die zich in deze arbeiderswijk vestigden en hun lange spandoeken in de winderige straten uitrolden. Het was dus de aangewezen buurt voor Sébastien om er zijn zijden doeken te maken. Per slot van rekening houdt deze bijzonder vrije geest erg van authenticiteit. 

+ Lees verder

ALS UIT EEN ZWART-WITFILM GESTAPT

De wereld van Sébastien Chirpaz gaat verscholen achter een onopvallende bruine, houten deur. Iedereen die er naar binnen stapt wordt meteen overweldigd door de charmes van het verleden. Mode, muziek, motorsport en architectuur uit de jaren dertig tot en met de jaren zestig zijn de alomtegenwoordige thema's. Op de antieke planken staan rock'n'roll-platen, een buisradio en daarnaast een contrabas. In het midden van de kamer staat een versleten leren bankstel. Ook daaraan is goed te zien hoezeer de 45-jarige de belichaming is van de manier van leven van die tijd:

Snor, zijden doek en bretels over een streepjes-T-shirt: Sébastien zou zo uit een zwart-witfilm uit lang vervolgen tijden kunnen zijn gestapt. “Het verleden houdt nooit op. Het is een oneindige bron van inspiratie en creatie, die elegantie in de wereld van nu brengt”, zo verkondigt hij terwijl hij zijn zwartgerande bril rechtzet.

+ Lees verder

Instinct in plaats van businessplan.

“De voortdurende zoektocht naar stijl is mijn manier van leven. Het is wat mij dagelijks voortdrijft en zin aan m'n dagelijkse leven geeft. Niets vind ik erger dan routine, constantheid en monotonie”. Om die reden gaf Sébastien in 2012 zijn baan als directeur Marketing op en richtte hij zijn eigen modelabel op ”A Piece of Chic”. Hij oefent het traditionele ambacht van het bedrukken van zijden doeken uit in zijn studio. Hij wist al snel naam te maken dankzij de ongebruikelijke ontwerpen en het hoge niveau van zijn handgemaakte artikelen. Ondertussen worden zijn doeken wereldwijd verkocht in 50 geselecteerde winkels. In Spanje, Italië, Duitsland, Engeland, Japan en Amerika.

Maar Sébastiens assortiment ligt ook te schitteren in lifestyle shops in Lyon en Parijs, zoals de pop-upwinkel Deus Ex Machina of in het beroemde Parijse warenhuis Le Bon Marché. “Ik wilde ontsnappen aan de regeltjes, de processen en de beheerste risico's. Ik kwam niet met een businessplan op de proppen en voerde geen SWOT-analyses uit: ik vertrouwde alleen maar op mijn instinct. Het ding met de zijden doeken was voor mij het bewijs”, zo zegt hij. Dan haast hij zich de studio in, waar zijn bekende producten de weg aflegden van idee naar productie.

+ Lees verder
Het verleden is een oneindige bron van inspiratie en creatie, die elegantie in de wereld van nu brengt. “

Sébastien Chirpaz

Een zijden doek met het verhaal van BMW Motorrad.

Een zijden doek met het verhaal van BMW Motorrad.

Laura volgt hem begerig. In de studio grijpt Sébastien naar een stapel vers bedrukte zijden doeken, die net terug zijn gekomen van de droger. In een beweging die ervaring verraadt, spreidt hij een ervan uit op een van de werktafels, die overal in de in licht badende studio verspreid staan opgesteld. Met een kritisch oog controleert hij de afdruk, die het verhaal van BMW Motorrad vertelt. “Ik maak niet alleen maar mooie ontwerpen om zijde mee te bedrukken”. Ik vertel heldhaftige verhalen”, zo vertelt Sébastien ons. Inmiddels heeft hij al vele van zulke verhalen op de fijnste zijde verteld. “Eind negentiende eeuw droegen piloten zijden sjaals waarop de vluchtroute was getekend. Dit is het inspirerende gedeelte van onze geschiedenis. Die avonturiers en pioniers die hun leven riskeerden om hun dromen na te jagen zijn mijn oorspronkelijke inspiratie.”

