Berlijn gaat uit de bol op de boxer-beat.

Muziek, motorfietsen en de New Heritage op het Pure&Crafted festival.

De post-industriële achtergrond van het oude postkantoor werd een weekend lang het centrum van Berlijn. 8000 liefhebbers van customized en vintage kwamen bijeen voor het Pure&Crafted-festival: helemaal uitverkocht. De Berlijnse scene genoot van “puur en handgemaakt” in zijn zuiverste vorm op de pakkende sound van Mando Diao en Noel Gallaghers High Flying Birds. Wordt vervolgd... De opvallende hartslag van de boxermotoren vermengt zich met de luide bas en de onmiskenbare stem van de Britse poplegende Noel Gallagher.

Op een heerlijke zomeravond vieren rockers, rock ’n’ rollers en sixties-fans samen feest. De ruwe bakstenen van het Postbahnhof in Berlijn glanzen in het gouden licht van de koplampen die de hotspot van deze twee dagen in Berlijn doen oplichten tegen de Berlijnse hemel.
Geen grenzen. Het komt er op aan al je zintuigen te gebruiken om alles te proberen wat het stadsleven in de culturele smeltkroes je te bieden heeft. En om deel te worden van de 'zeitgeist' die muziek, motorrijden en modegeschiedenis verenigt met een individuele hedendaagse levensstijl in een unieke mix.
+ Lees verder

Elke tweewieler is uniek.

Elke tweewieler is uniek.

Wat de customizers presenteren op het Pure&Crafted-festival, kan zonder meer als kunst worden betiteld. De giganten van de scene, zoals Krautmotors, Nail Motors, Urban Motor of Berham Customs, overtroffen zichzelf om op tijd met hun hebbedingetjes naar het festival te kunnen gaan. Als deze gasten een nieuwe motor kopen, moet er nog heel wat gebeuren voordat het een droommotor wordt. Allereerst worden alles wat niet per se nodig is verwijderd, om het wiel niet opnieuw te hoeven uitvinden. Er worden motoren gebouwd die werkelijk uniek zijn. Ruw uitgehouwen objecten. Of meesterwerken in hoogglans waarvan de zorg uitsluitend mag worden toevertrouwd aan deskundigen.

+ Lees verder

Schrammen op je handen en olie op je kleren.

Schrammen op je handen en olie op je kleren.

Voor de naïeve toeschouwer een onoplosbare puzzel met 400 stukjes, voor een ervaren specialist een kunstwerk in de maak: aan het begin van het festival liggen alle onderdelen van de R 60/6 uitgespreid op een werkbank in de werkplaats van de motorfanaten. Dit is waar de pro's van BMW Motorrad de legendarische bromfiets onderdeel voor onderdeel monteerden. Ambitieuze motorfanaten keken toe hoe de experts de puzzel afmaakten en bestookten hen met vragen. En toch was dit niet de laatste gelegenheid hiervoor. De basisstructuur van de werkplaats was het prototype voor de toekomstige werkplaatsen van BMW Motorrad dealers.

+ Lees verder

Stijliconen in de schijnwerpers.

Stijliconen in de schijnwerpers.

Een selectie indrukwekkende motorfietsen rond de BMW Motorrad truck trok ieders aandacht. Voorgesteld door het laatste project Concept Lac Rose, een moderne interpretatie van een rallybike uit de jaren tachtig, en het origineel waarop de Belg Gaston Rahier Parijs-Dakar won in 1985. Verzamelobjecten met illustere namen hielden hen gezelschap. Bijvoorbeeld 'The Cardinal', een motorfiets met een historische kern die perfect de spirit van het merk BMW Motorrad vertegenwoordigt. Of de 'Beach Bitch' scrambler, waarvan het ontwerp eerst in zand werd getekend en die aan een net iets andere strandvakantie doet denken, met zijn harde spijkerbanden en een duidelijke focus op prestaties. Terwijl een motorfiets in perfecte toestand werd voorgesteld, vertoonde de andere duidelijke tekenen van de kilometers die hij had gereden en van elke rit die hij had meegemaakt. Het feit dat vakmanschap in staat is tot goede prestaties in pure cultuur wordt gedurende enkele weken bewezen bij de Glemseck 101-lenteraces.

