Planet Desert.

Vier keer om de wereld met Michael Martin.

Geograaf Michael Martin verkende verschillende woestijnen en poolgebieden voor het project 'Planet Desert'. Martin reisde vier keer om de aarde om het project te voltooien. De BMW R 1200 GS Adventure vergezelde hem op zijn reis.

Martin is nu terug van zijn reis - met een boek van vijf kilo en de gelijknamige lezing 'Planet Desert'. De 52-jarige fotograaf doet verslag vanuit de meest extreme gebieden van de planeet en vertelt over de ervaringen met zijn motorfiets in de woestijn.

Presentatie in München.

Martin presenteerde eind oktober zijn multivision-show 'Planet Desert' in het BMW-museum in München. "Vandaag reizen we vier keer om de aarde", zo kondigde de fotograaf zijn lezing 'Planet Desert' aan. En hij overdreef niet. De auteur neemt zijn publiek mee op een reis van de noordpool naar de zuidpool en reist intussen vier keer om de aarde.
Martin vertelt verhalen in zijn multivision-show. Verhalen die hij samen met zijn reisgenoten, vrienden en familie, heeft beleefd. Martins reis is gedocumenteerd met 1.600 foto's - zijn ontmoetingen, ontdekkingen en uitdagingen.
"Soms moesten we wel vijf uur in de auto wachten totdat mijn vader eindelijk die ene foto had", vertelt David Martin, zoon van de fotograaf, die op sommige van de expedities zijn vader vergezelde. Maar het wachten werd beloond - Martin laat met zijn expressieve foto's de meest extreme gebieden van de aarde zien, trekt parallellen en wijst op verschillen.
+ Lees verder
Soms moesten we wel vijf uur in de auto wachten totdat mijn vader eindelijk die ENE foto had. “

David Martin

De zoon van de fotograaf, die zijn vader op sommige van zijn expedities vergezelde.

Een interview met Michael Martin.

Martin reist al 25 jaar op een GS door woestijnen. In een interview met BMW Motorrad vertelt hij over de gevaren van de woestijn, de ervaringen met zijn motor en zijn plannen voor de toekomst.
Michael, wat wil je met dit project bereiken?
De eerste boodschap is dat woestijnen een onderdeel zijn van onze planeet en beter moeten worden beschermd. Wapens worden getest in woestijnen en oliebronnen worden er geëxploiteerd. De tweede boodschap - mijn project moet jonge mensen en bankhangers inspireren om de wereld te gaan verkennen. De motorfiets is daarvoor een fantastisch middel.
Je hebt voor 'Planet Desert' zes jaar lang door extreme gebieden gereisd. Wat was op die reizen de zwaarste uitdaging?
Ten eerste natuurlijk de veiligheidsproblemen: terrorisme, rebellen en ontvoeringen. Het Midden-Oosten en veel delen van Zuid-Afrika zijn erg gevaarlijk. Maar gelukkig is de wereld groot genoeg en zijn er ook veilige landen zoals Namibië, Australië en de VS.
Hoe is het om op een motorfiets door de woestijn te rijden? Moest je eerst leren hoe dat moest?
Je moet inderdaad eerst leren hoe je in de woestijn een motorfiets bestuurt en het kan gevaarlijk zijn. In de woestijn is er meer risico dat je valt. Ik raad aan om rugbescherming, goede schoenen en een fatsoenlijke helm te dragen. Want in de woestijn zijn er geen helikopters die je komen redden. Ik ben meerdere keren gevallen, maar ik ben nooit ernstig gewond geraakt. Het duurde even voordat ik had geleerd hoe je over paden van zand of aarde rijdt.
Hoe heb je het klaargespeeld om op een motor door zandwoestijnen te rijden?
Inmiddels kan ik goed over zand rijden op de GS. In het begin vond ik zand erg moeilijk. Je hebt veel moed en een uitstekende rijvaardigheid nodig om een motorfiets van 400 kilo door het zand te manoeuvreren.
Ben je al een nieuw project aan het plannen? Zo ja, wat is het thema?
De komende paar jaar ga ik me concentreren op mijn shows. Maar in 2018 ga ik weer nadenken over een nieuw project. Ik zou heel graag weer met mijn motor op avontuur gaan.
+ Lees verder

Meer verhalen waar je mogelijk interesse in heeft.

Geschikte motorfietsen.

spinner