The spirit of a legend.

Parijs-Dakar gevoel met de R nineT Urban G/S.

De Parijs-Dakar rally is legendarisch, net als de mensen en machines die erin meedoen. Joy Lewis verkent de beginperiode van deze epische woestijnrally. Haar twee metgezellen: Hubert Auriol, die de Parijs-Dakar rally twee keer met BMW won in de jaren 80; en de R nineT Urban G/S - een motorfiets waarvan het ontwerp doet denken aan de legendarische R 80 G/S.

Eén blik op de Urban G/S en de jaren 80 komen weer tot leven – in de begintijd van de rally's en woestijnracers, toen Hubert Auriol en Gaston Rahier tussen Parijs en Dakar het avontuur van hun leven beleefden. Het succes van deze twee offroad helden is onlosmakelijk verbonden met de R 80 G/S, een dual-sportmachine die onsterfelijk werd dankzij de Parijs-Dakar rally.

De iconische fiets geeft vandaag de dag nog steeds zijn genen door en is daarom de inspiratiebron voor de nieuwe R nineT Urban G/S. Hoewel het een lid is van de R nineT-familie, doet de motorfiets denken aan de R 80 G/S: de uitgesproken witte lakkleur, de smalle, iets langere rode buddyseat, het verhoogde voorspatbord en het koplampbehuizing. Het is tijd om de begindagen van de rally in Parijs en in Dakar op de Urban G/S te verkennen.

+ Lees verder

Op bezoek bij Hubert Auriol

Met de Urban G/S door Parijs, langs de Place du Trocadero, het beroemde startpunt van de Parijs-Dakar rally.

Joy rijdt met de Urban G/S dwars door Parijs. Op de rechteroever van de Seine, passeert ze de Place du Trocadero, die zich uitstrekt van de Eiffeltoren tot de rivieroever. In 1978 begonnen bijna 200 motorsport liefhebbers vanaf dit plein aan de eerste Parijs-Dakar rally. Zij zouden 10.000 kilometer rijden door Algerije, Nigeria, Mali en Burkina Faso naar Senegal. Een van de avonturiers was Hubert Auriol, die toen 25 jaar oud was. Destijds had hij er geen idee van dat hij deze woestijnrace meerdere keren zou winnen en daarmee aanzienlijke invloed zou hebben op de cultstatus van de BMW GS.

+ Lees verder

Joy Lewis gaat op bezoek bij Hubert Auriol in zijn loft in Parijs.

Zo'n 40 jaar later rijdt Joy Lewis op een Urban G/S naar de Parijse loft van Hubert. Eenmaal binnen laten foto's, trofeeën, oude motorsport magazines en helmen van dit tijdperk zien hoezeer de rally Huberts leven heeft gevormd. Joy kan niet wachten om hem alle vragen te stellen die door haar hoofd spookte toen ze door Parijs naar hem toe reed. "Ik dacht dat ik mijn nieuwsgierigheid zou moeten beteugelen. In plaats daarvan zat Hubert te popelen om me zijn verhaal te vertellen en ik hing aan zijn lippen". Terwijl Hubert spreekt verraden zijn ogen de onlesbare dorst naar avontuur die de inmiddels 64-jarige Fransman nu nog steeds drijft, net als toen.

+ Lees verder

Trofeeën, helmen, foto's: Hubert's verleden van het rallyracen.

Hubert sprak over 26 december 1978, toen zijn droom om door Afrika te rijden uitkwam, toen hij de eerste keer meedeed aan de Parijs-Dakar rally. Een reis die zijn leven meer heeft veranderd dan hij zich ooit had kunnen voorstellen. "Ik wilde iets bijzonders beleven tijdens de rally, maar het zetten mijn hele leven op zijn kop. Zelfs nadat ik terugkwam, ik kon alleen maar aan deze reis denken en plotseling realiseerde ik me: dat is leven!" Joy heeft geen idee hoe lang ze al hebben zitten praten. Het voelt alsof ze samen met hem in de rally zit. "Toen Hubert zijn verhalen vertelde, realiseerde ik me dat de juiste manier om te leven is om gewoon dingen te doen, in plaats van er alleen maar over te dromen."

+ Lees verder

Tussen de oceaan en de woestijn

In Dakar maakt diep zwart asfalt plaats voor donkerrood gravel.

Parijs en Dakar kunnen nauwelijks meer van elkaar verschillen, denkt Joy, terwijl ze samen met Hubert door de Senegalese hoofdstad reist. Diep zwart asfalt maakt plaats voor roodachtig bruin gravel, dat al snel verandert in een lappendeken vol gaten. Als de straten in het centrum van Dakar er al zo uitzien, stel je dan de toestand van de wegen op het platteland maar eens voor, of in de woestijn die de rijders van de Parijs-Dakar rally doorkruist hebben. "Sindsdien is er niets veranderd," zegt Hubert opgelucht. “Misschien een paar nieuwe gebouwen, maar de sfeer is hetzelfde. De mensen zijn enthousiast en vriendelijk. Ze zeggen vaak: Ah! Je bent terug in jouw land. Alsof ik een van hen was", zegt hij.

+ Lees verder

De rit met de Urban G/S door Dakar roept sterke herinneringen op bij Hubert Auriol.