+ Lees verder

In formatie vliegen met de R 25.

In formatie vliegen met de R 25.

Gapende blikken, sceptische gezichten, pure spanning: De Motodrom, de oudste reizende steile wand in de wereld, was tijdens het Pure&Crafted-festival de publiekstrekker. De showmannen in het gezelschap van Donald Ganslmeier zijn als de stoere mannen van weleer die het verticale precisierijden hebben geperfectioneerd. De berijders van de steile wand zorgden voor het asolute hoogtepunt van de show met hun vaardige tarten van de natuurwetten toen ze zij aan zij en in formatie op drie historische BMW R 25's reden op de verticale wand. Wie de Motodrom verliet, kwam oog in oog te staan met de dubbeldekkerbus van het London Ace Cafe. Dit is de kroeg waar de urban café racer-beweging met de beruchte en rebellerende lifestyle in de jaren vijftig van start ging en zich ontwikkelde tot wereldwijde trend dankzij Hollywood-films met helden als Marlon Brando.

+ Lees verder

Puur geluid

Van Mando Diao tot Noel Gallagher.

Van Mando Diao tot Noel Gallagher.

Centraal tijdens het Pure&Crafted-festival stond zonder meer de muziek. De belangrijkste acts, Mando Diao en Britpop-legende Noel Gallagher en zijn High Flying Birds rockten op het hoofdpodium dat het een lust was. Met verdere acts van topkwaliteit van Tricky, die zijn "Skilled Mechanics"-project had meegetroond, Band of Skulls of Frank Carter & the Rattlesnakes, maakte het festival wederom naam als een hoogtepunt van rockmuziek tijdens de Berlin Summer. De ritmes van de rockers vermengden zich met het knisperend geluid van de oude Boxer-motoren tot een bijzondere crossover. Muziek en motorfietsen smolten ineen. Beter kan men zich niet wensen.

+ Lees verder

Handgemaakte muziek in de Motodrom.

Handgemaakte muziek in de Motodrom.

Op de parade van de Motodrom, die een nieuwe bestemming heeft gekregen, beleefden de festivalgangers eerlijke, ruige muziek zonder de hulp van een digitale opnamestudio. De uitermate emotionele, soulful gigs van plaatselijke artiesten vormden een geslaagd contrast met de buizen van de motoren binnen in de Motodrom. De sterren van morgen, zoals Lion O. King, Laura Guidi, Jana Berwig, Meinherz, Skinny Eric & the Belly Bottom Blues Band en Sleepwalker's Station, brachten het publiek in verrukking met authentieke, handgemaakte, overwegend Duitse muziek.

+ Lees verder

40 jaar oud maar nog verre van kalm.

40 jaar oud maar nog verre van kalm.

Punk laat al vier decennia podia daveren in de hele wereld – en heeft nog helemaal niets van zijn kracht verloren. Deze rockaholics kunnen niet alleen pogoën, maar ook hun eigen vocale kunst vertonen op de punk rock-karaoke. Na hun optreden zagen verschillende titanium uitlaatkamers er maar bleekjes uit. Een liveband ondersteunde de ambitieuze zangers en improviseerde zo flexibel dat zelfs wanklanken goedkeurend werden ontvangen. En omdat het publiek net zo veel van het optreden genoot als de artiesten zelf, waren er nog verschillende bisnummers en duurde de fun tot na middernacht.

+ Lees verder

Echte handvaardigheid

+ Lees verder

Showstukken en bikergadgets.

Showstukken en bikergadgets.

