Sisters' Centennial Ride.

Een vrouw brengt haar droom tot leven.

In 1916, vier jaar voordat vrouwen in de Verenigde Staten het recht kregen om te stemmen, reisden twee zussen, Adeline en Augusta Van Buren, door het Amerikaanse continent om te bewijzen dat vrouwen ook koeriers voor het Amerikaanse leger kunnen zijn. Vandaag de dag, exact 100 jaar later, eert een groep vrouwen hun moedige tochten en treedt met dezelfde kracht en vastberadenheid in de voetsporen van de zussen.

De start van dit 3-weekse motoravontuur van de oost- naar de westkust van de Verenigde Staten, die werd gepresenteerd door BMW Motorrad USA, vond plaats op 3 juli in Brooklyn, New York (waar de gezusters Van Buren hun tocht in 1916 begonnen). De route volgde de route van de gezusters in 1916 zo getrouw mogelijk, helemaal naar de finishlijn op 23 juli in San Francisco, Californië. 

Voor de organisator van het evenement, Alisa Clickenger, was de tocht een ideale manier om de 100e verjaardag van deze memorabele tocht te vieren, die in hetzelfde jaar plaatsvond als waarin BMW werd opgericht en zeven jaar voordat BMW zijn eerste motorfiets, de R 32, in 1923 op de markt bracht.

+ Lees verder

Van vertrek tot aankomst

© Christina Shook

Voor sommige mensen betekent een scheiding vrijheid. Zoals Alisa Clickenger, die geïnspireerd werd door de situatie en besloot om haar levenslange droom te realiseren. Dus ze stapte op haar motorfiets en vertrok. Meer dan 20 jaar later is zij de perfecte vrouwelijke rijder die nog steeds haar droom najaagt, samen met honderden andere vrouwen, die Alisa's visie van competente vrouwelijke rijders inspirerend vinden en deelnemen aan de Sisters' Centennial Ride.

In 1995, toen Alisa in scheiding lag, had zij een droom waarin zij voor haar leven moest rennen. In haar droom zag zij een motorfiets en zij wist instinctief hoe zij moest rijden en dat deze motorfiets haar kon redden van het dreigende gevaar. Toen ze wakker werd was ze zo geraakt door haar droom dat ze leerde motorrijden en verschillende motorfietsen probeerde voordat ze uiteindelijk koos voor een BMW en een nieuw leven, waarin zij avontuurlijke motortochten opzet en begeleid.

+ Lees verder

© Christina Shook

Haar liefde voor reizen heeft haar al ver gebracht en heeft haar in een positie gebracht waarin zij nieuwe ervaringen opdoet en nieuwe mensen ontmoet. "Ik kan overal heenrijden", zegt ze "en ik ben niet bang om nieuwe wegen te ontdekken. In tegenstelling tot veel andere mensen, heb ik het zelfvertrouwen om nieuwe gebieden te ontdekken." Maar het was niet genoeg voor deze moedige avonturier om op twee wielen van A naar B te reizen. Nee, zij had een groter doel voor ogen: Alisa wilde een gemeenschap opzetten om vrouwen in de motorwereld te ondersteunen en hun prestaties te eren. "Ik wil vrouwen het gevoel geven dat zij kunnen doen wat zij altijd al hebben willen doen", legt Alisa uit, "dus ik bedacht verschillende ideeën en kwam het verhaal van de gezusters Van Buren tegen. Ik wist meteen dat ik niet alleen over hun wilde praten. Ik wilde er eeen evenement van maken."

+ Lees verder

De historische reis van de gezusters Van Buren.

2016 is de 100e verjaardag van de historische reis van de zussen, toen zij op motorfietsen vanuit Brooklyn aan de oostkust de Verenigde Staten doorkruisten naar de westkust van San Francisco om de Amerikaanse overheid ervan te overtuigen dat het tijd was om vrouwen toe te laten in dienst van het leger.

