"Alles wat ons omringt, is ooit ontworpen."

Interview met ontwerper Stephen Kenn over retro in de moderne look.

Ontwerper Stephen Kenn staat bekend om zijn minimalistische, puristische werk. Zijn filosofie: authentieke retromaterialen met een moderne ontwerpstijl. De 'Inheritance Collection' van de Californiër toont op een bijzonder indrukwekkende manier hoe hij eenvoudig zitmeubilair tot de essentie reduceert en stijlvol combineert met retromaterialen van topkwaliteit. Zijn overtuiging is dan ook: goed design moet een eenvoudige en functionele vorm hebben en de gebruikte materialen moeten geschiedenis en het verleden naar het hier en nu overdragen.

Stephen, wilde je altijd al ontwerper worden?
Nee, deze carrière heeft zich in feite in de loop van de tijd ontwikkeld. In het begin waren mijn ideeën nog beperkt tot zelfgenaaide T-shirts en later jeans. Daarna begon ik tassen te ontwerpen. Inmiddels droomde ik over het ontwerpen van meubelen. Ik hoop ooit ook architecturale en artistieke projecten te kunnen uitvoeren.
Wat vind je het leukste aan je beroep?
Ik hou van ontwerpen! "Alles wat ons omringt, is ooit ontworpen". Ik zie de interactie tussen mensen en producten als een conversatie tussen cultuur en de wereld. Als iemand een product of een kunstwerk heeft gecreëerd, zal dat lang blijven bestaan, zelfs nadat de ontwerper is gestorven. Toekomstige generaties zullen het hebben over onze creaties wanneer ze ons tijdperk bespreken.
Waar vind je inspiratie voor je werk?
Ik stel mezelf altijd de vraag: hoe kan ik dit probleem oplossen? Ik zie problemen niet als iets slechts, maar als een bron van inspiratie. Ik vind het heerlijk om na te denken over de eenvoudige problemen in het alledaagse leven. Op dit moment denk ik na over het ontwerp van een uitschuifbare eettafel en kijk ik ernaar uit om deze voor te stellen in mei op de internationale beurs voor hedendaags meubilair in New York.
+ Lees verder
Ben je wel eens bang dat je bepaalde problemen niet kunt oplossen?
Mijn beste werk ontstaat wanneer ik mijn angst om te falen vergeet en risico's neem om fantastische objecten te creëren. Als ik ontwerp, heb ik het gevoel dat alles mogelijk is.
Dat klinkt als de ultieme vrijheid.
Vrijheid is een geweldig woord. Het beschrijft perfect het gevoel dat ik heb als ik op de R nineT Scrambler zit. In mijn werk en leven zijn er verschillende dingen die te maken hebben met dit gevoel van vrijheid wanneer ik met een motorfiets rijd.
Hoe ben je begonnen met motorrijden?
Mijn vrouw heeft me enthousiast gemaakt over motorfietsen en zij was het ook die me ertoe aanzette mijn eerste motorfiets te kopen: een Honda 360 Café Style uit 1975. Destijds moest ik aan den lijve ondervinden wat er kan mislopen met een retro-motorfiets. Ik wilde verschillende reparaties zelf uitvoeren en door dit te doen ontmoette ik heel wat nieuwe mensen in Los Angeles. Velen van hen zijn ook vandaag nog goede vrienden van me. Dus motorfietsen en motorrijden gaat voor mij vooral over de community rond het rijden.
Waar heeft je motorfiets je zoal naartoe gebracht?
In september vorig jaar hebben mijn vrouw en ik vijf dagen lang op een BMW 700 GS door de Schotse Highlands gereden. Ik heb nog nooit zoiets moois gezien.
+ Lees verder
Wat is de volgende bestemming?
We zijn van plan om in de herfst naar Australië te vliegen en hopen dat we daar ook weer met BMW motorfietsen kunnen rijden. Ik ben al verschillende keren door de Rocky Mountains gereden, maar droom ervan om de Pass over te steken met een motorfiets.
Hoe ziet de perfecte dag met een R nineT Scrambler er voor jou uit?
Ik sta heel vroeg op, pak wat eten en rijd naar de kust op de R nineT Scrambler. Tegen lunchtijd rijd ik naar de Canyons en zoek een mooi uitkijkpunt voor een kleine picknick. Daarna rijd ik langs de kust op de Pacific Coast Highway. Ik hou van deze route.
Wat betekent motorrijden voor jou persoonlijk?
De kans hebben om jezelf te overtreffen en inspiratie op te doen. Beide tegelijk.
+ Lees verder

Designstudio.

Designstudio.

Samen met zijn vrouw heeft Stephen Kenn sinds 2011 een eigen designstudio in Los Angeles. Hier ontwikkelt hij vooral meubilair en leerproducten. Door zijn nieuwsgierigheid experimenteert hij met vormen en materialen om objecten tot het minimum te herleiden. Hij haalt zijn inspiratie liefst buiten het motorrijden.

+ Lees verder

Hij ziet elk ontwerp als een experiment. Het zoeken naar nieuwe materialen, vormen en processen vindt altijd helemaal in het begin plaats. En hetzelfde geldt voor het zoeken naar een zinvol verhaal. Dat is hoe functionele objecten met moderne vormen en materialen van hoge kwaliteit ontstaan – allemaal 'Made in Downtown L.A.'

+ Lees verder

Eerlijk. Ongetemd. Luchtgekoeld.

Voel de wind, hang in elke bocht en ervaar de vrijheid van elke meter die je rijdt - de BMW R nineT Scrambler laat je zijn wie je bent. Taai, onconventioneel en tegen de gevestigde normen, deze motorfiets gaat waar je maar heen wilt. Gemaakt voor iedereen die een motorfiets zoekt die puur en minimalistisch is en breekt met elke regel.

Over de R nineT Scrambler

Meer verhalen die je misschien interessant vindt.

Geschikte motorfietsen.

spinner