Mogelijkheden 35 kW rijbewijs A1 / A2 / A met code 80

Voor motorrijders met rijbewijs A1 heeft BMW Motorrad de CE 02 in het gamma. Deze 100% elektrische e-Parkourer levert een nominaal vermogen van 11 kW en mag daarmee bestuurd worden door mensen die in het bezit zijn van rijbewijs A1. De CE 02 is er ook in een AM variant met 4 kW waardoor die ook door alle personen met een autorijbewijs (B) bestuurd mag worden. 

Voor motorrijders met rijbewijs A2 en A met code 80 heeft BMW Motorrad acht motorfietsen en drie motorscooters met de mogelijkheid om standaard of met een vermogensreductie tot een maximaal vermogen van 35 kW (48 pk).  Het voordeel daarvan is dat je meteen met je favoriete BMW motorfiets kunt gaan rijden. De vermogensreductie is van buiten niet te zien. En als je de vereiste rijervaring hebt, geeft je BMW Motorrad dealer je motor zijn volle vermogen weer terug (waar mogelijk). Samengevat:

  • Zonder meerprijs af fabriek met 35 kW leverbaar
  • Je rijdt meteen je favoriete motorfiets
  • Van buiten is er niets te zien
  • Volle vermogen teruggeven is mogelijk
+ Lees verder

Alle mogelijkheden voor rijbewijs A1, A2 en A met code 80:

Urban Mobility

BMW CE 02 - 100% elektrisch

BMW CE 04 - 100% elektrisch

BMW C 400 X

BMW C 400 GT

Sport

T/m 2012 naar 25 kW, vanaf 2013 naar 35 kW.

Voor motorliefhebbers met rijbewijs A2 of A met code 80 die BMW willen gaan rijden, kan ook een gebruikte BMW motorfiets van de BMW Motorrad dealer interessant zijn. Dat komt omdat bij sommige motorfietsen vermogensreductie mogelijk is. Het voordeel daarvan is dat je meteen je favoriete motorfiets kunt gaan rijden. De vermogensreductie is van buiten niet te zien. En als je de vereiste rijervaring hebt, geeft je BMW Motorrad dealer je motor of maxi-scooter zijn volle vermogen weer terug.

In principe is vermogensreductie mogelijk bij alle modellen die in Nederland af fabriek met vermogensreductie leverbaar zijn of waren. Belangrijkste voorwaarde voor vermogensreductie achteraf, door de BMW Motorrad dealer is dat er een Europese Typegoedkeuring (ETG) voor bestaat. Hiervoor is niet alleen het bouwjaar maar vooral ook het framenummer (VIN) bepalend.

+ Lees verder
Gebruikte BMW motorfietsen en maxi-scooters vanaf 2013

Voor de volgende modellen is vermogensreductie naar 
35 kW zonder meer mogelijk:

G 650 GS
F 700 GS
F 750 GS
F 800 GS
F 850 GS
F 800 GS Adventure
F 850 GS Adventure
F 800 GT
F 800 R

C 600 Sport
C 600 GT

C 650 Sport
C 650 GT

Gebruikte BMW motorfietsen en t/m 2012

Voor de volgende modellen is vermogensreductie in principe mogelijk indien er voor het betreffende framenummer een ETG bestaat en de benodigde onderdelen leverbaar zijn:

F 650 GS
F 650 CS
F 700 GS
F 800 R
F 800 S
F 800 ST

R 850 C
R 850 R
R 850 GS

Informatie, procedure en kosten

Vraag de BMW Motorrad dealer of jouw favoriete gebruikte BMW motorfiets naar 25 of 35 kW te reduceren is. De verkoopadviseur verifieert bij BMW Nederland of er voor het betreffende framenummer een ETG is en of de benodigde onderdelen leverbaar zijn. Zo ja, dan ontvangt de BMW Motorrad dealer een verklaring voor het RDW voor aanpassing van het vermogen op het kentekenbewijs. De BMW Motorrad dealer maakt graag een scherpe offerte voor je - inclusief vermogensreductie.

De rijbewijsrichtlijn.

Om motor te gaan rijden heb je een motorrijbewijs nodig: het rijbewijs A. Rijbewijs A kent 3 categorieën, A1, A2 en A (met of zonder code 80). Welk type rijbewijs je kunt halen, hangt af van het vermogen van de motor, je leeftijd en je rijervaring. 

+ Lees verder
Categorie A1

Voor motorfietsen tot 125cc en maximaal 11 kW, minimumleeftijd 18 jaar.

Vanaf achttien jaar mag je theorie- en praktijkexamen doen voor de categorie A1. Je mag met deze rijbewijscategorie een motorfiets van maximaal 125 cc, een maximaal vermogen van 11 kW en maximaal 0,1 kW per kilo ledig gewicht besturen. Ook mag je hiermee een motor met volledige elektrische aandrijving besturen, mits deze een maximaal vermogen van 11 kW en minder dan 0,1 kW per kilo ledig gewicht heeft. Tot slot mag je een gemotoriseerde driewieler met maximaal 15 kW besturen. Bron: www.rijbewijs.nl

Categorie A2

Voor motorfietsen tot maximaal 35 kW, minimumleeftijd 20 jaar.

Rijbewijscategorie A2 kun je halen vanaf de leeftijd van 20 jaar.  Je moet hiervoor een theorie- en een praktijkexamen af te leggen. Als je minstens 2 jaar in het bezit bent van rijbewijscategorie A1 hoef je alleen een praktijkexamen af te leggen. Je mag met rijbewijscategorie A2 een motorfiets besturen met een maximaal vermogen van 35 kW en maximaal 0,2 kW per kilo ledig gewicht besturen.  Bron: www.rijbewijs.nl

Categorie A

Geen vermogensbeperking voor driewielers, minimumleeftijd 21 jaar. Je behaalt dan een rijbewijs A met de aantekening code 80. Je mag dan de eerste 2 jaar alleen op zware motoren met 3 wielen rijden en op motoren uit categorie A1 en A2. Na 2 jaar of als je 24 wordt vervalt de aantekening code 80 en mag je op alle zware motorfietsen rijden. Ben je nog geen 24 als de code vervalt? Dan moet je bij jouw gemeente een nieuw rijbewijspasje aanvragen zonder de aantekening.

Geen vermogensbeperking, minimumleeftijd 24 jaar. 

 

Deze rijbewijscategorie kun je halen als je minimaal 21 jaar bent. Je doet een theorie- en een praktijkexamen als je nog niet in het bezit bent van de categorie A2. Ben je in het bezit van de categorie A2? Dan doe je een praktijkexamen. Ben je jonger dan 24 en nog niet 2 jaar in het bezit van de categorie A2? Dan krijg je een categorie A met een code 80 (code 80 betekent ‘Alleen voor houders van een rijbewijs voor driewielige motorrijwielen van de categorie A, die jonger zijn dan 24 jaar’) totdat je 24 jaar bent. Je mag dan een motor besturen voor de categorie A1 en A2 en driewielige motorrijwielen. Na je 24e of als je 2 jaar in het bezit bent van de categorie A2 en een categorie A met code 80 op jouw rijbewijs hebt, vervalt de code 80. Je mag vanaf dat moment met de categorie A een motor met onbeperkt vermogen besturen, maar ook een gemotoriseerde driewieler met meer dan 15 kW zonder nog een apart examen hiervoor te moeten doen.  Bron: www.rijbewijs.nl

spinner