Met hun campagne legden de moedige zussen, die beiden een man, kinderen en baan hadden, de lat hoger voor wat in die tijd mogelijk was. Met hun tocht naar het onbekende bereikten zij iets wat wij tegenwoordig maar voor lief nemen. Vrouwen die dienst nemen in het Amerikaanse leger is tegenwoordig gewoon realiteit.

Een reden om te rijden.

© Christina Shook

2016 is de 100e verjaardag van de historische reis van de zussen, toen zij op motorfietsen vanuit Brooklyn aan de oostkust de Verenigde Staten doorkruisten naar de westkust van San Francisco om de Amerikaanse overheid ervan te overtuigen dat het tijd was om vrouwen toe te laten in dienst van het leger.

Met hun campagne legden de moedige zussen, die beiden een man, kinderen en baan hadden, de lat hoger voor wat in die tijd mogelijk was. Met hun tocht naar het onbekende bereikten zij iets wat wij tegenwoordig maar voor lief nemen. Vrouwen die dienst nemen in het Amerikaanse leger is tegenwoordig gewoon realiteit.

+ Lees verder

© Christina Shook

De opbrengsten komen ten goede aan de ondersteuning van dakloze veteranen. Vrouwen dienen tegenwoordig in het leger, maar hun toekomst is minder goed beschermd nadat zij naar huis terugkeren. Er zijn verschillende grote organisaties die mannelijke veteranen ondersteunen, maar voor vrouwen zijn er maar een paar. Als haar gevraagd wordt waarom zij heeft gekozen voor Final Salute Inc. als een goed doel om te ondersteunen, zegt Alisa, "vrouwen geven hun tijd met hun familie op, zodat zij ons land kunnen dienen. Daarom zijn wij het hun verschuldigd dat zij thuis kunnen komen na hun dienst en ondersteund worden. Wij weten bijna niets over de vrouwelijke veteranen die terugkeerden uit de oorlogen."

+ Lees verder
Het is een ongelooflijke ervaring om onderdeel te zijn van de BMW motorwereld voor vrouwen. De enorme hoeveelheid steun heeft mij geïnspireerd en ik wil hier iets van teruggeven. “

Alisa Clickenger

Overweldigende steun

© Christina Shook

Overweldigende steun

"BMW ondersteunt al vele jaren initiatieven van en voor vrouwen", zegt Alisa. "Dit en het feit dat zij geweldige touring motorfietsen voor lange afstanden maken, maakt BMW tot de perfecte partner voor deze tocht. Het is een ongelooflijke ervaring om onderdeel te zijn van de BMW motorwereld voor vrouwen. De enorme hoeveelheid steun heeft mij geïnspireerd en ik wil hier iets van teruggeven.

Sarah Schilke, National Marketing Manager van BMW Motorrad USA, is het hier ook mee eens. Zij maakte deel uit van de laatste fase van de tocht, waarbij de deelnemers over de beroemde Golden Bridge in San Francisco reden.

+ Lees verder

© Christina Shook

"Dit was zo'n belangrijk evenement voor alle vrouwelijke motorliefhebbers en wij wilden er absoluut bij zijn. Het was bovendien uniek dat passagiersvoertuigen de weg deelden: BMW leverde verschillende X5-auto's als teamvoertuigen, evenals een BMW 7-serie als een mobiel fotovoertuig, zodat de gehele tocht op film vastgelegd kon worden. Deze cross-country tocht was de perfecte mogelijkheid om onze motorfietsen te laten zien, omdat deze hun reputatie als comfortabele touring motorfietsen met enorm uithoudingsvermogen absoluut waarmaken.

