Op lucht rijden.

BMW Motorrad en LEGO Technic bouwden het Hover Ride-conceptmodel.

Het verleggen van grenzen is altijd onderdeel geweest van BMW Motorrad. De toekomst van mobiliteit zit vol verrassingen - zoals te zien is aan deze zwevende boxer. Een constructieset was het begin.

De LEGO-ontwerpers hebben bloed geproefd. Ze zijn op zoek naar hun volgende avontuur. De Denen hebben al een miniatuur constructieset van de R 1200 GS van kleurige steentjes gebouwd. "Je kunt alles maken met LEGO Technic, zelfs de toekomst", zegt ontwerper Lars Thygesen zelfverzekerd. Vanuit deze geïnspireerde gedachten zetten het Lego-team en BMW Motorrad een nieuwe uitdaging voor zichzelf neer.  

+ Lees verder

Het ambitieuze doel: een futuristische motorfiets ontwerpen die de vraag beantwoordt hoe motorrijden er in de toekomst uit zal zien. Topsy-turvy wereld: de LEGO-ontwerpers gebruiken hun eigen constructieset als basis voor het maken van een conceptmotor. Wat er vervolgens gebeurde is fenomenaal. De motor van de toekomst is gemaakt van exact dezelfde onderdelen als de LEGO Technic R 1200 GS Adventure, die een enorm probleem voor de ontwerpers bij BMW Motorrad was.

+ Lees verder

BMW geeft je vleugels.

Ze bereikten het onmogelijke. De medewerkers in München brengen de Deense versie tot leven en ontwikkelen een echte zwevende motorfiets uit de constructieset - een vliegende motorfiets die boven het asfalt zweeft. Zweefmotor. Alexander Buckan, hoofd van BMW Motorrad Vehicle Design, is gefascineerd door deze toekomstvisie: "Het maken van een fictief, visionair model van onderdelen van de LEGO Technic BMW R 1200 GS Adventure constructieset was een uitstekend idee en een geweldige creatieve uitdaging.

Het concept omvatte design DNA van BMW Motorrad met typische elementen zoals de boxermotor en het karakteristieke GS-silhouet, terwijl het ook werd beïnvloed door de design-vocabulaire van LEGO Technic". Ga overal heen en maak de toekomst. Het lijkt erop dat LEGO Technic en BMW Motorrad spirituele broers zijn. 

+ Lees verder

EEN MOTOR IN BLOKKEN

De twee projectpartners hebben in het verleden al bewezen dat zij een gedeelde interesse hebben: wij nemen aan dat de BMW R 1200 GS Adventure bijna overal ter wereld is geweest, maar nooit eerder in het kantoor van Lars, in het stadje Billund in Denemarken. Lars zit aan zijn bureau; naast hem zit deze ongelooflijke 120 HP sterke machine van 260 kilo. De Deen observeert de motorfiets; zijn ogen scannen de vork, dan keert zijn blik terug naar zijn gecompliceerde tekening. 

+ Lees verder

DE FANTASIE WORDT REALITEIT

Waarom staat deze motorfiets in hemelsnaam in dit kantoor? De Deen is al bijna 25 jaar designer bij de LEGO Group. Hij schetst al meer dan vijf jaar voertuigen voor LEGO Technic. Het is te danken aan BMW Motorrad dat de machine naast zijn bureau staat. In augustus 2015 kwam het in München gevestigde bedrijf voor het eerst in contact met deze creatieve blokarchitect uit Billund. Het idee: maak een LEGO Technic-model van een echte machine. De Deense speelgoedfabrikant werkte al samen met de BMW Group om de MINI Cooper in de LEGO Creator te implementeren. De technische vakliefhebbers hebben ook al motorfietsen ontworpen. Maar dit waren tot nu toe alleen virtuele modellen. Nu poseert een echte motorfiets als model. 

+ Lees verder

De GS voldoet aan alle eisen.

De GS voldoet aan alle eisen.

In de vroege stadia van het idee werden verschillende motorfietsen overwogen. Maar de Adventure kwam als winnaar uit het selectieproces. Hij kwam van alle modellen in de drie belangrijkste gebieden voor LEGO Technic, bij het ontwerpen van een nieuw model als winnaar uit de bus. Deze gebieden zijn: functionaliteit, authenticiteit en uitdaging om te bouwen. De R 1200 GS Adventure brengt al deze kwaliteiten samen.  