Een volle dosis New Heritage: Het postkantoor werd aan de binnenkant zonder moeite omgebouwd tot een bazaar op het Pure&Crafted-festival. Blaumann Jeans liet het publiek in 60 seconden kennismaken met een nieuwe stijl met behulp van een T-shirt met zeefopdruk. Extravagante leren laarzen, modieuze riemen, fraaie sieraden - de meest geliefde voorwerpen en gadgets voor motorrijders werden er te koop uitgestald. Rustieke elementen om te combineren met ieders eigen individuele stijl. Omdat ze helemaal verzot zijn op dingen uit het verleden, hebben deze gasten geen rolmodellen nodig. Ze leiden hun leven als pure individuen, waardoor ze op enig moment zelfs trendsetters kunnen worden.

+ Lees verder

Bavarian Engineered Beer.

Bavarian Engineered Beer.

Wie van bier met meer smaak houdt, zal vandaag de dag zeker uitkomen bij ambachtelijk bier. In de vaten van vele brouwers zijn het niet alleen de traditionele typen bier die gisten, en dat al sinds geruime tijd. Want het is niet omdat je je aan de zuiverheidswet voor bier moet houden, dat je maar één biersoort kunt maken. Veel brouwerijen hebben zich toegelegd op experimenteren. Het bier smaakt fruitig, verrassend, bevrijdend zelfs. BMW Motorrad heeft de smaak van de vrijheid voor motorrijders vastgelegd en biedt met Bavarian Engineered Beer een speciale culinaire traktatie. En zonder dat het naar je hoofd stijgt (slechts 0,5 procent alcohol) - een zeldzaamheid in het segment van ambachtelijk bier. Bezoekers van het Pure&Crafted-festival probeerden de eerste flesjes uit en waren aangenaam verrast. Tip voor wie van plan is om er binnenkort ook van te genieten, bijvoorbeeld tijdens Glemseck 101: smaakt het lekkerst als het is afgekoeld door de luchtstroom van de motor.

+ Lees verder

Brandstof voor het lichaam.

Brandstof voor het lichaam.

Het voelde bijna als een streetfoodmarktje. Op elke hoek van de locatie waren er culinaire specialiteiten mee te nemen. Pulled pork hier. Biologische burgers op donker brood daar. Torens van wentelteefjes met vers fruit, spiegeleieren met huisgemaakte hummus, gegrilde tomaten, salade en krokant brood en huisgemaakte muesli met yoghurt en bessen daar. De foodtrucks en mooi opgestelde eetkraampjes hadden allerlei dingen te bieden, van gezonde snacks tot fastfood. Na mondvoorraad te hebben ingeslagen, ging het rocken verder tot laat in de nacht.

+ Lees verder

Good Hair Day.

Good Hair Day.

Wat wil je: een klassiek kortgeknipt kapsel, nat geschoren worden met een scheermes of je baard laten trimmen? De barbier maakt momenteel een come-back mee. Wie in het begin van de twintigste eeuw enigszins van stand was, ging regelmatig bij de barbier langs. De barbier - waar mannen elkaar treffen voor een praatje, om te ontspannen of hun baard te laten trimmen. Bezoekers konden even genieten in alle rust en ontspanning in de Oak und Mühle-barbierzaak op het Pure&Crafted-festival. Terwijl de barbier met zijn kapsel bezig was, bladerde een man door het pas verschenen TURNS-tijdschrift van BMW Motorrad. Ernaast konden de dames in de Kreuzberg Double Studio een authentieke vintage look worden aangemeten, compleet met opgestoken kapsel en make-up in de sixties-stijl.

+ Lees verder

Wordt vervolgd? Wordt vervolgd.

Met een line-up van bekende artiesten en unieke heritagecultuur heeft het Pure&Crafted-festival zich weten te vestigen als een verplicht nummer op de agenda voor spectaculaire events in een van 's werelds meest trendy steden. Berlijn is een levend museum van Duitse geschiedenis en weet geschiedenis te combineren met eigentijdse cultuur.
Waar zou het Pure&Crafted-festival, dat met een scherp oog voor detail heden en verleden samenbrengt, beter op zijn plek zijn? Het besluit was dus makkelijk genomen: het evenement wordt ook volgende zomer gehouden. Zelfde stad, zelfde tijd. Min of meer. Informatie volgt ...
+ Lees verder

Meer verhalen die je misschien interessant vindt.

Geschikte motorfietsen.

spinner