Sobere elegantie.

Auto Fabrica maakt van de R nineT de designstudie Type 18.

Less is more: dat is het motto van de gebroeders Bujar en Gazmend Muharremi, die met hun custom werkplaats Auto Fabrica tot de besten horen in de Britse vakwereld en continu nieuwe trends bepalen. Met fraai design en vloeiende lijnen hebben ze de R nineT nog eleganter gemaakt en een nieuwe Soulfuel Bike gecreëerd – Type 18 blijft heel ingetogen en is tegelijk opwindend anders.

Korte beschrijving

Bike

Type 18

Shop

Auto Fabrica

Customizer

Bujar Muharremi, Gazmend Muharremi

Basis

R nineT Scrambler

Constructie/conversie

2018/2019

Categorie

Cafe Racer

De rebel.

De rebel.

Bujar en Gazmend lopen maar zelden warm voor het design van een motorfiets uit serieproductie. Maar bij het zien van de R nineT Scrambler springt de vonk bij de twee broers wel meteen over. "Deze motorfiets heeft ons beslist in vuur en vlam gezet." Eerste ideeën voor Type 18 ontstaan al in een vroeg stadium en hebben hun oorsprong in de geometrische architectuur en in het vliegtuigontwerp. Geen toeval, want Bujar en Gazmend doen inspiratie op in het BMW Museum in München. "We werden meteen verliefd op de oudere vliegtuigen met de BMW motoren." In principe hebben de broers belangstelling voor auto's en motorfietsen uit de periode van 1910 tot 1980 – het design van de mooiste en kostbaarste motorfietsen uit die tijd vertalen ze door in hun projecten.

+ Lees verder
Wij raken niet zo snel enthousiast van veel motorfietsen. Maar de R nineT Scrambler heeft ons beslist in vuur en vlam gezet. “

Bujar Muharremi

Auto Fabrica

Alle disciplines onder één dak.

Net als bij alle andere adaptaties besteden de broers eerst ruimschoots de tijd om de standaard motorfiets van alle kanten te bekijken. Om een nog beter beeld te krijgen voor het project, doen ze intensief onderzoek en maken een moodboard voor de R nineT – waarvan veel ideeën worden opgenomen in het designproces. Via schetsen en 3D-modellen visualiseren de twee customizers hoe Type 18 eruit gaat zien, voordat ze beginnen met de concrete metaalbewerking. "In de loop van het project bundelen we schetsen, 3D-modellen en metaalbewerking heel harmonieus in een kant-en-klaar product."

Simpel en tegelijkertijd complex. 
De customizers benutten oude fabricagetechnieken en combineren ze met moderne designtaal – de metamorfose van de R nineT Scrambler naar Type 18 duurt meer dan een jaar. Het moeilijkste deel van de constructie is de met de hand bewerkte aluminium panelen en de naadloze integratie in het serieframe. Zo sober als Type 18 er ook mag uitzien, de productie van de details is bijzonder complex en het niveau van de constructie en het design zijn uitermate veeleisend. 

+ Lees verder

Met de hand gemaakt. Of uit de 3D-printer.

Met de hand gemaakt. Of uit de 3D-printer.

Voor de cilinderkoppen fabriceert Auto Fabrica eigen afdekkingen. "Wij zijn er dol op, want ze zijn echt uniek," zeggen de broers. Net als de uitlaatpijpen die met de hand gemaakt zijn en hun gebogen uiteinden. Of de houder voor de koplamp, die met de 3D-printer is gemaakt. De twee customizers leggen de lat hoog: "De motorfiets is een retro-moderne, conceptionele designstudie die de grenzen van het voertuigontwerp overschrijdt." Typisch Auto Fabrica – super minimalistisch, zeer gedetailleerd en extreem hoogwaardig.

+ Lees verder

Details van de motorfiets

Frame

Gedeeltelijk gemodificeerd, overwegend serieproductie

Frame (inclusief tank, bekleding, zadel)

Met de hand bewerkt aluminium, houder voor de koplamp uit de 3D-printer.

Tank van aluminium en buddyseat custom made    

Voorwielgeleiding (inclusief vork en stuur)

Stuur van Renthal, vork van de BMW S 1000 RR

Achterwielgeleiding (inclusief achterbrug, velg)

Achterste schokdemper van Maxton Engineering, subframe van de R nineT, achterwiel van de R nineT Racer

Uitlaat

Roestvrijstaal

The elaborately handcrafted front fairing
Attention to detail is also reflected in the choice of colours
Auto Fabrica: Type 18
Close-up of the minimalistic cockpit
The striking rear fairing of the bike also bears the signature of Auto Fabrica
A special engine deserves special coverage
The tank fits beautifully into the overall design
Distinctive and unmistakable: the front of the bike
De motorfiets is een retro-moderne, conceptionele designstudie die de grenzen van het voertuigontwerp overschrijdt. “

Bujar Muharremi

Auto Fabrica

DESIGNERS TEN VOETEN UIT

Van concept tot eindproduct: met alle disciplines onder één dak regelt Fabrica zelf het ontwerp, de prototypes en de fabricage van de adaptaties. De harmonieuze balans van functie en vorm bij tegelijkertijd uitmuntende en unieke producten staan centraal bij de werkplaats die in 2013 werd opgericht. Zowel Gazmend als Bujar zijn absoluut thuis in design: Gazmend is gediplomeerd in productdesign. En Bujar heeft een master in automobielontwerp – al vóór de oprichting van Auto Fabrica heeft hij onder meer gewerkt voor fabrikanten van supersportwagens. Ze hebben allebei een bijzonder nauwkeurig oog voor detail en werken met een enorme mate ambachtelijk vernuft.

+ Lees verder

Voeding voor je ziel.

R nineT modificaties van de meest gerenommeerde customizers ter wereld.

Lees verder

Geschikte motorfietsen.

spinner