+ Lees verder

Een ambitie nastreven.

Toen Lars over het idee hoorde, werd één ding hem duidelijk: dit zou zijn project worden. "Ik ben zeer gepassioneerd over motorfietsen en wat ik zo speciaal vond, was dat deze machines met een ongelooflijke aandacht voor detail ontworpen moesten worden", legt de designer uit. Maar ondanks zijn enorme ervaring bracht dit project toch nieuwe uitdagingen met zich mee. "Het is een speciale motorfiets met veel onconventionele eigenschappen.

De vork, de tuimelaars en de enkele tuimelaar in het achterwiel. Ik heb in het verleden veel motorfietsen met LEGO Technic ontworpen, maar nog nooit een met speciale functies als deze", vertelt Lars ons. De uitdaging wekt zijn ambitie op en hij begint direct te werken. 

+ Lees verder

Werken als een vertaler.

Werken als een vertaler.

De grote vergadering met BMW Motorrad vindt een maand na het initiële contact plaats. Er staat al een initieel prototype van de miniatuur Adventure op de vergadertafel. Het model is indrukwekkend, de partners zijn het eens geworden en het project begint. Lars begint direct te werken. Met de motorfiets, het meest belangrijke hulpmiddel, naast zijn bureau tijdens de schetsfase. "Het was een geweldige hulp, omdat ik de onderdelen in detail kon zien en de proporties kon meten." Het werk van Lars lijkt op dat van een vertaler. Hij luistert naar de originele machine, legt de woorden vast die de metalen motor uitbrengt, vormt ze om en vertaalt ze in de taal van LEGO Technic. En zo werden verschillende modellen werkelijkheid. en nu zijn ze op weg naar München. 

+ Lees verder

IEDEREEN SPEELT MET LEGO-BLOKKEN

Toen hij de verantwoordelijke designers van BMW Motorrad ontmoette, demonstreerde Lars zijn prototypen. De contacten zijn verheugd dat hun machine wordt gebruikt door LEGO Technic. Maar het pad naar de perfecte replica is nog niet af.  

+ Lees verder

Het blijft een discussie, details worden doorgesproken en er wordt natuurlijk mee gespeeld. Vrij van beperkingen en reguleringen bouwden de Beieren ook hun eigen virtuele modellen, en de bouwkoorts sloeg al snel toe in omringende afdelingen.

+ Lees verder

De lastigste taak.

De lastigste taak.

Lars vliegt met frisse blik terug naar Denemarken. Zijn uitgebreide kennis over de machine is ook gegroeid. Het zijn de kleine dingen, zoals het feit dat het logo op de machine verdraaid is totdat de rijder in het zadel gaat zitten; alleen dan wordt het recht. De richting van de schetsen van Lars is correct. "Het was echt een creatieve discussie, maar wij hadden allemaal hetzelfde idee", zegt de LEGO-designer, terwijl hij zijn bezoek beschrijft. Terug in Denemarken test Lars de mogelijkheid van de enkelzijdige swingarm tot het maximum. "Het was lastig om dit stabiel te maken, omdat het slechts kunststof is. Het lukte de Deen echter om dit belangrijke deel uit bestaande blokken te bouwen. Geen enkel LEGO-element moest speciaal voor zijn GS-model worden gemaakt. "Ik hoefde geen compromissen te vinden", vertelt Lars ons over de lastigste taak tijdens de implementatie. 

+ Lees verder
Het zien van de design-studio in München was een inspiratie voor mij. “

Lars Thygesen

DE UITEINDELIJKE TEST

Zijn vastberadenheid werd uiteindelijk beloond. Toen de designers van BMW Motorrad op bezoek kwamen in het hoofdkantoor van LEGO in maart 2016 werden de laatste puntjes op de i gezet. Hierna moest het model door de strikte LEGO-designbeoordeling. Maar toen de bewakers van geschiktheid geen fouten vonden en hun akkoord gaven, "was iedereen blij", zegt Lars. Nu begint hij aan zijn volgende GS-avontuur: offroad rijden op het Enduropark Hechlingen.    

+ Lees verder

Geschikte motorfietsen.

spinner