Retro Racer.

Motorracen in een jaren 70 omgeving.

Was de fascinatie met motorrijden zelfs nog groter dan in de jaren 70? Toen jongens van net achttien jaar oud naar de winkel renden voor een motor en als amateurs opvielen in internationale races. Deze kracht van die tijd wordt nu weer tot leven gebracht. Retro Racing tijdens de Auerberg Klassik.

Het geluid stormt voor ze uit. Een brul van de twee- en viertakt-motoren. Bijna honderd jaar motorgeschiedenis als een audio-drama. Toen de 175 machines de hoofdweg van het kleine bergdorpje Bernbeuren opdraaiden, namen zij de toeschouwers langs de weg mee terug in de tijd. Eén bromt opstandig, een andere heeft al een vastzittende zuiger op een kilometer van de pits naar de startopstelling.

De klokken draaien voor een moment terug in de tijd. Racende motorrijders van toen zijn ineens weer vijfentwintig jaar oud. En jonge gasten met lange baarden vinden zichzelf terug in een sfeer waarvan zij de heropstanding wensten en hielpen te vormen. Klassiek racen. Een scene die eens tot het verleden behoorde en nu weer is opgestaan. Omdat alles in het verleden beter was?

+ Lees verder
Retro Racer

Motorcult van de jaren '70.

Motorcult van de jaren '70.

Na tientallen jaren, keert de race-scene voornamelijk weer terug naar berg- en wegparcoursen. Een heropstanding die de zeitgeist, die door veel motorfans in de afgelopen tientallen jaren werd gemist of door vele minderheden werd gevierd, weer heeft teruggebracht. De grote hoeveelheid mensen die momenteel zijn gevallen voor deze motorcult is terug te zien in het aantal mensen dat de tocht heeft gemaakt naar de Auerberg Klassik, een heuvelbeklimming in het Alpine landschap. Mannen dragen brede broekspijpen en leren jassen, vrouwen hebben een permanent in het haar en knallend rode lippen. Eén persoon weet exact hoe geweldig de jaren '70 aanvoelde. In 1974 won Jakob Beck de race op de Auerberg toen hij twintig jaar oud was. Het was zijn eerste overwinning en het startsignaal voor zijn internationale race-carrière. "Ik heb mij nog nooit zo goed en onafhankelijk gevoeld als op de motorfiets", zegt Jakob.

+ Lees verder

Vergeet commercie en comfort.

Vergeet commercie en comfort.

Hij kon zijn drang naar vrijheid niet onderdrukken. Een lust die alleen vervuld kon worden door de motorfiets. Vrijheid betekende op de motor zitten en door Europa rijden, ver van de commercie en het comfort. Vrijheid betekende sportief rijden/ Vrijheid betekende onaangepast: eerst op landwegen rijden en later op racebanen met de zelf-afgestelde machine. Steppenwolf's "Born to be wild" uit de cultfilm Easy Rider over de luidsprekers en geïnspireerd in het geloof van het grote avontuur. Jakob was negentien toen hij zijn tweedehands motor, 's nachts in de garage, stiekem ombouwde in een racemotor met een solo-seat, verlaagde handgrepen en halve kuip. Uitlaatsysteem en carburateur afgesteld voor het racen. Dit wordt tegenwoordig customising genoemd; toen werd het "eigen merk" genoemd. 

+ Lees verder
En ineens ben je die eenvoudige jongen in het overall, die de racebaan overneemt als een one-man-show. “

Jakob Beck

motorracer

Racers in overalls.

Racers in overalls.

Dit was de tijd van amateur-racers en hobby-mecaniciens, die de toppositie bereikten in een doe-het-zelf-modus. Omdat het meer ging om technische vaardigheden en het tot het gaatje gaan, dan dat het om geld ging. De achtergrond van de Auerberg heeft hetzelfde effect. In plaats van luxueuze trucks, is de pitstop gevuld met busjes en tenten. Sommige racers zijn op hun motoren gekomen. In de wachtzone voor de start zijn er geen professionele teams in uniforme kleding of concurrenten. Hier strijden vrienden tegen elkaar en helpen vrienden elkaar of geven elkaar reserveonderdelen als dat nodig is. Het maakt niemand wat uit wie deze terugkomende race wint. Het gaat om het plezier.

+ Lees verder

Scherpe tijden.

Scherpe tijden.

Breekbare stralen zonlicht penetreren de mist die de vallei omringt en ze brengen wat licht op deze koele herfstdag. Aan de startlijn vliegt een motor met gebrul over de racebaan. Hij versnelt op het rechte stuk, hangt in de eerste linkerbocht, dan de rechter, voordat hij in het boslandschap van de bergen verdwijnt. Het wordt warmer en er ontstaat chaos aan de start. Veranderende temperaturen vragen om een snelle aanpassing van de carburateur-instellingen van de oude tweetakt-motor. De jaren '70 waren zeer snelle tijden in de meest duidelijke zin van het woord, omdat de tweetakt-motoren de startopstelling domineerden met hun typische circulaire, rauwe geluid. Het volle geluid van de viertakt-motor was vreemd.  

+ Lees verder

Krachtige hommels

Krachtige hommels

Helmut Dähne was een grote voorstander van de viertakt-motor, deze "krachtige hommels", zelfs toentertijd. In 1976 won hij de Production TT op de Isle of Man met zijn R 90 S en hij staat nu met dezelfde machine aan de start van de Auerberg - en draagt zijn legendarische rode leer. Jakob, die ook deelnam aan de Isle of Man,praat met hem over de R nineT Racer, die werd gebouwd volgens het model van de R 90 S, waarop Jakob vandaag zal rijden. Dan staat hij aan de start. Net zoals in 1974. Er is niets veranderd. Omdat de berg niet is veranderd. De startvlag gaat omhoog en de boxer van de R nineT Racer laat zijn kracht zien, wat zelfs nog duidelijker wordt als het bergopwaarts gaat.

+ Lees verder

Op de grens met plezier rijden.

Jakob ligt plat op de tank, zijn handen op de lage handgrepen achter het windscherm, zijn voeten ver naar achteren op de voetsteunen. Pure stijl uit de jaren '70. Hij wordt één met zijn motor, die comfortabel en stabiel door de bochten glijdt. Het is een pleziertochtje – zelfs als het plezier in zijn geval tot de grens gaat. Eens een racer, altijd een racer. In de laatste bocht, uit de bocht versnellen, lichtbarrière, finish! Hij schudt de spanning van maximale concentratie van zich af. Jonge mensen langs de weg, juichen en zwaaien. "De racebaan is een podium en jij bent op dat moment de ster die in de spotlght staat", zegt Jakob trots, genietend van elke seconde van deze tocht door de tijd, net zoals de toeschouwers.

+ Lees verder
Retro Racer
Retro Racer
Retro Racer
Retro Racer
Retro Racer
Retro Racer
Retro Racer
Retro Racer
spinner