Green glamour

Prijzen voor de duurzame films op het Green Me Festival.

In tijden van klimaatverandering mobiliseert de filmscene zichzelf om het bewustzijn voor duurzaamheid onderweg te verhogen en een voorbeeld te geven van de 'groene' levensstijl. Op het Green Me Festival worden indrukwekkende creaties zoals de productie van National Geographic "Before the Flood" geëerd en worden belangrijke onderwerpen zoals de mobiliteit van de toekomst besproken. 

Glamoureuze verschijningen op het Green Me awards-gala.

OP DE GROENE LOPER

Eva Håkansson praat met de burgemeester van Berlijn, Michael Müller.

Het groene tapijt wordt uitgerold als Eva Håkansson verschijnt voor het awards-gala van het Green Me Global Festival for Sustainability in Berlijn. De foyer van de "Bar jeder Vernuft" is de speelplaats voor de filmscene op deze zondagavond. De flitsers van de fotografen verlichten de donkere ruimte. De sfeer is heel goed ondanks de zware onderwerpen die behandeld worden. Eva, die het record als de snelste vrouwelijke motorrijder ter wereld met haar eigen gemaakte elektrische voertuig heeft, is al snel druk in gesprek met politici en beroemdheden. 

+ Lees verder

De elektrische maxi scooter BMW C evolution staat in de schijnwerpers op het awards-gala.

Green Me biedt een platform voor discussie wat betreft milieu-onderwerpen zoals klimaatbescherming, luchtvervuiling of de mobiliteit van morgen. "Ik ben blij om op een evenement te zijn dat duurzaamheid promoot aan de hand van film, want wie houdt er niet van films," zegt Eva. "Het is fantastisch dat BMW Motorrad toegewijd is aan duurzaamheid en elektrische aandrijfsystemen met de C evolution, en ik kan laten zien dat duurzame technologie snel is en allesbehalve saai.” 

+ Lees verder

FILMS DIE MENSEN INSPIREREN (OM ACTIE TE ONDERNEMEN)

Het groene filmweekend begint met de vertoning van de documentaire "Before the Flood" met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol.

Gespreksonderwerp nummer één op het Green Me Festival waren de films die zich gekwalificeerd hadden voor de prijs. Onder de slogan "Climate, Joy, Air" kon het publiek dit weekend genieten van een groot assortiment aan films en deze in panels bespreken. Het startsignaal begon met de exclusieve vertoning van de National Geographic productie "Before the Flood" op vrijdagavond. En inderdaad, de documentaire die werd geregisseerd door Fisher Stevens en met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol won later de prijs in de categorie Klimaat. 

+ Lees verder

Axel Gundolf, Channel Director van National Geographic, ontvangt de prijs voor “Before the Flood”.

"Dankzij prijzen zoals deze kunnen wij de film nog bekender maken en een groter publiek informeren over de gevaren van klimaatverandering en uiteindelijk inspireren om actie te ondernemen", zegt Axel Gundolf, Channel Director van National Geographic. De discussie over de toekomst van mobiliteit gaat hand in hand met het onderwerp van de film. "Ik ben blij met de mogelijkheden van elektro-mobiliteit - vooral als dit gecombineerd wordt met hernieuwbare energie. Volledig mobiel zijn op een klimaatneutrale manier is een geweldige visie die niet langer onrealistisch klinkt," zegt Gundolf. 

+ Lees verder
Volledig mobiel zijn op een kllimaatneutrale manier is een geweldige visie die niet langer onrealistisch klinkt. “

Axel Gundolf, Channel Director National Geographic

De prijswinnaars van het Green Me Festival in Berlijn.

APPLAUS VOOR HET PANEL

Eva Håkansson in haar toespraak “Racen voor duurzaamheid”.

De racekoorts in de bioscoop: er waren het gehele weekend paneldiscussies tussen de documentaires en de films. Eva Håkansson gaf ook een toespraak, het onderwerp leek eerst wat tegenstrijdig: in het panel "Racen voor duurzaamheid" sprak zij over haar enthousiasme voor elektrische voertuigen en snelheid - een combinatie dat het motto van het Green Me Festival duidelijk vertegenwoordigt: Climate, Joy, Air. "Milieuvriendelijkheid kan ongelooflijk snel en leuk zijn," zegt Eva, terwijl zij haar missie uitlegt om via racen bewustzijn voor e-mobiliteit te creëren. 

+ Lees verder

Na de paneldiscussie deelde Eva Håkansson handtekeningen uit en beantwoorde zij vragen over e-mobiliteit.

Het publiek was gefascineerd door de tengere, maar slimme dame. Het prees haar als een "inspiratiebron voor andere vrouwen" en ze kreeg veel vragen: over haar vreemde carrière als een mecanicien, racen in een mannenwereld en haar zelfgemaakte motorfiets KillaJoule, waarmee zij het record als snelste vrouwelijke motorrijder reed. Eva beantwoordde ook vragen over de toekomst van elektro-mobiliteit, die BMW Motorrad vooruit stuwt met de elektrische maxi scooter C evolution: "E-mobiliteit is niet de toekomst van het heden, en is absoluut een blijver.” 

+ Lees verder

JURY MET GROENE LEVENSSTIJL

Nkiru Niemann, Sara Nuru, Nic Niemann, Marie Nasemann en Ute Zahn (l naar r).

Na twee dagen kijken en praten van ochtend tot middernacht, verzamelde de filmmakers zich op zondagavond voor het awards-gala. Naast de producenten zijn de juryleden van het Green Me Festival ook nauw betrokken bij duurzaamheid - maar konden toch nog iets nieuws leren van de diepgaande films. "Als jury-president in de categorie Air heb ik de films intensief bestudeerd en ik was verrast hoe weinig ik van bepaalde dingen op de hoogte was," zegt model Sara Nuru. 

+ Lees verder

Acteurs en filmmakers bespraken toewijding aan duurzaamheid en groene films.

"Ik zag mijzelf als een bewust en goed geïnformeerd persoon. Nu weet ik dat ik meer moet doen in de toekomst. Het is mogelijk om een transformatie te genereren puur vanuit dagelijkse activiteiten. Het zijn de kleine stapjes waarmee grote dingen worden bereikt," legt het model uit. Haar collega-model Marie Nasemann zat in de jury voor de categorie Youth Film en is overtuigd: "Zowel de acteurs als personen uit het openbare leven, zoals mensen die invloed hebben met hun social media-kanalen, kunnen een echt verschil maken. Ik gebruik het bereik van mijn FAIRKNALLT blog om mensen bewust te maken over het onderwerp duurzaamheid.” 

+ Lees verder

De groene loper blijft rollen.

130 films werden ingediend bij het Green Me Festival. Dat bewijst hoe intensief de filmindustrie bezig is met het onderwerp duurzaamheid - over de hele wereld. En het festival gaat verder naar Dallas, voordat het de andere filmsteden in de wereld aandoet. "Het kantelpunt is bereik: milieubescherming is mainstream geworden en wordt een ding op zich", zegt festival-president Nicolai Niemann. "Mensen identificeren zich met het onderwerp duurzaamheid. Het nieuwe trendy woord is nu milieureiniging. Het gaat niet meer alleen om bescherming, maar om het schoonmaken van stranden, bossen en oceanen.” 

+ Lees verder

Meer verhalen die interessant voor je kunnen zijn.

Geschikte motorfietsen.

spinner