"Ik ben mijn inspiratie verschuldigd aan motorrijden."

Interview met de auteur Roberto Parodi.

De Italiaan Roberto Parodi was eens bankier en schrijver. Toen werd hij door een tv-persoonlijkheid ontdekt als auteur van boeken over motorfietsen en kreeg hij zijn eigen realitydocumentaire. Ineens was Roberto schrijver en presentator. Zijn baan als bankier hing hij aan de wilgen. Sindsdien staat zijn hele leven in het teken van avontuur en reizen en motorrijden is daarbij zijn grootste drijfveer. 

Roberto, jij hebt veel passies in je leven. Ben je nu een tv-presentator, een journalist of een reiziger?
Ik noem mezelf het liefst auteur. Allereerst ben ik een verhalenverteller. Ik ben van mening dat verhalen onze werkelijkheid interessanter en leuker maken.
Maar is het echte leven niet veel spannender dan verhalen in boeken?
Als je een verhaal wilt vertellen, dan moet je weten waar je het over hebt. En omdat mijn verhalen altijd gaan over reizen en avontuur, moet ik wel met mijn motor de wereld rondreizen om mijn boeken te kunnen schrijven. Daarom hangen die twee nauw met elkaar samen.
Waarom schrijf je over motorfietsen?
Omdat ik verzot ben op die fantastische apparaten. Een motorfiets is een hulpmiddel voor de verbeelding: als ik rijd, denk en droom ik over de toekomst.
Heb je een levensmotto?
CCC. Dat staat voor cabeza, corazón en cojones. Dat is Spaans voor hoofd, hart en ballen (lacht).

 

+ Lees verder

Heel gedenkwaardig. Wat betekent dat voor jou?

Het is mijn ironische manier om uit te drukken wat de belangrijkste eigenschappen zijn van een motorrijder: intelligentie en gezond verstand, liefde en ruimhartigheid en dat beetje moed dat elke motorrijder bezit. 

En wanneer kwam je erachter dat er ook wel wat van die motormoed in je hoofd zit?

Ik rijd al motor sinds mijn veertiende. Ik geniet intens van het gevoel van vrijheid dat je op een motor hebt.

Waar zou je naartoe gaan om dat gevoel te ervaren en waarom?

De perfecte route zou de Trans-Sahararoute zijn, van Marokko naar Senegal. Ik vind dat een geweldige weg. Toen ik er de eerste keer overheen reed en na 15 dagen in Dakar arriveerde, voelde ik me als een oude ontdekkingsreiziger die vanuit Europa Afrika kwam ontdekken. De Scrambler zou voor die tocht de ideale motor zijn.

Stel dat je die tocht samen met iemand zou willen ondernemen, wie zou je daar dan voor kiezen?

Ik zou graag mijn zonen Pietro en Vittorio (21 en 19 jaar oud) meenemen op een langeafstandstocht. Dat is mijn droom. Beide rijden ze op schitterende oude machines en zijn dol op vintage motorfietsen. Net als hun pa. Maar waarom?

+ Lees verder

De Parodi's vinden elkaar niet alleen in hun passie voor motorfietsen die lekker ronken. Ook hebben ze met elkaar gemeen dat ze graag naar leuke dingen luisteren. Roberto en zijn twee zoons spelen in een familieband genaamd “Peter's Room”. Zoon Vittorio (rechts op de foto) speelt gitaar en zingt, net als Roberto. Pietro (links) speelt drum.

+ Lees verder

Als Roberto niet met zijn zoons onderweg is, toert hij graag met zijn drie vrienden: Andrea, Francesco en Livio. Met hen reist hij vaak de wereld rond voor zijn tv-programma "Born to Ride". Dit programma betreft een realitydocu waarin hij de kijkers een idee geeft van de dagelijkse avonturen van een motortocht.

+ Lees verder
Waar komt je passie voor Scramblers vandaan?
Het idee achter Scramblers hangt nauw samen met vrijheid, omdat ze tot stand zijn gekomen op basis van verschillende onderdelen van andere motorfietsen om aan de behoeften van de rijder te voldoen. Dat is ware vrijheid: iets uitvinden en scheppen wat je nodig hebt. Op die manier rijden op een motor betekent dat je geniet van de spirit en de stijl van een motorfiets die op een onconventionele wijze door onconventionele mensen tot stand is gekomen.
Wat vindt de vrijbuiter in jou van de R nineT Scrambler?
Het is een Scrambler pur sang, met alle speciale kenmerken. Een gevoelige motor, een comfortabele zitting en de juist positie tijdens het rijden. Hij is makkelijk onder controle te houden en je voelt je dicht op de motor zitten.
Hoe ziet jouw perfecte dag met een R nineT Scrambler eruit?
Een zondagochtend in het voorjaar. Ik ga vroeg naar hartje Milaan, drink koffie en daarna ga ik met mijn vrienden naar de Ligurische Rivièra. Aan de kust genieten we dan van de geur van de Mediterrane flora in de eerste warme zonnestralen van het jaar. We parkeren onze Scramblers voor een restaurantje en eten spaghetti alle vongole. Bestaat er wel iets beters?
+ Lees verder

Eerlijk. Ongetemd. Luchtgekoeld.

Voel de wind, hang in elke bocht en ervaar de vrijheid van elke meter die je rijdt - de BMW R nineT Scrambler laat je zijn wie je bent. Taai, onconventioneel en tegen de gevestigde normen, deze motorfiets gaat waar je maar heen wilt. Gemaakt voor iedereen die een motorfiets zoekt die puur en minimalistisch is en breekt met elke regel.

Over R nine T Scrambler

Meer verhalen die je misschien interessant vindt.

Geschikte motorfietsen.

spinner