In deze combinatie geldt secundaire aandrijving als tegenhanger voor de schone en onderhoudsvrije cardanaandrijving. De speciaal voor BMW Motorrad ontwikkelde getande riem is niet alleen bijzonder stil maar kent ook een lange levensduur dankzij de versterking met aramidevezels.

Na het instellen van de correcte spanning bij de eerste inspectiebeurt wordt deze elke 10.000 km gecontroleerd. De vaste vervangingstermijn is op 40.000 km bepaald. De getande riem wordt gespannen via een excenter, waarin ook het achterwiel geplaatst is. Door het mono veerelement wordt gegarandeerd dat het achterwiel in de lengterichting altijd perfect uitgelijnd blijft.

Omdat de getande riem constant onder spanning staat, worden eventuele reactiekrachten bij lastwisseling geminimaliseerd. Dit is een groot voordeel ten opzichte van conventionele kettingaandrijving. De reactiekrachten bij lastwisseling worden verder gereduceerd door een schokdemper, die is voorzien van vier elastomeer blokken. De lange levensduur van deze aandrijving is tevens te danken aan het uit hoogwaardig roestvrijstaal vervaardigde tandriemwiel en rondsel. De tandkrans bestaat uit een gesinterde metaallegering. Deze combinatie zorgt voor een minimale slijtage. Dankzij de in vergelijking met kettingaandrijving lichtere uitvoering van de secundaire aandrijving worden de middelpuntvliedende krachten verminderd, waardoor het rendement van de krachtoverbrenging toeneemt. 
+ Lees verder
spinner