Van globetrotter tot hoteleigenaar.

Alfonso en The Hat.

Alfonso is succesvol eigenaar en manager van The Hat, een bijzonder hostel in hartje Madrid. Ook is hij de trotse eigenaar van een BMW C 650 Sport. Deze motorfiets is wendbaar en compact genoeg voor de nauwe straatjes in de stad en daarmee het perfecte voertuig om snel, makkelijk en comfortabel van A naar B te komen.

Een voormalige globetrotter.

Een voormalige globetrotter.

"Reizen is de belangrijkste inspiratiebron", aldus Alfonso López Roldán, eigenaar van The Hat, een hostel in Madrid. De Spanjaard heeft van zijn passie zijn beroep gemaakt en zorgt nu voor gasten vanuit de hele wereld. Daarvoor was hij 13 jaar lang werkzaam voor een marketingbureau en woonde hij in Silicon Valley, nabij San Francisco. Ook heeft hij veel over de wereld gereisd. "Ik ben tot dusverre in meer dan 50 landen geweest. Ik heb al het geld dat ik heb verdiend, besteed aan reizen," zo legt hij uit. En toen kwam bij hem het idee op om een spiksplinternieuw hostelconcept te beginnen - The Hat. Met deze nieuwe start heeft hij een persoonlijke levensdroom in vervulling laten gaan.

+ Lees verder
Reizen is de belangrijkste inspiratiebron. “

Alfonso López Roldán, The Hat, Madrid

Meer dan een plaats om te "slapen en vertrekken".

Meer dan een plaats om te "slapen en vertrekken".

Het hostel opende in 2014 in het centrum van Madrid in een villa in de buurt van de Plaza Mayor. De 220 kamers zijn gedecoreerd met een ongelooflijk oog voor detail. Een groot dakterras biedt uitzicht over de daken van de stad. Alfonso zegt dat dit hostel meer is dan gewoon "Slapen & Vertrekken". Het is een centrum voor kunst, muziek en projecten van goede doelen. Kunstenaars presenteren hun werk in The Hat en ook locals komen naar het hostel. De gasten voelen zich meteen thuis. Daarom ook het motto: "Waar mijn hoed ligt, is mijn thuis". Het belangrijkste is een comfortabel gevoel, mensen ontmoeten en ervaringen uitwisselen.

De 37-jarige hoteleigenaar zet zich vooral in voor sociale toewijding, het milieu en duurzaamheid. Zo kunnen bijvoorbeeld kinderen uit de omgeving tijdens de wintermaanden gratis Engelse les volgen. The Hat is bovendien - als enig hostel in de stad dat wordt verwarmd met biomassa - een milieuvriendelijk hostel. Duurzame mobiliteit in de stad speelt voor Alfonso daarom ook een belangrijke rol. Een van de redenen waarom hij op een motorscooter rijdt.

De dagen van Alfonso zijn gevuld met zakelijke vergaderingen; hij moet vaak buiten de deur zaken regelen of evenementen organiseren. Hij moet daarom een vervoersmiddel hebben dat geschikt is om in de stad van A naar B te komen. "Zodra je een scooter hebt gereden, wil je nooit meer terug naar de auto," zo verklaart Alfonso met enthousiasme. Hij weet zo verkeersopstoppingen te omzeilen en hoeft nooit te zoeken naar een parkeerplek.

+ Lees verder

Interview met Alfonso

Wat maakt The Hat zo anders dan andere hostels?
"The Hat is zoveel meer dan een plek om te slapen. Het is een grote gemeenschap. Het is een leefconcept, een dynamische plek die zichzelf telkens opnieuw uitvindt en continu aan verandering onderhevig is. The Hat is een centrum voor kunst, muziek en reizigers. Er gebeurt altijd wel iets. Vergeleken met andere hotels en hostels is het is een levendige en interessante plek. Ons concept stelt mensen in staat om elkaar te ontmoeten. Ook zorgen we voor een mix van reizigers en de lokale bevolking."
Waar haal je je inspiratie vandaan? Wat is de inspiratiebron voor je nieuwe ideeën en projecten?
Ik haal de meeste inspiratie uit mijn werk en mijn reizen. Toen ik de overeenkomst met mijn geldschieters tekende, moest ik beloven dat ik als hostelmanager veel zou reizen. Dit jaar ben ik al in Peru, Londen en Berlijn geweest. New York en Costa Rica staan nu op het programma. In het verleden hebben we ook ideeën opgedaan in Japan en Korea. Reizen is de belangrijkste inspiratiebron."
Hoe werk je samen met de lokale bevolking?
"Het is onze stellige overtuiging dat ons bedrijf alleen goed kan functioneren in samenwerking met de stad. We hebben veel ruimte in ons gebouw. Zo organiseren wij bijvoorbeeld elke maand tentoonstellingen voor jonge kunstenaars. Sommigen van hen komen helemaal uit Zuid-Amerika. Als ze hier zijn geven ze enorme feesten op het terras. Dit is voor hen helemaal gratis. Ook hebben we geholpen om de verlichting in de koepel van de Iglesia de Santa Cruz te repareren. Een adembenemend uitzicht vanaf ons terras. Dit was een cadeautje van ons aan de stad."
+ Lees verder
Wat houdt mobiliteit voor jou in? En waarom heb je gekozen voor de C650 Sport?
"In onze branche is het van groot belang om elke dag weer veel mensen persoonlijk te spreken. Daarom moet ik me snel kunnen verplaatsen. Heb je eenmaal een scooter uitgeprobeerd, dan laat je je auto in het vervolg wel staan. Je kunt in dezelfde tijd tweemaal zoveel doen en met wel 20 mensen per dag afspreken. Met de scooter kun je bijzonder makkelijk bij supermarkten, restaurants en cafés langs. In de auto zit je ongeveer je halve leven vast in het verkeer. Je houdt gewoon zoveel meer tijd over."
Wat zou je tegen mensen willen zeggen die een droom in vervulling willen laten gaan?
"Veel mensen hebben eigenlijk niet veel plezier in hun werk. Ze hebben wel een droom maar zijn te bang om die na te streven. Ze beseffen niet dat het echt wel mogelijk is. Je moet gewoon op een ochtend wakker worden en je realiseren dat je het ook echt waar kunt maken. Wij besloten om onze droom na te jagen en openden The Hat. Je moet je idee wel fantastisch vinden en bereid zijn ervoor te vechten.
Wat raad je aan om nieuwe of 'verborgen' plekken te ontdekken?
"Dat doe je door de stad al wandelend te verkennen. Gebruik geen taxi's, ga er op uit met anderen, spreek met de lokale bevolking, stel ze vragen, probeer om nieuwe mensen te leren kennen en spreek vooral met barkeepers. Het is van belang om je reis voor te bereiden door een reisgids te lezen en te zoeken naar informatie op het internet. Maar het allerbelangrijkste is om een praatje te maken met lokale inwoners en hun te vragen naar welke plekken zij toe zouden gaan."
Wat motiveert je in je dagelijkse werkzaamheden?
"Geluk, reizen, nieuwsgierigheid, nieuwe mensen leren kennen - dat zijn de drijfveren in mijn leven. En onderweg zijn. Ik kan nooit langer dan twee minuten lang op dezelfde plek blijven."
+ Lees verder

Meer verhalen die interessant voor je kunnen zijn.

Geschikte motorfietsen.

spinner