Joy is geïnspireerd door het enthousiasme van Hubert voor Senegal en zijn mensen; door de emoties die de rally in hem oproept. "Als bestemming van de rally is Senegal een speciale plaats. De mensen zijn zo blij en juichen je zo vreugdevol toe. Dit is de juiste sfeer voor een finale ". Hij klimt op de Urban G/S, die hem herinnert aan zijn R 80 G/S uit de jaren tachtig. Die boxer reed hij in 1981 en 1983 naar de overwinning in de zwaarste woestijnrace ter wereld. "Deze motorfiets leidt tot grote emoties bij mij. Ik heb een groot aantal zeer goede associaties met de BMW Motorsportkleuren en ik ben blij dat de erfenis van de R 80 G/S tot vandaag de dag doorgaat". Hubert stuurt zijn motorfiets net als de lokale bevolking door "zijn" Dakar, Joy volgt hem eerbiedig.

+ Lees verder

Rijden tussen een kudde geiten en toeterende taxi's: dit is Dakar.

Ze manoeuvreren hun motorfietsen langs kleurrijke bussen en toeterende taxi's; langs rammelende karren getrokken door ezels. Het verkeer komt tot stilstand op de Place de l'Indépendance als een boer de weg kruist met zijn kudde geiten. Dit is waar de festiviteiten plaatsvonden na de rally. Hubert zei: "Het plein was vol met mensen en de straten waren helemaal volgelopen. Elk moment herinnert ons eraan dat de snelheid van het leven in Afrika anders is. Tijd om terug te schakelen en een kijkje te nemen op deze exotische plek in West-Afrika.

+ Lees verder

Een korte pauze in de stad die alle tijd van de wereld heeft.

De Senegalese hoofdstad vertelt een eindeloos verhaal tussen de oceaan en de woestijn. Het schiereiland is aan drie zijden omgeven door de Atlantische oceaan. En hoewel de steppen net buiten de stad beginnen, is Dakar nog steeds tropisch en vochtig en is de bodem vruchtbaar. Tussen de groene parkoases domineren bouwplaatsen het stadsbeeld; hoewel het niet helemaal duidelijk is of gebouwen worden afgebroken of juist gebouwd. Eenvoudige hutten bevinden zich naast machtige hotelgebouwen. Kleurrijke marktkramen staan ​​tegenover grijze betonnen gebouwen. Hubert en Joy nemen een pauze in een strandrestaurant. Een koperen plaat op de "Wall of Fame" van het restaurant laat zien hoeveel Hubert Auriol in Dakar wordt vereerd. Zijn naam schittert naast die van popsterren uit de jaren tachtig zoals, de Franse zanger Dalida en Stevie Wonder.

+ Lees verder

Tussen rode grond en rode lucht langs de kust van Dakar.

Ze vervolgen de Corniche Ouest-route en rijden noordwaarts langs de kust. Joy is eigenaresse van een originele R 80 G/S Parijs-Dakar en kan niet geloven dat ze de route van de rally volgt met één van de helden uit die tijd. "Ik probeer ervoor te zorgen dat er altijd voldoende avontuur in mijn leven is. Huberts verhaal laat zien dat dit de juiste manier van leven is." Joy zou dit moment graag willen vasthouden. Rode aarde omringt hen en mengt zich naadloos in de rode zonsondergang boven de Atlantische Oceaan. Vanaf hier hebben ze een waanzinnig uitzicht op de stad waarvan het silhouet flikkert in het avondlicht. De tijd lijkt stil te staan in de stad die alle tijd van de wereld heeft.

+ Lees verder
Mensen zijn nog steeds enthousiast en vriendelijk. Ze zeggen vaak: 'Ah! Je bent terug in jouw land!' Alsof ik een van hen ben. “

Hubert Auriol

Droombestemming Lac Rose

Versleten, houten boten langs de kust bij Lac Rose.

De stilte valt op. Het intensiveert het moment en het gevoel dat je krijgt als je naar het roze meer kijkt. Lac Rose - een droombestemming. Wereldberoemd als de eindbestemming van de Parijs-Dakar rally. Hier, 30 kilometer ten noordoosten van de bruisende hoofdstad van Senegal, is de wereld anders. 'Lac Rose is magisch', zegt Joy vol ontzag, terwijl zij en Hubert aankomen bij het meer. Vervallen houten boten liggen langs de kust. Boeren varen over het meer om zout van de bodem te halen. Voorbij de struiken van zeekraal steken de duinen omhoog bij de nauwe doorgang tussen het meer en de Atlantische Oceaan.

+ Lees verder

De momenten aan het einde van de Parijs-Dakar rally hebben zich in het geheugen van Hubert gegrift.

"Toen we hier na de rally arriveerden, was er niets meer over van deze stilte", zegt Hubert lachend. "Er waren overal mensen die juichten en ons als sterren binnenhaalden, dat moment was zo memorabel na alle ontberingen, twijfels en moeilijkheden tijdens de race". Huberts ziet zijn ervaringen nog altijd levendig voor zich, ook al behoren ze nu tot het verleden. Ze staan in zijn geheugen gegrift. En niet alleen dat, ze hebben zijn leven gevormd en hem en de Parijs-Dakar rally tot een legende gemaakt.

+ Lees verder

Meer verhalen die je misschien interessant vindt.

Geschikte motorfietsen.

spinner