"Wij hebben een aantal nieuwe modellen, zoals de R nineT en de G 310 R, die binnenkort op de markt komen. De beide modellen zijn lager en lichter en erg geliefd bij vrouwelijke motorrijders. Veel van onze motoren, waaronder de F 700 GS, beschikken over een optie met een lage zithoogte, wat nog niet overal verkrijgbaar is. Daarom bieden wij proefritten op een motorfiets met aanpasbare zithoogte. En aangezien niet alle vrouwen een lage buddyseat willen of nodig hebben, was dit een geweldige mogelijkheid om te laten zien hoe comfortabel vrouwen op onze grote motorfietsen zitten en hoeveel plezier zij hebben in het rijden."

+ Lees verder
"Dit was zo'n belangrijk evenement voor alle vrouwelijke motorliefhebbers en wij wilden er absoluut bij zijn. “

Sarah Schilke

Uit de comfortzone.

© Christina Shook

Uit de comfortzone.

Meer dan 100 vrouwelijke motorrijders namen deel aan de tocht, en de rijders die de gehele route reden legden in totaal 6800 kilometer af, afhankelijk van welke route elke vrouwelijke motorrijder had gekozen door de Verenigde Staten van New York, Massachusetts, Pennsylvania, Ohio, Indiana, Illinois, Iowa, Nebraska, Colorado, Arizona, Utah, Nevada en Californië.

Herinneringen aan de tocht en gedeelde momenten maakten het duidelijk dat organisator Alisa Clickenger haar doel had bereikt en een geweldige steun voor de vrouwen was geweest. "Een vrouw zei tegen mij dat zij tijdens deze tocht elke dag uit haar comfortzone moest stappen", zei Alisa nadat zij de tocht succesvol had voltooid. "Ze zei dat mijn aanmoedigingen en het ondersteuningsteam dat wij hadden samengesteld voor de vrouwelijke rijders haar leven hadden veranderd. Ik werd hier zo door geraakt dat ik moest huilen!"

+ Lees verder

© Christina Shook

Voor Alisa was de laatste fase het meest succesvolle moment van de tocht, waarin zij een schaars vrij moment gebruikte om terug te kijken. "Wij reden over de Golden Gate Bridge op de parade-route en ik keek in het rond: er reden meer dan 200 vrouwen achter mij op hun motorfietsen! Al deze vrouwen waren daar om hun steun voor onze boodschap te geven en mijn droom waar te maken. Dat moment raakte mij echt."

Deze onderlinge kameraadschap kon tijdens de gehele reis worden gevoeld en niet alleen tussen de vrouwen: er waren twee mannelijke medewerkers evenals de kleinzoon van Adeline. De Van Buren-familie deelde de visie van Alisa om in de voetsporen van hun voorouders te treden. Sarah Van Buren was een van de jongste rijders en een goed voorbeeld van wat men kan bereiken. Zij had nog nooit zoiets gedaan, maar ze reed en oefende elke dag om deel te kunnen nemen aan deze speciale reis.

+ Lees verder

Tijden zijn veranderd.

© Christina Shook

Tijden zijn veranderd.

Er is in de afgelopen 100 jaar, sinds de oorspronkelijke tocht van de gezusters Van Buren, veel veranderd. Motorrijden is niet meer slechts een vervoermiddel, maar een manier van herstel. Alisa is overtuigd dat "motorrijden een vorm van zelfexpressie is en laat zien dat iemand stoer, avontuurlijk en in een bepaalde mate zonder grenzen leeft."

+ Lees verder

© Christina Shook

Ze voegde toe: "Ik denk dat elke vrouw een gevoel van persoonlijke kracht ervaart tijdens het motorrijden, ook al weet ze het misschien niet of is zij zich er niet bewust van hoe haar leven zal veranderen door deze tweewielers. Het heeft mij in elk geval veranderd.

"Motorrijden is net als het leven. Niemand weet wat er komen gaat en dat gevoel kan verslavend zijn. Soms moet je vertrouwen op je eigen capaciteiten, maar de weg gaat altijd door, totdat je deze ongelooflijke horizon hebt bereikt die jou aanspreekt."

+ Lees verder

Meer verhalen die interessant voor je kunnen zijn.

Geschikte motorfietsen.

spinner