+ Lees verder

Met enthousiasme neemt hij de productiestappen door, van de allereerste schets tot de finishing touch. Laura, onder de indruk van Sébastiens creaties en zijn vintage decor, vraagt: “Wat vind je zo boeiend aan deze tijd?” Sébastien denkt een poosje na om vervolgens zorgvuldig zijn antwoord te formuleren. “Ik denk dat mijn bewondering voor het verleden iets troostrijks heeft. Vroeger, toen mensen nog echte helden hadden - geen nerds die miljonair worden twee jaar nadat ze een succesvolle start-up zijn begonnen. Maar afgezien van het nostalgische, ik ben helemaal verliefd op art déco en de stijl uit die tijd. In die tijd was vrijheid zoveel meer dan alleen het lak hebben aan alle regels. Het had een veel subtielere betekenis”.

+ Lees verder

De weg op

Ook een grote invloed op Sébastien had Kerouac, een van de grote onconventionele denkers in de wereldliteratuur. En, aangespoord door een titel van een van diens romans, gaan ze de weg op. Omdat Laura natuurlijk niet alleen naar Lyon is gekomen om kennis te maken met Sébastiens werk en haar geluksbrenger af te halen. En dus vertrekken de twee op hun R nineT en R nineT Scramblers, de bergen rondom Lyon in. Sébastien kent de wegen die in slingerbewegingen de bergen in gaan als zijn broekzak. “Deze motor overstijgt werkelijk al mijn verwachtingen”, zegt Laura euforisch wanneer ze even pauzeren.

“De R nineT Scrambler laat zich makkelijk rijden, is prettig en comfortabel. Hij is ook krachtig en reageert snel - prima voor offroadtrajecten. En hij ziet er natuurlijk helemaal te gek uit en hij klinkt fantastisch. Ik vind deze motor geweldig. Prestatie en esthetiek komen in de R nineT Scrambler samen”, zo stelt Laura enthousiast. Sébastien voegt er nog aan toe: “Als je op deze motor rijdt, heb je elke situatie onder controle. Je kunt er elk type wegoppervlak in Lyon mee berijden: asfalt, paden door het veld of in de bossen. Je hebt alles om veilig en gemakkelijk motor te kunnen rijden”.

+ Lees verder

De heer in het verkeer knikt zwijgend.

De heer in het verkeer knikt zwijgend.

Het begint te regenen. Een bui die snel weer overwaait, typisch voor het Alpengebied rondom Lyon. “Hoe ben je zo in het motorgebeuren verzeild geraakt?”, vraagt Laura. “Via vintage Vespa's en de Mod-subcultuur. “In de scene van vintage motorfietsen heb ik eigenlijk een nieuwe familie gevonden met de zelfde regels en manier van leven die ik met mijn makkers als snowboarders had: een continue zoektocht naar spanning en stijl.” 

+ Lees verder

Want je moet weten dat Sébastien een van de eerste snowboardingexperts van Frankrijk was. Halverwege de jaren tachtig was er een handjevol sneeuwfreaks die hun eigen snowboards maakten. De motor was voor hem een openbaring, een wedergeboorte, zoals snowboarding indertijd. “Het is een leven dat in het teken staat van creativiteit en zelfprojectie”, aldus Sébastien. Motorrijden is een andere manier om te laten zien dat jouw stijl zover mogelijk bij de mainstrain vandaan ligt. “Als ik op een motorfiets rij, dan moet het wel klasse hebben. We zijn geen bende rebellen - we zijn edelen”, zo zegt Sébastien, werpt een blik op de R nineT Scrambler en knikt waarderend.    

+ Lees verder

Meer verhalen die je misschien interessant vindt.

Geschikte motorfietsen.

spinner