De robuuste schuine vertanding zorgt door een – met het concept samenhangend – vloeiender aangrijpen niet alleen voor rustiger draaiende tandwielen, maar ook voor een exacter inschakelen van de versnellingen. Die precisie is ook duidelijk waarneembaar door de rijder. Anders dan bij conventionele versnellingsbakken, waar het schakelen geschiedt door de tandwielen over elkaar te laten verschuiven, verloopt het schakelen in de schuin vertande BMW Motorrad versnellingsbak via een klauwenschakeling met drie schakelmoffen; de tandwielen grijpen zo onafgebroken in elkaar en worden indirect bediend.

Voordeel van de schakelmoffen: ze zijn lichter en smaller dan geschakelde tandwielen, waardoor ze zich makkelijker door de schakelvorken over de desbetreffende as laten verschuiven. De schakelweg verloopt zo zeer kort en direct. Om gewicht te besparen en om nog lichter schakelen te bevorderen is de schakelwals hol uitgevoerd en gelagerd in kogellagers.

De tandwielen zijn gemonteerd op wrijvingsarme naaldlagers, de assen draaien in kogellagers. Daarbij is gebruik gemaakt van zogenaamde “clean bearing” lagers, die het binnendringen van zwevende deeltjes tegengaan. Dit verlengt de onderhoudsintervallen; versnellingsbakolie wisselen is nu pas na 40.000 kilometer noodzakelijk.

De schakelas komt links uit het motorblok. Dat vereenvoudigt de verbinding tussen de schakelstang en de schakelpook.

De optimaal afgestemde overbrengingsverhoudingen met een praktisch bruikbare korte zesde versnelling zorgen voor indrukkenwekkende acceleraties. Voor de weergave van de ingeschakelde versnelling in het multifunctionele display is de versnellingsbak standaard uitgerust met een potentiometer. De vervanging hiervan kan met het oog op efficiënt onderhoud met ingebouwde versnellingsbak plaatsvinden. 
+ Lees verder
spinner