Van Azië naar de Alpen.

Een reis naar de BMW Motorrad Days.

Elk jaar maken motorfanaten van over de hele wereld een pelgrimstocht naar de Alpen. Hun bestemming? Het befaamde motorfestival in Garmisch-Partenkirchen: BMW Motorrad Days. Hoewel het evenement pas in juli van start gaat, is één BMW-rijder al op weg – helemaal vanuit Thailand. Prasit Aphiphunya, 47, vertrok op 22 april uit Bangkok en reed via Mongolië naar Rusland. In dit exclusieve interview vertelt hij ons meer over deze indrukwekkende reis op zijn BMW F 800 GS.

Wat waren voor jou de redenen om deze bijzondere tocht te ondernemen?
Er zijn meerdere redenen. Ik wilde de eerste Thaise solorijder zijn die van Bangkok naar Garmisch-Partenkirchen rijdt. Ik wilde ook de BMW Motorrad Days in de thuisbasis van BMW bezoeken op mijn BMW F 800 GS, die wordt gebouwd in Thailand.

Daarnaast ben ik van plan om naar de BMW Tourguide Academy te gaan. Het zou fantastisch zijn om een officiële BMW Motorrad-gids te zijn. En tot slot wilde ik de route van Bangkok naar Garmisch-Partenkirchen leren kennen. Zo kan ik deze tour aanbieden aan andere gepassioneerde BMW-rijders.

+ Lees verder

Je klinkt als een zeer ervaren motorrijder...
Dat klopt. Ik rijd al meer dan vijftien jaar op BMW-motoren door Azië.

Hoe heb je je F 800 GS voorbereid op deze reis?
Er was geen bijzondere voorbereiding nodig. Mijn F 800 GS is uitgerust met koffers, een windscherm, een adventure buddyseat, LED-verlichting, motorbeschermplaat en carterbeschermer. Alle componenten zijn officiële BMW-accessoires.

En loopt alles tot nu toe soepel?
Ja. De GS presteert tot nu toe perfect. Ik vind deze motorfiets perfect voor Aziatische rijders. Gewoon omdat hij in elk opzicht perfect is. Ik zou BMW graag helpen dit model te promoten als de beste touringmachine.

+ Lees verder
En jij? Hoe gaat het met jou, na al die weken in het zadel?
Met mij gaat het geweldig. Ik ben heel tevreden en ik geniet van elke minuut op de motor. Maar ik zit heel vaak op mijn motor, ik rijd ongeveer 25.000 kilometer per jaar.
En de familie en vrienden thuis? Die mis je vast erg.
Mijn kinderen zijn nog erg jong. Ik heb drie zoons: de oudste is pas vier jaar oud en dan heb ik nog een tweeling, die in juni één wordt. Ik mis ze erg. Maar ik hoop dat ze op een gegeven moment trots zullen zijn op mijn reis.
Hoe bekostig jij de tocht?
Ik betaal deze tocht uit eigen zak.
+ Lees verder

Wat zijn je plannen voor als je terug bent in Thailand?
Daar verheug ik me op. Dit jaar word ik de officieel partner van BMW Motorrad Asia. Ik wil de beste motortours van Azië kunnen aanbieden.

Wat zijn voor tot nu toe de hoogtepunten van de reis?
Laat ik beginnen met Laos. In Laos zijn de wegen en het terrein fantastisch voor motorrijden. De hoge bergwegen in het Chinese Yunnan zijn zeer indrukwekkend, maar ook uitdagend – zowel voor mensen als voor motoren. De uitgestrektheid van China is adembenemend en Mongolië is gewoon prachtig. Over het geheel genomen is de tocht tot nu toe een geweldige ervaring. Het heeft echt mijn leven veranderd.

+ Lees verder

Hoe reageren de mensen in de landen waar je bent geweest wanneer je uitlegt wat je aan het doen bent?
Een beetje vreemd! De meeste mensen vragen of deze tocht wel mogelijk is.

Heb je altijd zo veel gereisd?
Ja, ik reis al sinds mijn elfde. Ik moest naar school in een ander land en daarna ben ik nooit meer gestopt met reizen! Ik wil gewoon altijd op weg zijn.

En hoe is de motorscene, thuis in Thailand?
Het is heel populair aan het worden. In de afgelopen vier jaar heeft de markt voor toermotoren een snelle groei doorgemaakt.

+ Lees verder
Het leven is erg kort, dus je moet er zo veel mogelijk van profiteren. Elke reis is een nieuwe ervaring. “

Prasit Aphiphunya

Wat weet je van de BMW Motorrad Days?
Ik weet dat het het grootste BMW festival ter wereld is. Aan de voet van de Alpen. In het thuisland van BMW. Het was dus een enorme eer voor mij om eindelijk aan te komen op de BMW Motorrad Days. Vooral nadat ik de hele tocht op mijn BMW F 800 GS had gemaakt.

+ Lees verder

Meer verhalen waar u mogelijk interesse in heeft.

Geschikte motorfietsen.

spinner